Alergia la pisici la copii

/ / Modificat: 2016-03-31
Alergia la pisici la copii

art_1_pisicaAlergia la pisica sau la alte animale este o mostenire genetica pe care copiii o primesc de la parintii. Cei care au astm sau membri ai familiei care sunt alergici la animale sunt mai predispusi la a manifesta reactii specifice. Exista cazuri in care animalul trebuie indepartat de copil si situatii in care nu este necesar acest lucru. Copiii mici pot depasi alergia la animale pe masura ce cresc!

Care sunt cauzele?

Alergiile la animale sunt provocate de o reactie a sistemului imunitar la un anumit alergen. In cazul pisicutelor, alergenul este o proteina care se gaseste in saliva, urina, parul si pielea lor. Atunci cand copilul cu alergie intra in contact cu aceste elemente alergice sistemul imunitar intra in alerta si elibereaza histamina si inca 40 de substante chimice pentru a lupta cu alergia.

Histamina inflameaza nasul si caile respiratorii si determina aparitia simptomelor specifice. Reactia alergica poate fi usoara sau severa. La unii copii afectiunea poate provoca complicatii ale astmului (daca este deja prezent), blocarea cailor respiratorii, episoade scurte de intrerupere a respiratiei sau dificultati de respiratie.

Medicii sustin ca expunerea timpurie a copilului la animale scade riscul ca acesta sa dezvolte o alergie. Alergiile la pisici sunt mai frecvente decat cele la caini.

alergii_copii_provocate_de_pisicaCare sunt simptomele?

Simptomatologia alergiei la pisici nu difera foarte mult de cea a unei alergii normale. Poate aparea reactii ca:

  • congestie nazala;
  • mancarime a nasului, ochilor, gatului si pielii;
  • ochi rosii si lacrimati;
  • tuse;
  • urticarie.

Cel mai usor de identificat simptom la copii este frecarea sau scarpinarea constanta a nasucului.

art_astm_copiiCum se pune diagnosticul?

Medicul poate pune diagnosticul pe baza unui examen fizic si a simptomelor pe care la manifesta. Acesta va urmari daca simptomele dureaza mai mult de o saptamana sau nu. Este posibil sa recomande copilului si realizarea de teste alergologice. Acestea pot fi utile pentru ca pot identifica si alergii de care poate suferi copilul.

Cum se trateaza alergia la pisica?

Copilul va fi tinut departe de pisica in cazul in care se descopera ca este alergic la ea. De asemenea, se pot prescrie medicamente care sa ajute la ameliorarea simptomelor. Printre acestea se numara:

  • injectiile antialergice;
  • solutii saline pentru nas;
  • spray-uri nazale antihistaminice si cu steroizi.

Daca micutul sufera si de alte afectiuni (ca astm) atunci ar putea avea nevoie de tratament medical complex.

Injectiile antialergice au capatat amploare in tratamentul alergiilor la copii. Se apeleaza la acestea in special daca simptomele continua si dupa indepartarea sursei alergenice. Majoritatea specialistilor sustine ca acestea trateaza nu numai simptomele alergiei manifeste, dar are beneficiul de a preveni o simptomatologie viitoare severa a altor tipuri de alergie.

Important este ca multi copiii reusesc sa depaseasca aceasta problema pe masura ce cresc. Daca este alergic la pisicuta cand este mic este foarte posibil ca nu mai aiba reactii alergice atunci cand va creste. Un specialist in alergii te poate sfatui daca este bine sa nu sa mai pastrezi in preajma lui animale sau nu.

Masuri de ingrijire a pisicii pentru a diminua riscul de alergie

Exista mai multe masuri pe care le poti lua pentru a reduce sansele ca cel mic sa manifeste reactii alergice si totusi sa pastrezi animalul in preajma:

  • piaptana pisica zilnic (intr-o incapere separata de copil) cu un instrument special;
  • fa curat in casa in fiecare zi (sterge praful, da cu aspiratorul si sterge pe jos);
  • fa-i baie in fiecare saptamana folosind un sampon special pentru feline (exista produse care au efect antialergic si impiedica raspandirea firelor cauzatoare de alergie cu aproximativ 84%;
  • tine pisica intr-o zona bine delimitata; impiedica-i accesul in camera copilului sau in zonele in care sta cel mai mult copilul; creeaza "zona pentru pisicuta";
  • monteaza purificatoare de aer intr-una sau mai multe camere ale casei pentru a elimina alergenii periculosi din aer.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Animale companie copii Alergii copii Animale de companie Animale sanatate familie

Articole recomandate

Citeste si despre