Calmarea copilului hiperactiv. Sfaturi practice

/ / Modificat: 2016-04-01
Calmarea copilului hiperactiv. Sfaturi practice

Calmarea copilului hiperactiv poate fi problematica pentru parinti, care deseori isi pierd rabdarea. Rabdarea din partea parintilor este insa cea mai importanta in calmarea copilului hiperactiv sau ce sufera de (ADHD) Attention Deficit Hyperactivity Dissorder (Deficit de atentie).

Exista cateva idei despre cum pot parintii sa isi linisteasca copilul hiperactiv. Aceste tehnici de relaxare ocupa la fel de mult timp ca si clasicul tipat sau certat dar produc efecte mult mai bune asupra copilului.

Tehnici de calmare

Incearca aceste tehnici rapide de calmare pentru a-l linisti pe copilul tau atunci cand are zile agitate sau este foarte nervos. Ele nu reprezinta un tratament specializat al ADHD, pentru care ar trebui sa consulti un specialist, dar sunt folositoare in viata de zi cu zi.


• Respiratia profunda este una dintre cele mai simple feluri de a calma corpul. Invata-l pe copilul tau sa respire adanc (adica sa inspire pe nas si sa expire pe gura) atunci cand incepe sa se simta frustrat sau nervos. Este o modalitate buna de relaxare si pentru parinti.

• Pregateste-i o baie calda cu saruri si uleiuri de baie relaxante sau cu multa spuma.

• Ia-l pe copilul tau la o plimbare sau trimite-l pe el singur la o plimbare in jurul blocului daca este destul de mare ca varsta. Prin mers nu numai ca micutul tau va arde energia in plus dar fiind o activitate destul de repetitiva il va calma si ii va limpezi gandurile.

• Fa-i copilului tau hiperactiv un mini masaj. Atingerea este un punct foarte important pentru copii care sufera de ADHD. Maseaza-i tamplele, umerii sau trece-ti degetele usor prin parul lui pentru a-l calma.

• Creeaza o "Cutie a Plictiselii" cu alternative creative pentru copilul tau. Umple cutia cu instrumente de desenat, carti de colorat, puzzle-uri, argila de modelat, instrumente de facut bijuterii si alte kit-uri pentru activitati artistice. Copiii hiperactvi se plictisesc usor si mintile lor au nevoie de stimulare. In lipsa altor activitati, copiii hiperactivi se vor plictisi si vor face lucruri care s-ar putea sa nu-ti faca placere, asa ca este mai bine sa-i tii ocupati.

Aceste sfaturi sunt bune pentru momentul in care copilul este deja foarte stresat, dar exista si metode care sa minimalizeze efectele hiperactivitatii.

Creeaza un mediu relaxant acasa

Copiii care sufera de deficit de atentie si hiperactivitate au probleme cand vine vorba de a ramane calmi intr-un mediu dezordonat. Un mediu mai organizat si mai simplu, fara chestii in plus, o sa-i reduca suprasolicitarea senzoriala a copilului care sufera de ADHD.

Dormitorul copilului este cea mai importanta camera. Camera trebuie sa fie foarte bine organizata. Foloseste cutii de plastic pentru a depozita toate jucariile care de obicei stau imprastiate peste tot. Trage jaluzelele pentru a lasa lumina naturala sa intre cat mai mult in camera. Nu agata prea multe postere sau tablouri pe pereti. Varuieste dormitorul copilului in culori calmante (verde deschis, bleu), nu in culori aprinse, primare.

O rutina bine stabilita acasa poate fi foarte benefica pentru un copil hiperactiv. Copilul hiperactiv are nevoie de un program prestabilit pentru a se simti in siguranta. Pentru copiii hiperactivi cel mai bine se potriveste o rutina "militareasca". Trezitul de dimineata, mesele, facutul temelor si culcatul ar trebui sa fie facute cam la aceleasi ore in fiecare zi, daca este posibil.

Daca se poate, gaseste un spatiu in casa pe care sa il transformi intr-un coltisor de relaxare. Nu trebuie sa fie neaparat un spatiu foarte mare, dar trebuie sa fie cumva mai ferit. Un colt de camera este ideal pentru a pune o perna mare tip fotoliu si cateva carti, carti de colorat, reviste si alte obiecte care sa invite la activitati linistite.

Incurajeaza-l pe copil sa se retraga in acest spatiu atunci cand devine nervos, dar nu face din el un loc de pedeapsa. Acest coltisor este un spatiu pozitiv in care el se poate relaxa singur.

Tinerea unui jurnal

Pentru copilul care este destul de mare pentru a scrie, tinerea unui jurnal este o modalitate excelenta de a-si limpezi gandurile si de a se destainui.

Incurajeaza dezvoltarea unui obicei zilnic de a scrie cate o pagina sau doua in jurnal, in functie de varsta, cu gandurile lui personale. Orice ii vine in minte este in regula.
Aceste ganduri sunt o chestiune foarte personala si ar trebui sa ramana private. Nu ii citi niciodata jurnalul, respecta-i intimitatea.

Dieta alimentara

Majoritatea parintilor stiu ca cel mai mare inamic al copilului hiperactiv, din punct de vedere alimentar, este zaharul. Incearca sa reduci consumul de zahar pe cat de mult posibil. Incepe ziua cu un mic dejun consistent care sa contina proteine, grasimi si carbohidrati.

Un sandvis cu ou, o felie de paine cu unt si fructe proaspete sunt alegeri foarte bune. Si cerealele sunt bune dimineata, dar contin zahar asa ca este bine sa se limiteze consumul lor. Sucurile de fructe contin de asemenea mult zahar si ar trebui evitate. Incurajeaza consumul de apa pentru a evita deshidratarea copilului hiperactiv.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Hiperactivitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre