Paracetamol in sarcina, risc de ADHD la copil

/ / Modificat: 2016-04-01
Paracetamol in sarcina, risc de ADHD la copil

Paracetamolul nu mai poate fi inclus in categoria medicamentelor care sunt considerate sigure in sarcina, in urma unei descoperiri recente, facute de cercetatori danezi, care au asociat acetaminofenul (substanta activa) cu riscul de ADHD la copii.

Paracetamolul, pericol pentru sarcina?

Siguranta administrarii paracetamolului in sarcina a fost spulberata de un studiu danez, care in urma unei analize complexe a descoperit un efect secundar periculos la copiii nascuti din mamele care au luat acest medicament cand erau gravide.

Studiul a fost efectuat pe 64.000 de mame si copii din Danemarca, pe baza analizei datelor medicale inregistrate intre 1996 si 2002, ca urmare a unor probleme de comportament la copii raportate de mamici intr-un chestionar. Jumatate din mamele analizate in studiu luasera paracetamol in sarcina, in diverse cantitati.

Oamenii de stiinta au dorit sa descopere daca exista vreo relatie de cauzalitate intre reactiile comportamentale neobisnuite ale copiilor si acetaminofenul administrat de mamici in sarcina. Copiii mamelor care luasera medicamentul in sarcina prezentau un risc crescut de a dezvolta ADHD.

In plus, prezentau un risc cu 29% mai mare de a primi, pana la varsta de 7 ani, un tratament medical pentru aceasta tulburare, decat cei care nu fusesera expusi actiunii paracetamolului in perioada intrauterina.  

Cum afecteaza paracetamolul comportamentul copiilor?

Cercetatorii au concluzionat ca gravidele care iau paracetamol in sarcina prezinta un risc de 3 ori mai mare de a naste copii care vor dezvolta ADHD. Acestia ofera si explicatia pentru acest efect, desi sunt de parere ca este nevoie de studii suplimentare pentru a confirma riscul.

Se pare ca medicamentul actioneaza in organismul gravidei ca un fel de "disruptor" hormonal, afectand dezvoltarea normala a creierului bebelusilor. ADHD-ul nu este singurul risc la care sunt expusi copii nascuti din mame care abuzeaza de paracetamol, in timpul sarcinii, existand chiar si riscul de tulburari hiperkinetice (forme severe de ADHD).

Zeyan Liew, coordonatorul studiului danez si profesor la Universitatea California, a declarat, citat de Dailymail.co.uk, ca "studii recente au sugerat ca acetaminofenul are efecte secundare si asupra dezvoltarii organelor sexuale, precum si a altor hormoni, care afecteaza dezvoltarea neurologica si determina aparitia disfunctiilor comportamentale".  

Care este sfatul medicilor pentru gravide?

  Intrucat efectele secundare nu sunt confirmate sau dovedite stiintific, medicii indeamna gravidele sa trateze cu calm aceasta descoperire si sa nu se alarmeze. De asemenea, expertii nu interzic complet folosirea paracetamolului in sarcina, dar recomanda gravidelor sa il administreze cu prudenta si doar in cazuri exceptionale.

In opinia medicilor, preferabil este ca medicamentele sa fie evitate complet in cele 9 luni de sarcina, insa in situatia in care gravidele sufera de o afectiune care necesita analgezice, sa administreze paracetamolul pe termen scurt si in cea mai mica doza in care se gaseste in farmacii.  

Tu ai luat paracetamol in sarcina? Crezi ca are vreo influenta asupra comportamentului copilului? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Paracetamol sarcina Adhd copii

Articole recomandate

Citeste si despre