Preventia si tratamentul alergiilor bebelusilor

/ / Modificat: 2016-05-24
Preventia si tratamentul alergiilor bebelusilor

Alergiile reprezinta reactii ale organismului de respingere a anumitor substante inhalate sau ingerate care reprezinta o amenintare pentru sistemul imunitar. Acestea apar adesea la bebelusi si se manifesta aproape intotdeauna inaintea implinirii varstei de 4 ani, inainte ca sistemul imunitar si cel digestiv al copiilor sa se dezvolte si sa se maturizeze complet. 

Alergiile pot afecta sistemul digestiv sau pe cel respirator, iar manifestarile lor pot include si reactii cutanate, indiferent de originea si de natura pe care le au. Adesea confundate cu reactiile la virusuri sau bacterii, alergiile nu prezinta toate simptomele acestora precum sunt febra sau convulsiile menite sa ajute organismul sa lupte impotriva unor astfel de daunatori.

Cum se manifesta alergiile bebelusilor?

Rinitele alergice, alergiile alimentare si conjunctivitele alergice pot manifesta simptome separat sau concomitent. In cazul febrei fanului, primul semnal de alarma este stranutul repetat in prezenta anumitor substante din atmosfera, asa cum sunt polenul, praful, particulele fine care se desprind de pe pielea animalelor cu blana sau cu par ori substantele volatile pe care le contin detergentii, produsele de ingrijire personala si cele cosmetice sau produsele destinate curateniei.

Congestionarea nazala sau secretia abundenta a mucoasei nazale sunt si ele specifice rinitelor alergice. Conjunctivitele se manifesta prin iritarea conjunctivei oculare si a pleoapelor, respectiv prin inflamarea acestora din urma, dar si prin lacrimare abundenta.

In cazul alergiilor alimentare, bebelusii pot experimenta crampe intestinale, insotite uneori de un scaun moale sau de voma, dar si inflamarea cutanata, manifestata cu precadere in zona faciala sau a extremitatilor membrelor superioare si inferioare. Toate aceste simptome, indiferent de natura alergiei, pot fi insotite de iritatii ale pielii si inflamatii locale superficiale, pe care nu de putine ori parintii le confunda cu semnele eczemei bebelusilor sau a dermatitelor.

Spre deosebire de reactiile organismului la virusuri si la bacterii, simptomele alergiilor se pot manifesta pe perioade mai lungi de timp si se repeta intotdeauna dupa anumite tipare, in functie de alergenii care genereaza aceste reactii de respingere ale sistemului imunitar. De exemplu, o alergie la polen se va repeta in fiecare primavara sau vara, in perioada in care infloresc florile ce starnesc manifestarile.

Stranutul in prezenta prafului si a acarienilor sau a compusilor volatili din produsele cosmetice sau din detergenti. Pielea deshuamata a animalelor de companie reprezinta si ea un factor favorizant al alergiilor, mai ales ca s-a demonstrat stiintific ca nu exista caini, pisici sau pasari hipoalergice.

Alergiile alimentare sunt adesea generate de substante precum lactoza, fructele si legumele cu seminte sau oleaginoasele. Conjunctivitele alergice ale bebelusilor insotesc de cele mai multe ori rinitele alergice.

Alergiile pot fi diagnosticate prin 3 medote: testul cutanat, testul sangvin si expunerea directa. Prima metoda este cel mai putin invaziva si totodata cel mai bine tolerata de catre bebelusi, insa medicii alergologi nu o folosesc atunci cand riscurile de anafilaxie sunt crescute, preferand-o in locul ei pe cea a analizelor de laborator ale sangelui.

Desi acestea pot fi dureroase, iar rezultatele lor nu sunt dezvaluite decat in termen de cateva zile dupa recoltare, reprezinta metoda cea mai sigura de testare pentru orice tip de alergie. Testarea prin expunere directa se foloseste pentru depistarea alergiilor alimentare, insa este destul de riscanta pentru bebelusi din cauza incidentei crescute a socului anafilactic.

Cum se trateaza alergiile bebelusilor?

In vreme ce simptomele febrei fanului se amelioreaza prin administrarea antihistaminicelor si a medicamentelor antiinflamatorii, pentru alergiile alimentare nu exista un tratament. Durerile pe care acestea le cauzeaza pot fi tratate provizoriu cu ajutorul calmantelor, insa efectul lor este temporar si singura solutie pentru a elimina simptomele este evitarea alimentelor care contin alergenii ce le pot declansa.

Tot in cazul rinitelor alergice medicii pot recomanda utilizarea sprayurilor nazale, pentru decongestionarea si fluidizarea mucoasei, respectiv a lacrimilor false sau a picaturilor oculare, menite sa reduca iritatiile si inflamatiile conjunctivelor si a pleoapelor.

Cum pot fi prevenite alergiile bebelusilor? Recomandari pentru parinti

De regula, copiii ai caror parinti sufera de alergii sunt predispusi la acestea, chiar daca substantele la care reactioneaza sunt diferite. Mamicile se pot folosi de binefacerile alaptarii timp de cel putin 6 luni pentru a intari sistemul imunitar al bebelusilor si pentru a evita hranirea acestora cu produse care contin alergeni, asa cum sunt lactatele.

Totodata, crearea unui mediu hipoalergic pentru copil este foarte importanta; in acest sens, trebuie sa ai grija sa nu il expui la praf, la fum de tigara sau la prezenta animalelor de companie si sa mentii o igiena corecta in intreaga locuinta, insistand asupra camerei sale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prevenire alergii Alergii bebelusi Alaptare alergii bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre