Nasterea provocata. Situatii cand travaliul indus este cea mai buna alegere

/ / Modificat: 2017-08-18
Nasterea provocata. Situatii cand travaliul indus este cea mai buna alegere

In fiecare an, aproximativ 1 din 4 femei naste in urma unui travaliu indus, adica provocarea artificiala a nasterii din motive medicale. De cele mai multe ori, o femeie da nastere bebelusului sau dupa 40 de saptamani de sarcina, atat cat dureaza, in mod normal, perioada de graviditate.

Exista insa situatii in care viitoarele mame ajung in 41-a sau a 42-a saptamana de sarcina fara sa aiba vreun semn de la micutul bebelus ca si-ar dori sa vina pe lume. Asteptarea devine apasatoare pentru viitoarele mame, mai ales daca se afla la prima sarcina.

Travaliul indus, la nasterea post-termen

O sarcina trecuta de 42 de saptamani este o sarcina depasita sau post-termen. Pe masura ce sarcina depaseste 42 de saptamani, cresc atat riscurile pentru fat, cat si cele pentru femeia insarcinata. De exemplu, placenta poate sa nu mai fie atat de eficienta in ceea ce priveste furnizarea de nutrienti pentru fat, crescand riscul ca acesta sa se nasca mort. Pentru a evita orice complicatie, medicul poate sa recomande inducerea travaliului unei femei cu o sarcina depasita.

O alta situatie cand poate fi recomandat travaliul indus este atunci cand se rupe apa, insa femeia insarcinata nu are contractii. In acest caz, se recomanda stimularea artificiala a travaliului, pentru ca exista un risc mai ridicat de infectie pentru bebelus, dar si pentru mama, la nivelul uterului.

De asemenea, daca medicul a observat in urma unor investigatii ca placenta nu mai functioneaza corespunzator, ca exista prea putin lichid amniotic sau ca bebelusul nu mai creste sau nu creste atat cat ar trebui, se poate recurge la nastere indusa.

In ce alte situatii este recomandata inducerea travaliului

• in caz de preeclampsie, o afectiune grava care poate pune in pericol sanatatea gravidei. De asemenea, aceasta afectiune poate sa restrictioneze fluxul de sange care ajunge la fat;

 moartea fatului in uter;

 sarcina gemelara care a trecut de 38 de saptamani;

 la femeile care au afectiuni ale rinichilor, dar si in caz de diabet gestational si hipertensiune arteriala;

 in caz de obezitate.

Inducerea travaliului nu este o procedura recomandata inainte de a se implini 39 de saptamani de sarcina deoarece creste riscul de complicatii la bebelus, precum dificultati respiratorii, infectii ori icter. Procedura nu se foloseste in cazul femeilor care sufera de placenta previa, in cazul in care bebelusul este pozitinat transversal in uterul mamei, daca s-au facut teste care au aratat ca fatul nu poate sa suporte contractiile ori daca exista o infectie cu herpes genital activa. Nici femeile care au trecut printr-o operatie de cezariana nu pot folosi aceasta metoda pentru cea de-a doua nastere.

Prin ce metode se induce travaliul

Pentru inducerea travaliului exista mai multe metode, unele mai des folosite, altele mai rar, de la utilizarea de medicamente, pana la abordari mecanice.

Metodele mecanice care pot fi folosite de medicul ginecolog includ amniotimia, adica ruptura artificiala a membranelor. Medicul foloseste un instrument numit amnicot pentru a le rupe, insa acestea pot fi rupte si cu ajutorul degetului. Metoda este folosita numai daca femeia are o dilatatie de cel putin cativa centimetri si daca sarcina a ajuns la termen.

Indepartarea artificiala a membranelor este metoda la care medicul recurge daca exista dilatatie, fiind o procedura in care medicul introduce un index in colul uterin al femeii insarcinate, apoi va misca degetul in jurul cervixului pentru a separa membranele de sacul amniotic in care se afla fatul. In urma acestor miscari incep sa se elibereze prostaglandine care duc la stimularea travaliului.

Folosirea de oxitocina sau de prostaglandine este indicata pentru inducerea travaliului, pentru ca ajuta la declansarea contractiilor. Prostaglandina se poate administra sub forma de tablete, pe cale orala ori sub forma de gel care este introdus in vagin. Oxitocina se administreaza intravenos, fiind indicata in cazul in care travaliul are o evolutie foarte lenta. Se administreaza intai in cantitati foarte mici apoi doza este crescuta progresiv, la fiecare 20-30 de minute.

Alte substante care pot fi folosite pentru inducerea travaliului sunt mifeprostona, un agent care ajuta la stimularea contractiilor uterine, misoprostolul, agent care ajuta la pregatirea cervixului pentru nastere, dar si relaxina, un hormon utilizat tot pentru a stimula cervixul femeii insarcinate.

Folosirea unui cateter Foley este o alta metoda prin care medicul va induce travaliul. Metoda presupune introducerea unui cateter, instrument care in capat este prevazut cu un mic balonas, neumflat, in cervix. In momentul in care balonasul ajunge in zona cervixului, medicul incepe sa il umple cu apa, astfel incat sa puna presiune pe cervix si sa-l oblige sa se deschida, ca sa se poata declansa contractiile.

Exista, de asemenea, si metode care nu au fost insa demonstrate stiintific prin care se poate induce travaliul:

mersul pe jos;

 remediile naturale, precum uleiul de ciubotica-cucului sau cohosul-negru;

 actul sexual, pentru ca in urma penetrarii vaginale este stimulat segmentul uterin inferior, eliberandu-se prostaglandine, substante care ajuta cervixul sa se pregatasca de nastere. Totodata, orgasmul feminin poate sa duca la declansarea contractiilor;

 stimularea mameloanelor si masajul sanilor.

O femeie insarcinata trebuie sa stie ca, de obicei, un travaliu indus este mai dureros decat un travaliu natural. Pentru a scapa de durere se poate recurge la anestezia epidurala. In general, inducerea travaliului este o metoda sigura, insa pot aparea si complicatii precum infectiile, ruptura uterina, hipotensiunea arteriala nu numai la mama, ci si la fat, dar si scaderea nivelului de sodiu din sange.

In unele cazuri (aproximativ 25%) este posibil ca nasterea provocata sa nu functioneze, de aceea medicul va opta pentru o operatie de cezariana ca sa aduca bebelusul pe lume.

Inducerea travaliului poate sa dureze de la cateva ore pana la 1, chiar 2 zile, ceea ce inseamna ca atat viitoarea mama, cat si partenerul, trebuie sa fie inarmati cu multa rabdare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nasterea provocata Inducerea travaliului Inducere medicala travaliu Ruperea apei

Articole recomandate

Citeste si despre