Alergia la peste: sfaturi pentru siguranta copilului tau

/ / Modificat: 2016-05-26
Alergia la peste: sfaturi pentru siguranta copilului tau

Alergia la peste nu este acelasi lucru cu alergia la fructe de mare. In categoria fructelor de mare intra atat pesti precum sunt tonul sau codul, dar si crustacee precum homarul sau scoicile.

Persoanele alergice la fructe de mare manifesta simptome la mai multe tipuri de alimente din aceasta categorie, pe cand cele alergice doar la peste pot avea simptome doar in cazul anumitor specii ingerate sau chiar atinse ori prin inhalarea vaporilor generati prin prapararea termica a acestora.

Alergiile la peste pot provoca reactii foarte grave, chiar daca reactiile anterioare au fost blande. Daca ai un copil care sufera de alergie la peste, acesta ar trebui eliminat complet din alimentatia sa. Alergia la peste poate sa apara la orice varsta si de regula ramane activa pentru tot restul vietii, dupa aparitie.

Simptomele alergiei la peste si diagnosticarea acesteia

Atunci cand o persoana sufera de alergie la peste, sistemul sau imunitar reactioneaza exagerat la proteinele din acest aliment, percepandu-le drept nocive. Astfel apar reactiile alergice, in timpul carora organismul elibereaza chimicale precum sunt histaminele.

Dintre acestea, cele mai comune sunt:

- respiratia suieratoare  / dificultatile intampinate de sistemul respirator;

- tusea;

- raguseala;

- senzatia de sufocare;

- crampele abdominale;

- varsaturile;

- scaunele moi;

- pruritul;

- lacrimarea si iritarea ochilor;

- eczemele cutanate;

- inflamatiile fetei, ale limbii sau ale buzelor;

- scaderea tensiunii arteriale;

- vertijurile;

- pierderea constientei.

Anafilaxia este apogeul acestor simptome si este o manifestare amenintatoare pentru viata alergicilor.

Diagnosticarea alergiilor alimentare incepe acasa, prin observatiile directe ale parintilor la debutul diversificarii alimentatiei copiilor. Medicii sugereaza, din aceasta cauza, introducerea pe rand a alimentelor noi si respectarea regulii de 4 zile, pentru observarea clara a eventualelor simptome alergice si pentru cunoasterea originii lor.

In cazul in care copilul tau prezinta astfel de simptome dupa introducerea pestelui in dieta sa, care oricum nu este recomandata inaintea implinirii varstei de 2 ani, o consultatie medicala este necesara pentru stabilirea unui diagnostic.

Testarea se poate face cutanat, prin analize ale sangelui sau prin expunerea directa; prima si ultima metoda sunt riscante insa pentru copiii predispusi la anafilaxie, asa ca testul sangelui este de regula optiunea majoritatii medicilor pediatri.

Tratamentul pentru alergia la peste si recomandari pentru parinti

Pestele trebuie eliminat partial (anumite specii) sau total din alimentatia copilului tau, in functie de rezultatele testelor de alergii. Acesta se poate gasi insa si in compozitia altor alimente, precum sunt sosurile pentru salata sau cele pentru friptura, asa ca este foarte important ca tu sa verifici toate etichetele alimentelor pe care le oferi copilului tau, pentru a evita astfel orice risc.

Mancarurile etnice precum sunt preparatele chinezesti, vietnameze, thailandeze sau cele japoneze ar trebui, de asemenea, evitate, precum si orice preparate prajite din restaurante, unde bucatarii ar putea folosi aceleasi ustensile sau acelasi ulei pentru a pregati pestele si celelalte preparate din meniu.

In situatiile in care nu prepari tu insati mancarea copilului tau, este important sa te asiguri ca aceasta nu a fost pregatita in aceleasi vase cu speciile de pesti la care acesta este alergic sau in acelasi ulei de gatit. Daca nu poti afla cu certitudine astfel de informatii, cel mai indicat este sa ii iei mancare la pachet atunci cand mergeti la restaurant sau in vizita. De asemenea, evita sa-l expui in locuri in care se prepara peste, deoarece proteinele din acesta se pot descompune si pot fi eliberate prin aburi in timpul prepararii termice.

In ceea ce priveste tratamentul pentru alergia la peste, medicul pediatru ii poate prescrie copilului tau medicamente antihistaminice pentru a diminua reactiile obisnuite la expunerea minima, dar iti poate oferi si un kit pentru urgente cu adrenalina, care sa te ajute sa il tratezi in cazul unui soc anafilactic.

Medicamentele si adrenalina nu trateaza insa cauzele alergiei la peste, ci doar efectele acesteia, asa ca eliminarea acestui aliment din dieta copilului tau este singura varianta sigura prin care il poti proteja de reactiile alergice.

Pe aceeasi tema...

Cum sa acorzi primul ajutor in caz de reactie alergica?

Alergiile copiilor la alimente. Ce pot face parintii?

De ce apar alergiile si ce poti face pentru copilul tau alergic?

Alergiile la copii. Care sunt primele semne?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergii copii

Articole recomandate

Citeste si despre