Alergiile de vara la copii: cum le depistam si cum le tinem sub control?

/ / Modificat: 2017-07-07
Alergiile de vara la copii: cum le depistam si cum le tinem sub control?

Vara este anotimpul in care apar cele mai multe alergii. Polenul, praful, ambrozia si caldura intensa pot duce la declansarea a numeroase reactii alergice, care, netratate la timp, pot afecta grav sanatatea.

Cei mai afectati de alergii sunt in special copiii, deoarece sistemul lor imunitar slab si pielea fina rezista cu greu factorilor alergeni foarte agresivi. Aceste alergii de vara apar intotdeauna pe un teren atopic si sunt cauzate de afectiuni autoimune.

Cum depistam alergiile de vara la copii

Alergiile de vara la copii se manifesta in general prin ochi iritati, stranut si tuse. De asemenea, alergiile pot da frecvent si reactii cutanate, si anume eczemele.

Totodata, alergiile de vara la copii se pot manifesta si sub forma de rinite, urticarie, eczeme endogene, astm bronsic sau chiar edem si pot fi acute sau cronice. Odata ce micutul intra in contact cu alergenul pot aparea si reactii mai puternice precum spasmele bronsice, invinetire a pielii, crampe stomacale, greata, voma, dureri de cap, modificari ale pulsului.

Uneori, alergiile pot produce si inflamatii ale urechii, deoarece se acumuleaza lichid in aceasta. In acest caz pot aparea infectii si scaderea auzului. Daca acest lucru se intampla cand copilul invata sa vorbeasca, pot aparea probleme in pronuntie, dar si senzatie de mancarime, pocnit si plenitudine la nivelul urechii.

Polenul, principalul declansator de alergii in timpul verii

Unul dintre cei mai mari inamici ai organismului in timpul verii este polenul. Acesta cauzeaza cele mai multe alergii la copii. Sistemul lor imunitar in formare poate percepta polenul ca pe un factor invadator in organism. Astfel, el elibereaza anticorpi, care ataca la randul lor alergenii si elibereaza histamina in sange.

Imediat ce acest proces a avut loc se declanseaza secretiile nazale abundente, mancarimile si iritatiile ochiilor sau alte simptome alergice.

Vara mai pot aparea reactii alergice si la fructele sau legumele de sezon. Unii copii pot manifesta alergii la anumite polenuri si pot suferi de reactii incrucisate dupa consumul unor anumite alimente, precum pepenii, perele, merele, ciresele sau telina.

Aceste reactii incrucisate se manifesta prin umflarea gurii, furnicaturi sau prurit. Spre deosebire de alte alergiii, sindromul alergiei orale nu este unul foarte periculos, iar simptomele dispar prin evitarea consumului acestor alimente.

Alergiile solare, cele mai frecvente

Alergiile de vara cauzate de soare sunt de asemenea foarte des intalnite in sezonul estival. Acestea se manifesta destul de violent si pot aparea chiar de la prima expunere la soare a micutului. Acestea debuteaza sub forma de eruptii cutanate, iar zonele cel mai des afectate sunt pieptul, bratele pe partea din exterior, gambele si obrajii.

In cazul in care este vorba despre o alergie usoara, pielea se inroseste si pot aparea mancarimile sau denivelarile pielii. Daca este vorba insa de o alergie mai puternica, pe langa inrosire, apar si basicute, dureri, stare de voma sau frisoane.

Tratamentul alergiilor solare include administrarea de antihistaminice sau medicamente cu steroizi precum hidrocortizonul, dar si tratamente homeopate sau naturale, pe baza de extracte de plante.

In cazul unor alergii de vara severe este necesar un tratament cu fiole de adrenalina/ epinefrina injectabile (efectul este mult mai rapid in acest mod) pentru a interveni la timp in cazul de soc anafilactic.

Pentru evitarea oricaror alergii, specialistii recomanda evitarea expunerii la soare a copiilor, in special a bebelusilor. De asemenea, in sezonul estival, este foarte importanta protectia solara. Astfel, la fiecare iesire din casa, este indicat ca micutul sa fie dat cu o lotiune protectoare, cu spf mai mare de 50%.

Alergiile la insecte pot fi letale

Vara apar si foarte multe insecte. Intepaturile acestora pot provoca socuri la copii si pot fi letale pentru acestia. De asemenea, intepaturile tantarilor sau ale altor insecte pot declansa reactii alergice puternice, care se manifesta prin aparitia unor eczeme pe tot corpul.

Printre principalele simptome se numara: inrosirea locului in care copilul a fost intepat, durere locala, umflatura locala sau mancarime.

Mucegaiul, un alergen periculos

Copiii trebuie feriti si de zonele cu umiditate foarte mare, unde se pot dezvolta ciuperci sau alte bacterii.

Mucegaiul reprezinta un alt alergen, tot sezonier, des intalnit la copii, fungii fiind identificati in medii umede si calde. Asadar, mare atentie la spatiile din locuinta. Acestea trebuie aerisite, iar umiditatea in camera trebuie sa fie pastrata in limite optime.

Cum se trateaza alergiile de vara la copii

In cazul in care este vorba despre o alergie acuta, precum socul anafilactic, acesta se trateaza de urgenta la spital, imediat ce inceteaza criza. Se administreaza medicamente antihistaminice pentru reducerea mancarimilor si tratament cortizonic pentru reducerea inflamatiei.

Daca este vorba insa de alergii de vara usoare, medicii alergologi recomanda antihistaminice orale sau locale, care, de obicei, reduc rapid simptomele. Desensibilizarea se face treptat, in functie de alergen si varsta copilului.

Alergiile de vara la copii: cum se previn?

Alergiile de vara sunt destul de greu de prevenit, iar statisticile arata ca foarte multi copiii sufera cel putin o data de o astfel de afectiune.

Reactiile alergice pot fi prevenite in primul rand prin evitarea contactului cu fatorul alergen. Expunerea cat mai redusa la soare sau in aer liber, in special in zilele in care bate vantul.

De asemenea, vitaminele C, A, E, bogate in bioflavonoide, controleaza producerea de histamina, substanta raspunzatoare de prurit si inflamatie. Se recomandat si flavonoizii ca antioxidanti naturali, carotenoizii, zincul, seleniul, dar si calciul.

Alergiile de vara trebuie tratate cat mai rapid, chiar de la primul simptom, pentru a preveni acutizarea acestora si cronicizarea bolii.

Aerisirea si aspirarea camerei previn prezenta acarienilor care, prin proteinele continute, pot fi o sursa de intretinere nu doar a fenomenelor alergice, dar si a astmului, a rinitelor sau a eczemelor endogene pentru ca se dezvolta foarte bine la caldura si umiditate, in locuri fara curenti de aer.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergia la polen Alergia la insecte Alergia la praf Alergii vara

Articole recomandate

Citeste si despre