Travaliul si delivrenta

/ / Modificat: 2012-08-14
Travaliul si delivrenta

Dupa circa 40 de saptamani in care a crescut si a purtat o noua viata, incepe cea mai grea incercare a unei femei insarcinate, procesul nasterii sau travaliul. Aducerea pe lume a unei noi vieti sau trecerea de la viata intrauterina la cea extrauterina, sau, altfel spus, nasterea, este un fenomen natural ce are inca multe laturi necunoscute. Se considera ca nasterea incepe cu travaliu.

Travaliul  a fost comparat cu impingerea unui pian mare de-a curmezisul podelei unui depozit. Este o munca agitata, extenuanta.

Data probabila a nasterii pe care medicul tau ti a calculat-o la inceputul sarcinii este orientativa, travaliu putand debuta mai devreme sau mai tarziu fata de acesta data. Dupa 37 de saptamani si pana la 42 de saptamani, nasterea este considerata la termen.

4 semne care pot anunta debutul travaliului

Coborarea capului fetal

Capul fatului coboara in pelvis pentru pregatirea nasterii. Burtica ta pare sa coboare si ea cu o palma fata de cum era inanite iar tie parca iti e mai usor sa respiri, pentru ca bebelusul nu mai impinge plamanii. In acelasi timp, vei avea senzatia mai frecventa de urinare, din cauza ca fatul apasa pe vezica urinara. Coborarea capului copilului poate avea loc in saptamanile dinantea initierii travaliului, dar si in orele dinaintea nasterii.

Eliminarea dopului gelatinos

Dopul gelatinos este o scurgere vaginala mucoasa ce poate contine striuri de sange. Pana la eliminarea sa, acest dop "astupa" colul uterin (canalul de comunicare dintre uter si vagin) si previne ascensiunea bacteriilor inspre uter.

Ruperea membranelor

Pierderea de lichid pe cale vaginala inseamna ca membranele sacului amniotic care inconjoara si protejeaza fatul s-au rupt. Ruptura membranelor poate avea loc cu cateva ore inanite de initierea travaliului sau in cursul travaliului. Cele mai multe femei intra in travaliu in urmatoarele 24 de ore de la ruperea membranelor. Daca travaliu nu este initiat, medicii pot induce nasterea ca sa evite infectiile sau alte complicatii.

Contractiile

Contractii neregulate, nedureroase, cu durata scurta sunt frecvente inainte de initierea travaliului. Totusi, daca contractiile devin dureroase, apar la intervale regulate, la mai putin de 10 minute, sunt generalizate, cuprind tot muschiul uterin, atunci cel mai probabil ai intrat in travaliu.


Contractiile din travaliu sunt rezultatul contractarii si relaxarii uterului. Ele duc la modificarile colului uterin. Stergerea colului uterin (cervixul) implica subtierea si scurtarea acestuia; aceasta pregateste colul pentru a se dilata si a lasa bebelusul sa treaca. Colul dispare treptat pe masura ce este tractionat de contractiile uterine. Dilatarea reprezinta deschiderea colului uterin (care este inchis anterior declansarii travaliului), ajungand inanitea expulziei bebelusului la un diametru de 10 centimetri.

Acesti parametri sunt folositi pentru a masura progresia travaliului, semnaland schimbarile de faza si de stadiu.

Travaliul se considera a avea in general trei stadii, dar in realitate sunt patru. Al patrulea stadiu, care are loc de obicei dupa nastere, este adesea omis. 

Primul stadiu, in care au loc stergerea si dilatarea colului, este alcatuit din trei faze. Al doilea stadiu este stadiul expulziei fatului. Al treilea stadiu incepe dupa nasterea bebelusului si se termina cu expulzia placentei si a membranelor (delivrenta). Al patrulea stadiu, de consolidare a hemostazei, reprezinta perioada initiala de recuperare a mamei. 

Nu se poate prezice cat de mult va dura travaliul. Conform "literei cartii", un travaliu dureaza intre 12 si 14 ore, dar fiecare travaliu si fiecare nastere sunt unice. 

Contractiile pot continua pentru mai multe zile, dar in perioada de latenta a travaliului (faza intai a dilatarii colului) acestea sunt de obicei slabe ca intensitate si este suficient timp sa te odihnesti intre ele. 

Multe gravide au sentimente amestecate in timpul acestei faze. Ele pot fi emotionate si fericite stiind ca sfarsitul sarcinii este aproape. Altele pot fi ingrijorate, mai ales cele aflate le prima nastere.


Desi o femeie poate avea o multime de energie, ea ar trebui sa manance ceva usor, sa bea daca ii este sete si sa se odihneasca. Conservarea energiei este esentiala,  deoarece travaliul poate dura mai mult decat s-a anticipat. Aceasta va fi perioada care ii va alerta pe cei ce alcatuiesc echipa dumneavoastra de sustinere.

Faza activa a travaliului

  
Pe la mijlocul primului stadiu, denumit si faza activa a travaliului, colul se dilata cu aproximativ sapte centimetrii intr-un ritm accelerat. Faza activa dureaza in general in jur de trei ore. Stergerea colului ramane constanta de-a lungul fazei active a travaliului. 

Contractiile devin mai intense si regulate, aparand la intervale mai scurte de timp, de 3-5 minute si durand cam 60 de secunde. In aceasta perioada a travaliului, mama trebuie sa-si creasca concentrarea in timpul contractiilor, care pot fi si mai dureroase. Unele femei vor cere medicamente in aceasta perioada. 
In timpul fazei active pot sa apara sangerari. Aceasta secretie mucoasa este mai rosiatica decat cea rozata observata in faza de latenta. Acesta nu este un motiv de alarma. Oricum, in aceasta faza, mama poate deveni mai putin vorbareata si expansiva, concentrarea ei fiind mai mult spre interior. 

Daca gravida nu este obosita, ea poate sta in picioare sau se poate plimba in timpul travaliului si ar trebui incurajata sa isi schimbe pozitia frecvent – cel putin la fiecare 30 de minute. Unele clinici permit gravidelor sa faca dus sau sa se relaxeze intr-o cada cu apa calda.

Sprijinul din partea celor prezenti si relaxarea sunt esentiale in aceasta perioada. 


Cu faza de tranzitie se termina primul stadiu. Aceasta este ultima dilatare a colului uterin inainte ca bebelusul sa inceapa sa se miste in jos pe canalul de nastere. Aceasta este o faza scurta dar de intensitate crescanda, durand de obicei cam 2 ore, timp in care colul se dilata de la 8 la 10 centimetri. Contractiile devin foarte puternice, cu o durata de 60-90 de secunde si fiind intrerupte de perioade de linistire de 2-3 minute. Aceasta permite gravidei sa se odihneasca putin intre contractii.

In acest punct, mama trebuie sa se concentreze asupra respiratiei si asupra ritmului natural al corpului ei, si adesea necesita un antrenor, de obicei moasa, care sa o sfatuiasca ce sa faca. Probabil ca va deveni iritata si susceptibila la cei din mediul ei ambiant, trecand printr-o serie de senzatii: tremuraturi, cald si rece, greata, varsaturi, si emotii schimbatoare. Mama poate simti de asemenea nevoia urgenta de a impinge in timp ce bebelusul traverseaza canalul de nastere. Mama va fi incurajata sa impinga cand colul are dilatatia maxima de 10 centimetri.

Al doilea stadiu al travaliului


  

La inceputul acestui stadiu, colul uterin este dilatat complet la 10 centimetrii iar gravida va impinge in mod voluntar copilul in jos pe canalul de nastere, avand contractii ce devin foarte puternice si foarte dureroase.

Acestea dureaza cam 60 de secunde, cu perioade de acalmie de circa 2-3 minute. De obicei, la o primipara (femeie ce naste prima oara), durata celui de-al doilea stadiu de travaliu este de aproximativ 2 ore. 

Cu o nevoie urgenta irezistibila de a impinge, mama se va simti mai in siguranta in acest moment, fiind implicata in mod activ in acest proces. Ea poate simti o senzatie de intindere sau de arsura in timp ce se naste capul copilului. 

La sfarsitul acestui stadiu, odata cu nasterea copilului apare o stare extraordinara de usurare si de emotie.

Al treilea stadiu al travaliului


  

Acesta este cel mai scurt stadiu, durand aproximativ 20-30 de minute si urmeaza nasterii. in acest stadiu, puterea contractiilor va expulza placenta

Aceste contractii sunt foarte diferite de cele din timpul primelor faze ale travaliului. Ele sunt prelungi si se datoreaza retractiei uterului care se contracta pentru a opri sangerarea de la nivelul vaselor sangvine de la locul de insertie al placentei.

Gravida este incurajata sa impinga in timpul acestor contractii. Uterul se va contracta si va ramane ferm dupa ce placenta este eliminata pentru a preveni hemoragia.

Al patrulea stadiu al travaliului


 
Al patrulea stadiu al travaliului incepe dupa nasterea copilului si expulzia placentei si dureaza in jur de o ora. Al patrulea stadiu reprezinta un timp de vindecare si de ameliorare pentru mama si un timp pentru ea si copilasul ei nou-nascut sa faca cunostinta.

In aceasta etapa, moasa sau doctorul vor examina placenta si cordonul ombilical, vor cauta leziuni pe care le vor sutura, iar apoi daca s-a practicat epiziotomia, o vor sutura si pe aceasta. Uterul trebuie sa fie ferm si dur la palpare si retractat sub nivelul ombilicului. 

Aceasta este perioada de adaptare la stresul provocat de momentul nasterii. Multe din modificarile psihologice ce s-au produs in timpul travaliului se vor stabiliza in aceasta prima ora. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Travaliu

Articole recomandate

Citeste si despre