Pierderea dopului gelatinos (cervical)

/ / Modificat: 2017-02-13
Pierderea dopului gelatinos (cervical)

Pierderea dopului gelatinos este un fenomen care apare de cele mai multe ori in faza incipienta a travaliului, insa in unele cazuri se intampla si mai devreme, iar nasterea sa urmeze la cateva saptamani dupa aceea.

nastere

Pierderea dopului gelatinos poate interveni cel mai devreme in saptamana 36 de sarcina, dar asta nu anunta inceperea travaliului, decat in cazul in care sarcina ta ar fi calculata gresit.

Fiecare sarcina este diferita, asa cum si fiecare travaliu decurge diferit si fiecare bebelus este altfel. Dopul gelatinos se poate elimina si fara sa fie influentat de vreun factor, insa in general se intampla dupa o examinare vaginala sau dupa un act sexual. Procesul de eliminare poate fi instantaneu sau se poate intinde pe cateva zile.

Ce este dopul gelatinos?

Dopul gelatinos este o acumulare de secretii ale cervixului uterin, care se formeaza pe durata sarcinii pentru a bloca cervixul si a impiedica patrunderea bacteriilor in uter. In mod normal, aspectul dopului gelatinos este clar, dar usor tulbure, cleios si lipicios. Spre sfarsitul sarcinii, atunci cand cervixul se ingusteaza sau cand capilarele din partea inferioara a uterului cedeaza putin, se intampla ca putin sange sa fie eliminat si sa ramana blocat in dopul gelatinos.

Aspectul acestuia capata uneori tenta roz, maro sau rosie, din cauza infiltrarii de sange.

In prima etapa a travaliului, dopul gelatinos este de obicei eliminat sub forma unei secretii continue, insa in unele cazuri chiar seamana cu un dop.

Orice secretie vaginala de pe durata sarcinii trebuie investigata, deoarece exista sansa de a semnaliza o infectie vaginala ce ar putea sa afecteze sarcina ori de a semnaliza o ruptura prematura a membranelor. In cazul in care testul microscopic, testul Papanicolau, culturile de gonoree sau chlamydia sunt negative si s-a dovedit clinic ca nu este vorba de o ruptura de membrane, atunci aceste secretii sunt normale.

Pierderea dopului gelatinos nu inseamna neaparat ca vei naste curand

Semnele nasterii apropiate presupun observarea mai multor contractii Braxton Hicks, dilatarea cervixului uterin, pierderea dopului gelatinos, ruperea apei etc.

Pierderea dopului gelationos intervine in momentul in care cervixul uterin incepe sa se dilate, ca semn al apropierii momentului nasterii. Eliminarea acestuia se face fie tot deodata, fie sub forma de secretie vaginala abundenta, pe parcursul catorva zile.

Din momentul inceperii eliminarii dopului gelatinos, nasterea poate avea loc dupa cel putin 3-4 zile. Totusi, pierderea dopului gelatinos inseamna sarcina se apropie de sfarsit si ca ar trebui sa urmaresti aparitia primelor semne de travaliu.

Semnele care anunta nasterea

De obicei, semne clare ale nasterii sunt:

• Ruperea apei;
• Pierderea dopului gelatinos;
• Ruperea membranelor;
• Presiunea pelvina;
• Durerile de spate asemanatoare celor menstruale;
• Tuse sau voma;
• Diaree sau constipatie;
• Intensificarea contractiilor Braxton Hicks;

Daca in momentul in care gravida isi schimba pozitia sau face cativa pasi contractiile inceteaza, atunci acestea reprezinta un semn de travaliu fals. In schimb, daca pe langa pierderea dopului gelatinos cervical apar si sangerari sau crampe, acestea pot fi semne ale unor probleme mai grave. In acest caz medicul trebuie contactat imediat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Semne nastere

Articole recomandate

Citeste si despre