Inducerea travaliului, mituri si realitate

/ / Modificat: 2008-10-22
Inducerea travaliului, mituri si realitate

Ai trecut printr-un maraton de 40 de saptamani asteptand acest moment, iar el a sosit in sfarsit! Planul de nastere este scris, bagajul pentru maternitate pregatit, iti simti burtica miscandu-se si esti sigura ca din minut in minut, vei simti prima ta contractie.

Astepti... insa nu se intampla nimic, nici macar bebe nu se mai misca. Nu te ingrijora. Bebelusul tau te va anunta atunci cand este pregatit sa vina pe lume, faptul ca intarzie nu este un motiv de ingrijorare, sunt multi bebelusi carora le place sa ii tina pe parinti in suspans.

Totusi, daca data stabilita pentru nastere a trecut deja si doresti sa il ajuti pe bebe sa vina mai repede pe lume, iti prezentam cateva metode alternative la care poti apela pentru a induce travaliul, insa este foarte important ca inainte de a incerca aceste metode sa discuti cu medicul despre ele.

Uleiul de castor

Din untura de castor se obtine faimosul "ulei de castor", care este folosit la inducerea travaliului inca de pe vremea egiptenilor, insa nu se cunoaste exact cum functioneaza. Cea mai buna explicatie consta in faptul ca acesta actioneaza ca un laxativ puternic, iar atunci cand stimuleaza miscarile intestinale, odata cu acestea este stimulat si uterul.

Este posibil ca primul efect imediat sa fie greata, urmata de o deshidratare masiva si diaree. De aceea, uleiul de castor nu este prea indicat, desi acesta ramane in istorie ca o alternativa la inducerea travaliului pe cale medicamentoasa.

Sexul si travaliul

Sexul pentru inducerea travaliului ar trebui sa functioneze prin intermediul a trei mecanisme si anume: in primul rand miscarea poate ajuta la stimularea uterului, in al doilea rand sexul activeaza secretia de ocitocina, hormonul care stimuleaza contractia uterului, iar nu in ultimul rand, sperma contine o concentratie mare de hormoni numiti prostaglandine, care ajuta la netezirea cervixului, care e pregatit pentru dilatare atunci cand incepe travaliul.

Sexul este sigur pentru travaliu?

Sexul este complet sigur pana in momentul in care ti se rupe apa. Odata ce acest lucru se intampla, daca intretii relatii sexuale, acestea maresc riscul de infectare.

Trebuie sa eviti contactul sexual si in cazul in care prezinti sangerari vaginale sau placenta jos inserata, care creste riscul de a dezvolta placenta previa.

Deseori, barbatii nu considera sexul cu partenerele lor insarcinate confortabil, insa nu trebuie sa va ingrijorati pentru ca bebe nu stie ce se intampla si nu va fi pus in pericol.

Sexul ajuta la activarea travaliului?

Pana in acest moment, nu exista destule studii care sa aduca dovezi suficiente cu privire la faptul ca sexul ar ajuta la activarea travaliului, insa cu siguranta iti va lua gandul de la asteptat.

Intr-adevar, pozitiile de sex pe care le-ati putea adopta in sarcina sunt mai limitate, insa cea mai buna pozitie este cea in care burtica se simte cel mai confortabil.

Ananasul si travaliul

Ananasul contine enzima numita bromelan, o enzima proteolitica care ajuta la netezirea cervixului si activarea travaliului. Fiecare ananas contine o cantitate mica de bromelan, astfel incat ar trebui sa consumi minim sapte fructe pentru a avea vreun efect.

Exista o adevarata polemica privind rolul jucat de bromelan la nivelul prostaglandinelor, care ajuta la netezirea cervixului si, astfel, la activarea travaliului.

Multe studii actuale sugereaza ca bromelanul inhiba activitatea prostaglandinelor, pe cand altele sustin exact inversul acestei teorii. La fel ca si uleiul de castor, cantitatile mari de ananas vor stimula miscarile intestinale si astfel vor contracta si uterul. Este important ca ananasul sa fie proaspat, cel conservat nu contine bromelan datorita conservantilor.

Terapie prin plante in travaliu

Travaliul si homeopatia

Remediile naturiste folosesc multe substante cu potential mare de a trata organismul. Pulsatilla si Caulophyllum sunt doua dintre cele mai comune remedii homeopatice de a stimula travaliul.

Remediile naturiste sunt sigure, studiile au aratat ca nu au existat probleme cu privire la folosirea acestora. Cel mai rau lucru care se poate intampla este de a nu avea nici un efect. Multi pacienti au gasit remediile naturiste folositoare, insa nu exista dovezi clare in ceea ce le priveste, cum ca ar putea fi o alternativa la medicatia prescrisa de medici.

Plantele blue si black cohosh

Blue cohosh (caulophyllum thalictroides) si black cohosh (cimicifuga racemosus) sunt extracte din plante care nu ar trebui folosite prematur in sarcina, insa sunt des folosite in inducerea travaliului de catre moase.

Nici cu privire la aceste plante nu exista studii relevante care sa ne indice siguranta folosirii lor. Cel mai indicat este sa apelezi la sfatul medicului tau, inainte de a le folosi. Exista doua studii care demonstreaza ca acestea ar putea contribui ca factori in malformatiile congenitale, de aceea este recomandat sa ai mare grija.

Plantele medicinale sunt mult mai puternice decat remediile homeopate, de aceea este recomandat cu tarie sa le folosesti doar sub supravegherea medicului. In orice caz, avand in vedere semnele de intrebare cu privire la acestea, cel mai indicat este sa le eviti.

Condimentul curry si travaliul

Cercetatorii spun ca exista condimente care ar putea induce travaliul. Pana in prezent sunt, desigur, doar teorii, insa se presupune ca acestea ar stimula miscarile intestinale si astfel si uterul, fapt ce ajuta la aparitia travaliului.

Condimentele picante pot produce arsuri, iar daca nu esti obisnuita cu acestea, ele iti pot irita stomacul.

Travaliul si acupunctura

Acupunctura presupune introducerea unor ace fine la nivelul anumitor puncte pe corp. Conform filozofiei traditionale chineze, acestea stimuleaza energia din corp pentru a mentine echilibrul si balantul vindecarii. Studiile sunt limitate, insa au demonstrat ca, acum, acupunctura este sigura atat pentru mama, cat si pentru bebelus.

Frunzele de zmeura rosie si travaliul

Frunzele de zmeura se pot gasi sub forma de ceai sau tablete. Deseori, aceste frunze sunt mentionate ca o buna metoda de a induce travaliul, insa acesta este doar un mit.

Este foarte important sa nu folosesti frunzele de zmeura pana in ultimele trei luni de sarcina datorita efectului lor de stimulent asupra uterului.

Un studiu australian a demonstrat ca aceste frunze grabesc cea de-a doua faza a travaliului si pot reduce astfel riscul nasterii cu ajutorul forcepsului.

Daca doresti sa folosesti frunzele de zmeura, inainte de toate, trebuie sa apelezi la sfatul medicului tau.

Ceaiul nu este greu de preparat. Daca doresti sa iti pregatesti muschii pentru nastere, incepe cu o cana de ceai pe zi sau o tableta, iar apoi mareste numarul de cani pana la un maxim de 4 cani sau tablete. Ceaiul si tabletele din frunze de zmeura se gasesc in farmacii sau plafare.

Travaliul si plimbarea

De ce ar putea miscarea din timpul plimbarilor sa activeze travaliul? Explicatia pare a fi ca presiunea datorata capului bebelusului tau apasa pe cervix, acesta stimuland eliberarea de ocitocina, care ar ajuta la activarea travaliului.

Este sigur pentru sarcina sa te plimbi, insa ai grija sa nu te extenuezi. Travaliul poate fi foarte obositor si nu iti doresti sa pierzi toata energia inainte de a incepe.

Nu exista, pana in prezent, dovezi care sa ateste clar ca plimbarea poate ajuta la inceperea travaliului, insa daca bebelusul tau este localizat inca sus in pelvis, plimbarea l-ar putea incuraja sa adopte o pozitie mai buna, care ar activa travaliul.

Cele de mai jos sunt alte metode, unele dintre ele bizare, despre care alte mamici spun ca le-au fost folositoare, insa nu exista dovezi stiintifice sa le sustina:

  • umflarea baloanelor - teoria ar fi ca prin umflarea baloanelor, presiunea abdominala ar creste, influentand activarea travaliului;
  • un film romantic pentru o portie buna de plans;
  • purtareacelor mai buni pantofi;
  • saritul pe mingea de nastere.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Inducerea travaliului Inducere medicala travaliu Inducere travaliu Metode naturale inducere travaliu

Articole recomandate

Citeste si despre