Lucruri necesare pentru prima zi acasa a nou-nascutului

/ / Modificat: 2014-05-15
Lucruri necesare pentru prima zi acasa a nou-nascutului

Pentru ca prima zi acasa cu nou-nascutul sa fie o bucurie si o relaxare, este important sa te aprovizionezi cu lucrurile necesare pentru transportul lui in siguranta de la maternitate pana acasa - scaun de masina, cosulet etc. - si pentru ingrijirea lui corespunzatoare - hainute, biberoane, scutece etc. Atunci cand ai toate lucrurile necesare la indemana, ingrijirea nou-nascutului nu mai este un stres, ci o placere.

Cosulet pentru dormit

In cazul in care nu ai apucat sa cumperi patutul de bebelus si nu ai inca un buget pentru el, poti opta, la inceput, pentru un cosulet de dormit special conceput pentru aceasta varsta. Majoritatea modelelor existente pe piata pot fi folosite pana cand sugarul implineste sase luni sau incepe sa se ridice singur in fundulet, moment in care trebuie mutat in patut, pentru mai multa siguranta.  

Paturica

Paturica este un accesoriu esential in prima zi de viata a copilului. In ea iti vei transporta nou-nascutul acasa de la spital si are rolul de a-l proteja de frig sau de alti factori externi nocivi - zapada, soare etc. In plus, pe parcursul primelor luni, va putea fi folosita si pentru a aseza copilul pe ea, in timpul alaptarii sau pentru a-l inveli, daca in casa este frig.

Body-uri

Principalele piese vestimentare de care nou-nascutul are nevoie sunt body-urile, cu maneca scurta sau lunga, in functie de anotimp si de ambientul din casa. Nu este nevoie sa investesti bani in hainute suplimentare, intrucat copilul creste foarte repede la aceasta varsta. Atunci cand esti nevoita sa il scoti afara, il poti infasura intr-o paturica calduroasa si confortabila.  

Manusi si botosei

In afara de body-uri, care sunt hainute de baza la aceasta varsta, botoseii si manusile sunt doua accesorii vestimentare pe care copilul trebuie sa le poarte inca din prima zi de viata. Botoseii sunt utili doar in cazul in care body-ul nu este tip salopeta, insa manusile sunt esentiale de purtat tot timpul, pentru ca cel mic sa nu se zgarie pe fata cu unghiile.

Suzeta

Suzeta este accesoriul pentru bebelusi care-si intra in rol inca din prima zi de viata a copilului. Calmeaza rapid nou-nascutul din plans, il ajuta sa adoarma mai repede si cel mai important este ca scade riscul sindromului mortii subite la sugar, un pericol care da fiori reci pe spate oricarui proaspat parinte.

Servetele umede

Servetelele umede, fara alcool si alte chimicale toxice, sunt un ajutor practic in momentul in care trebuie sa schimbi nou-nascutul de scutece de peste 10 ori pe zi. In cazul in care nu ai de fiecare data acces la o sursa de apa pentru a-l sterge la fundulet si in zona inghinala, poti apela fara probleme la servetelele umede.  

Termometru rectal

Sansele ca nou-nascutul sa faca febra inca din prima zi cand ajunge acasa sunt foarte mici, insa este bine sa fii pregatita pentru orice situatie. Nu trebuie sa-ti lipseasca din casa un termometru rectal, considerat a fi cel mai potrivit pentru masurarea corecta a temperaturii corporale la aceasta varsta.

Prosoape pufoase

Prosoapele confectionate din materiale naturale moi pot fi folosite inca din prima zi acasa a bebelusului. In primul rand, pot fi utilizate la spalarea nou-nascutului, intrucat nu are voie sa faca baita pana la caderea cordonului ombilical. Singura metoda prin care il poti spala este sa uzi un prosop cu apa calduta si sa-i stergi bland toata suprafata pielii. In al doilea rand, se pot dovedi utile atunci cand asezi copilul pe umar pentru a eructa dupa fiecare masa, ca sa nu te murdaresti.

Scutece

Proviziile de scutece trebuie sa fie consistente inca din prima zi, intrucat vei schimba in jur de 10-12 pe zi. Ai grija sa alegi scutece de marimi corecte, pentru grupa de varsta sau greutatea adecvata.

Fotoliu confortabil pentru alaptat

Balansoarul sau fotoliul reprezinta un accesoriu care face alaptatul nou-nascutului mai usor si confortabil. Intrucat alaptarea cu succes a copilului depinde si de pozitia si confortul pe care-l ai tu in momentul hranirii, este recomandat sa apelezi la dispozitivele care te ajuta sa pozitionezi mai usor copilul la san si sa-l ajuti sa se hraneasca corect.

Gaseste produsule potrivite pentru nou-nascutul tau, la cel mai bun pret!

Ce alte lucruri crezi ca mai sunt necesare in prima zi acasa a nou-nascutului? Tu ai descoperit ca ai avut nevoie de vreun lucru important si nu il aveai la indemana? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre