Semne care prevestesc nasterea si cand trebuie sa mergi la spital

/ / Modificat: 2016-06-30
Semne care prevestesc nasterea si cand trebuie sa mergi la spital

Semne care prevestesc nasterea si cand trebuie sa mergi la spital

Astepti cu nerabdare si cu teama momentul in care vei aduce pe lume un suflet fraged, sange din sangele tau? Cu siguranta te-ai gandit deja la lucrurile care vor prevesti marele eveniment. Exista o serie de "simptome" care te vor ajuta sa iti dai seama ca se apropie marele moment.

E timpul sa fii mama, asa ca fii atenta la urmatoarele semne si descopera cand este cazul sa mergi la spital.

Iata, asadar, ce se intampla cu tine si cu bebelusul tau inainte de venirea lui pe lume si cum iti vei da seama ca este timpul potrivit sa mergi la medicul tau!

Bebelusul coboara in zona pelviana

Daca te afli la prima astfel de experienta, trebuie sa stii ca inainte cu doua saptamani de a naste bebelusul tau isi va modifica pozitia si se va intoarce cu capul in jos, coborand in zona pelviana.

Tu vei putea sa respiri mai usor in aceasta perioada, insa vei avea o senzatie de urinare destul de constanta din cauza presiunii in zona pelvisului. Este posibil sa apara inflamatii in zona picioarelor, iar mobilitatea ta se va reduce in aceste zile.

Instinctul de cuib

Deja ai aflat ce se intampla cu corpul tau in perioada care preceda nasterea. Dupa eliminarea dopului gelatinos si eliminarea unor scurgeri vaginale mai vascoase de o culoare alb opac, cervixul tau incepe sa se inmoaie si sa se dilate.

Vei avea in aceasta perioada contractii uterine false, care iti pregatesc uterul pentru nastere; acestea apar la intervale de una sau chiar cateva ore, insa daca devin mai dese si se repeta la intervale de cateva minute, va trebui sa iti contactezi medicul pentru a verifica daca nu cumva ai intrat in travaliu.

Cu foarte putin timp inainte de nastere, membranele sacului amniotic se vor rupe, iar lichidul amniotic va incepe sa se scurga; in acest moment vei sti ca in urmatoarele ore vei deveni mamica in adevaratul sens al cuvantului.

Inainte de acest moment insa, vei avea parte de niste schimbari de comportament pe care cu siguranta le vor observa si cei din jurul tau.

Daca in cazul pasarilor si al animalelor instinctul de cuib se manifesta prin amenajarea unor adaposturi pentru aducerea pe lume a puilor, in cazul oamenilor se manifesta printr-o nevoie foarte accentuata de a pregati locuinta, de a igieniza totul in jur, de a reamenaja, de a pune la punct ultimele detalii legate de camera copilului.

Este foarte important in aceasta perioada sa tii cont de faptul ca ai nevoie de odihna si ca ar trebui sa iti conservi energia pentru ziua nasterii, asa ca ar fi bine sa apelezi la ajutorul apropiatilor sau la ajutor specializat, contra cost, al unei firme de curatenie, care sa faca aceste lucruri in locul tau si sa iti permita astfel sa te menajezi.

Se rupe apa

Acesta este cel mai bun semn care iti arata ca bebelusul tau nu mai are rabdare si vrea sa te cunoasca. Atunci cand sacul plin de lichid amniotic care inconjoara fatul se rupe, fluidele curg in vagin. Uneori, scurgerea poate fi mai puternica, alteori nu, insa acesta este semnul ca trebuie sa mergi urgent la medic.

Simti o greutate in pelvis!

Inainte cu cateva saptamani de momentul nasterii, este posibil sa simti ca esti mai "usoara" si nu mai resimti o greutate ce preseaza asupra ta. Copilul incepe sa coboare incet, deplasand greutatea in pelvis si eliberand presiunea din zona toracica, asigurandu-ti o respiratie mai usoara.

Contractiile sunt mai dese, la intervale regulate

Contractiile sunt normale in timpul unei sarcini sanatoase, insa in apropierea momentului nasterii acestea sunt tot mai dese, regulate si mult mai greu de suportat.

semne_travaliu_contractii_nastere

Ai dureri de spate!

Si durerile de spate sunt la ordinea zilei in perioada de graviditate, dar daca surprinzi aceste dureri in apropierea implinirii celor 9 luni si daca sunt persistente, insotite de crampe, este bine sa te gandesti ca poate a venit momentul nasterii.

Apar pete de sange!

Pe masura ce te apropii de finalul sarcinii, colul uterin incepe sa se subtieze, iar in momentul in care esti pe cale sa nasti, dopul gelatinos (cervical) care blocheaza uterul este eliminat. Acest lucru se poate intampla cu o saptamana sau doua inainte de termen sau chiar in momentul nasterii. Un efect secundar imediat eliminarii dopul cervical este aparitia micilor pete de sange.

Cervixul este mai subtire si mai dilatat!

Atunci cand cervixul devine mai moale inseamna ca se pregateste pentru momentul de dilatare, care anunta nasterea.

Cum stii cand este momentul sa mergi la spital?

Pentru ca exista si posibilitatea sa ai parte de contractii false, care te pot induce in eroare, este bine sa iti cronometrezi contractiile. Timpul se calculeaza in functie de momentul inceperii contractiei si cel al incetarii ei, perioada dintre ele trebuind atent monitorizata.

Contractiile care prevestesc nasterea si care iti indica faptul ca e timpul sa mergi la spital sunt cele care dureaza 45-60 de secunde si apar la 3-4 minute distanta una de cealalta.

travaliu_monitorizare_contractii_nastere

Ce poti face pentru a calma durerile?

Odata cu aceste semne prevestitoare, durerile isi fac aparitia cu o densitate din ce in ce mai mare. Este bine sa stii ca exista cateva trucuri pentru a calma aceasta durere:

- incearca sa iti distragi atentia de la dureri (plimba-te, vorbeste cu cineva, uita-te la un film);

- fa un dus; trebuie totusi sa intrebi doctorul daca poti face acest lucru in cazul in care ti s-a rupt deja apa;

- incearca sa adormi putin – astfel, iti vei stoca energia de care ai nevoie in momentul nasterii.

Parerea specialistului

"Debutul travaliului este momentul cel mai asteptat de catre mamici, dar acestea se tem ca nu isi vor da seama de primele semne ale travaliului si se pot simti nepregatite pentru nastere. Organismul furnizeaza insa cateva indicii care prevestesc apropierea momentului mult asteptat. Intre saptamanile 37 si 41, ar trebui sa te simti mai usoara si sa poti respira mai bine datorita coborarii bebelusului in zona pelviana si a decompresiunii diafragmei. Vei urina mai des, iar secretia vaginala poate contine mici striuri de sange datorate modificarilor de la nivelul colului uterin. Daca sangerarile devin abundente, trebuie sa iti contactezi medicul. Durerile de stomac, crampele si diareea, precum si contractiile false sunt destul de frecvente si intense, devenind dureroase, disconfortul fiind asemanator celui pe care il simt femeile in timpul ciclului menstrual. Eliminarea lichidului amniotic poate fi brusca sau treptata, prin scurgeri reduse, daca s-a produs doar o fisura a membranelor. In acest caz, nu trebuie sa astepti aparitia contractiilor, ci sa te prezinti cat de repede este posibil la spital", sugereaza Florina Todorut, medic primar la sectia de Obstetrica - Ginecologie la clinica Gyniclinique din Timisoara.

"Traditional, coborarea bebelusului in zona pelviana, respectiv modificarea formei burtii viitoarei mamici poate fi considerat un semn prevestitor al apropierii sorocului. Copilul se pozitioneaza acum pe stramtoarea superioara a bazinului osos matern. Dopul gelatinos va cadea, iar scurgerile vaginale vor deveni mucoide. Acest lucru se poate intampla cu cateva zile inainte de nastere sau doar cu cateva ore inainte de inceperea travaliului. Contractiile devin regulate in apropierea sorocului si se repeta la fiecare 5-6 minute, fiecare episod avand aproximativ 20-30 de secunde. Acestea sunt insotite de dureri abdominale si lombare, care marcheaza debutul travaliului. Membranele amniotice se rup, iar lichidul amniotic este eliminat treptat sau brusc. In acest moment va trebui sa te prezinti la maternitate, deoarece riscurile de infectii uterine cresc foarte mult si vei avea nevoie sa fii tinuta sub supraveghere. Contractiile de nastere vor incepe la scurt timp dupa ruperea membranelor, in aproximativ 6-12 ore", spune medicul primar in Obstetrica si Ginecologie Cristurean Constantin Viorel, care activeaza in cadrul Prosana Medical Center.

Tu te temi de travaliu si de contractiile care preceda nasterea? Crezi ca vei reusi sa iti dai seama inca de la primele semne ca te apropii de unul dintre cele mai importante momente din viata ta?

Pe aceeasi tema:

Semnele travaliului

Ce trebuie sa stii despre nastere. 5 indicii care anunta travaliul

Ai intrat in travaliu? 7 intrebari pentru a afla sigur

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Contractii uterine Dilatatie cervix Semne nastere Travaliu nastere Lichid amniotic

Articole recomandate

Citeste si despre