Tot ce trebuie sa stii despre alergia la parfum

/ / Modificat: 2017-07-07
Tot ce trebuie sa stii despre alergia la parfum

Parfumurile sunt substante care pot parea inofensive, iar in zilele noastre oamenii au dezvoltat o obsesie pentru acestea, studiile aratad ca 7 din 10 persoane folosesc odorizate sau lumanari parfumate pentru a pastra un miros placut in locuinta.

Mai mult decat atat, exista parfumuri special create pentru copii, iar de cele mai multe ori parintii sunt inconstienti de riscul la care ii expun pe cei mici, acestia fiind oricand in pericol de a fi alergici la substante continute de acestea sau, mai mult, alergia poate aparea brusc.

Alergia la parfum: cauze

Spre deosebire de polen, parfumurile si mirosurile nu sunt alergeni, sunt iritanti, dar acest lucru nu inseamna ca nu pot declansa simptome ale unei alergii, ca exemplu stranutul.

Diferenta dintre alergeni si iritanti este aceea ca, un alergen adevarat provoaca sistemul imunitar al unei persoane sa elibereze aumite substante chimice pentru a lupta cu invadatorii. In acest timp pot aparea reactii precum: inflamatiile, lacrimarea ochilor si secretiile nazale.

Pe de alta parte, un iritant nu provoaca sistemul imunitar, dar nu are nicio problema in cauzarea lacrimarii ochilor sau a secretiilor nazale. Din categoria iritantilor pot face parte unele chimicale sau produse care declanseaza aceste simptome fara o cauza cunoscuta.

Senzitivitatea nu este un termen specific, fiind diferita de la o persoana la alta. Ceea ce numim alergie la parfum poate fi o sensibilitate sau o alergie la chimicalele continute de parfum.

Simptomele alergiilor la parfumuri

Exista doua tipuri de simptome alergice cauzate de sensibilitatea la parfum: cele care se maifesta prin incapacitatea de a respira corect, secretiile nazale si lacrimarea ochilor si cele sezoniere, care de obicei se maifesta prin iritatii ale pielii.

Simptomele sensibilitatii la parfum pot include:

- dureri de cap;

- respiratie dificila;

- un sentiment strans in piept;

- agravari ale simptomelor de astm;

- nas infundat si secretii nazale;

- stranut;

- alergii ale pielii cum ar fi dermatita de contact - o eruptie rosie pe care apare senzatia de mancarime.

Copiii care au astm pot fi mai sensibili la parfumuri si pot prezenta simptome de alergie sau agravarea simptomelor astmului din cauza expunerii la parfumuri sau la alte substante chimice continute de acestea, cu toate ca nu exista o legatura stabila intre astm si sensibilitatea la parfum.

Probabilitatea de a experimenta alergii la parfum este mult mai ridicata in randul celor care au deja alergii, precum alergiile sezoniere sau alergii la anumiti alergeni de interior, ca exemplu parul de animale sau mucegaiul.

Faptul ca sensibilitatea la parfumuri este mult mai des intalnita atat in randul copiilor cat si al adultilor nu mai reprezinta o surpriza asa mare datorita nivelului ridicat de chimicale iritante si substante volatile la care suntem zilnic expusi.

Diagnostic

Cea mai des intalnita modalitate de a pune diagnosticul de alergie este istoricul (anamneza) pacientului. Medicul alergolog poate identifica in cele mai multe dintre cazuri alergenii, astfel pacientul nu are nevoie de alte teste. Uneori este nevoie totusi de aceste teste pentru a confirma diagnosticul. Daca exista reactii adverse severe si nu se cunosc cu precizie cauzele care produc simptomele, atunci testarile sunt foarte importante.

Tipul de testare depinde de simptomele prezente, de starea tegumentelor si de tratamentele medicamentoase urmate.

Cea mai buna metoda de testare este cea care expune pacientul la contactul cu un alergen suspectat a fi responsabil de declansarea simptomelor. Aceasta metoda se numeste test de provocare. Intrucat acest test poate declansa o reactie alergica, este recomandat a fi efectuat intr-o clinica de specialitate in care simptomele pot fi tinute sub control. Din nefericire, testul de provocare poate fi dificil de realizat si implica anumite riscuri.

Recomandari

Recomandarea medicilor este sa incerci sa iti tii cat mai departe copiii de parfumurile care pot fi daunatoare, deoarece nu exista nici un tratament mai bun decat prevenirea alergiilor. Acest lucru presupune evitarea utilizarii parfumurilor, atat a celor de piele cat si a celor din mediul exterior.

Nu exista arome sau produse care pot fi catalogate ca fiind sigure si recomadate copiilor care au trecut deja prin experienta unei alergii. Orice produs care contine parfum poate fi iritant. Medicii sugereaza folosirea produselor fara miros daca este posibil. Produse care contin parfumuri pot fi: lotiuni, sapunuri, produse de ingrijire a pielii, detergenti sau balsamuri de rufe.

Ar trebui sa acorzi o importanta ridicata produselor folosite la curatenia din casa si sa le alegi cu atentie, pentru ca acestea pot contine substante care cauzeaza simptome alergice.

Sensibilitatea poate varia de la o persoana la alta si este o problema individuala. In timp ce unii copii sunt profund afectati de anumite parfumuri sau mirosuri, altii le pot gasi doar ca fiind stanjenitoare. Pentru a evita riscul de a avea o alergie din cauza sensibilitatii la parfum, incearca pe cat posibil sa iti feresti copilul de produsele care contin parfumuri sau alte chimicale care ii pot afecta sanatatea.

Ce parere ai despre substantele alergene care se afla in parfumuri, in produsele de ingrijire a pielii si in produsele de curatenie? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Mucegaiul: problema ascunsa a alergiilor

Alergiile la copii. Care sunt primele semne?

Alergiile copiilor la animalele de companie

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergia la parfum Alergii copii

Articole recomandate

Citeste si despre