Testele facute bebelusului dupa nastere

/ / Modificat: 2010-12-09
Testele facute bebelusului dupa nastere

Testele dupa nastere facute bebelusului sunt importante pentru evaluarea starii de sanatate si preintampinarea eventualelor probleme. Imediat dupa nastere se va colecta o mostra de sange din cordonul ombilical al bebelusului pentru a afla grupa sanguina si pentru a efectua cateva analize.

Analizele la sange nu trebuie sa lipseasca dupa ce copilul s-a nascut. Cele mai grave boli genetice care ar putea aparea sunt sindromul Down, sindromul Klinefelter, sindromul Turner sau Talasemia.

Testul Apgar

Imediat dupa nastere, chiar in primele 60 de secunde dupa expulzie, in sala de travaliu, se face o apreciere a starii de sanatate a nou-nascutului, prin aprecierea functiilor vitale si a capacitatii de adaptare la conditiile din mediul extrauterin.



Astfel, simultan cu acordarea primelor ingrijiri, medicul neonatolog va nota starea clinica si comportamentul nou-nascutului, cuantificand functiile vitale cu ajutorul scorului sau indicelui Apgar.


Parametrii Apgar

Cei 5 parametrii pe baza carora se apreciaza indicele Apgar sunt: respiratia, frecventa cardiaca, reactivitatea la stimuli, tonusul muscular, aspectul tegumentelor – parametrii care vor fi notati cu puncte de la 0 la 2, fiecare. Prin insumarea acestor puncte se obtine un punctaj de la 0 la 10, numit scorul Apgar. Este util ca, in cazul unui scor sub 10, aprecierea scorului sa se repete si la 5 - 10 minute dupa nastere.

Denumirea provine de la numele celei care a introdus in practica clinica acest scor, Virginia Apgar; in limba engleza APGAR poate fi si o formula de memorare a parametrilor acestui scor:

Activity – activitatea, tonusul muscular
Pulse – pulsul, frecventa cardiaca
Grimace – grimasa, excitabilitatea reflexa (reactivitatea la stimuli)
Appearance – aspectul pielii
Respiration – respiratia.
Calcularea scorului
Tonusul muscular (activitatea)

Se apreciaza in functie de miscarile active si pasive:


2 – prezenta miscarilor active, tonusul muscular e bun
1 – cateva miscari de flexie a extremitatilor
0 –hipotonie, musculatura este flasca.

Frecventa cardiaca (puls)


Se apreciaza numarul de batai cardiace pe minut:

2 – peste 100 batai cardiace pe minut
1 - sub 100 batai cardiace pe minut
0 – absenta batailor cardiace.

Excitabilitatea reflexa (grimasa)


Excitabilitatea reflexa sau reflectivitatea, este raspunsul nou-nascutului la stimuli externi; se apreciaza prin reactia la introducerea sondei in cavitatea nazala pentru dezobstructia cailor respiratorii:

2 - tipa, tuseste sau stranuta
1 – face o grimasa
0 – nu reactioneaza.

Culoarea tegumentelor (aspect)


Culoarea tegumentelor este importanta deoarece ea releva gradul de oxigenrae a sangelui:

2 – tegumente roz
1 – roz la nivelul trunchiului si cianotica (albastra) la extremitati
0 – tegumente palide sau cianotice (albastre).

Miscarile respiratorii si tipatul (respiratia)


Se apreciaza aparitia spontana a respiratiei, reflectata de un tipat sau plans viguros si prezenta miscarilor respiratorii:

2 – miscari respiratorii regulate, tipat sau plans viguros
1 – miscari respiratorii neregulate, plans slab
0 – respiratie absenta, nu plange

Semnificatia scorului Apgar


In sala de travaliu, dupa stabilirea indicelui APGAR, atitudinea imediata a medicului neonatolog va fi raportata la nota acordata.

Scor Apgar 8 - 10

Acest indice este acordat unui nou-nascut eutrofic (cu greutate normala), sanatos, cu adaptare neonatala buna, care nu necesita ingrijiri deosebite. Acesta va fi transportat in sectia de nou-nascuti dupa acordarea ingrijirilor obisnuite:

  • aspiratia secretiilor si dezobstructia cailor aeriene superioare
  • ligatura cordonului ombilical
  • toaleta tegumentelor: se sterg cu comprese sterile sau se spala resturile delichid amniotic sau sange
  • profilaxia oftalmiei gonococice: se face de rutina imediat dupa nastere si consta in aplicarea unor picaturi in sacul conjunctival, in scopul prevenirii infectiei oculare cu gonococ, in eventualitatea in care mama are o infectie genitala gonococica
  • verificarea permeabilitatii esofagului.


Scor Apgar 6 - 7

Nou-nascutii cu acest indice, prezinta o adaptare mai dificila la viata extrauterina si pot necesita in plus fata de ingrijirile standard:

  • oxigenoterapie
  • corectarea unor deficite biologice: acidoza,hipoglicemia, hipocalcemia etc.


Scorul Apgar va fi reevaluat dupa 5 minute.

Indice Apgar sub 5

Un nou-nascut cu indice Apgar de 5 sau mai mic, prezinta o stare generala grava care necesita in plus manevre de reanimare si terapie intensiva, care variaza in functie de situatia clinica a nou-nascutului: oxigenoterapie, intubatie, ventilatie asistata, masaj cardiac extern, corectia tulburarilor hidro-electrolitice, acido-bazice si metabolice etc. Indicele Apgar se va reevalua dupa 5 minute de la nastere.

De retinut

Scorul Apgar este doar un indice relativ de apreciere a starii de sanatate a nou-nascutului, care apreciaza starea clinica post-natal precoce si ghideaza atitudinea terapeutica imediata a neonatologului, fara insa a se constitui intr-un factor de prognostic pe termen lung in privinta evolutiei ulterioare a nou-nascutului.

Calculeaza Scorul Apgar al bebelusului tau

Testele pentru depistarea icterului fiziologic

Testele pentru depistarea icterului fiziologic

Tot dupa nastere va fi evaluata si posibilitatea ca bebelusul tau sa aiba icter fiziologic. Determinat de cresterea bilirubinei din sange, icterul fiziologic afecteaza unul din cinci nou-nascuti. In functie de nivelul bilirubinei, in urmatoarele 24 de ore, medicul va decide daca puiul tau are sau nu nevoie de fototerapie.

Medicul specialist va examina copilul si va aprecia culoarea pielii acestuia. Specialistul trebuie sa determine daca icterul este prezent doar la nivelul ochilor, fetei si capului sau apare si la nivelul toracelui si partii inferioare a corpului. De asemenea trebuie sa descopere daca exista, semne ale unor afectiuni asociate care pot cauza icterul.


Se poate folosi un dispozitiv transcutanat pentru a masura nivelul bilirubinei. Daca rezultatele sunt ingrijoratoare, se poate masura din sange nivelul bilirubinei. Rezultatele acestei determinari sunt folosite de specialist pentru a lua o decizie in privinta necesitatii unui tratament.

Daca se suspecteaza o alta boala ce determina hiperbilirubinemie se impune efectuarea unor teste suplimentare. De exemplu, daca medicul suspecteaza o incompatibilitate in sistemul AB0 sau sistem Rh intre mama si fat, se vor efectua teste pentru determinarea grupei sanguine si antigenul Rh la mama si copil.

Majoritatea mamelor si copiilor nou-nascuti parasesc spitalul in primele 48 de ore de la nasterea copilului, inainte ca icterul sa fie observat. Nou-nascutul trebuie sa fie apoi examinat de medicul de familie in primele 4-5 zile dupa nastere. Examinarea se impune si atunci cand parintii observa colorarea in galben a tegumentelor si sclerelor copilului.

Examenul clinic complet

La cateva minute dupa nastere se vor efectua niste teste si masuratori ale bebelusului care pot fi facute si daca tii copilul pe burta. In sectia de nou-nascuti, se va efectua un examen clinic complet care va aprecia maturitatea neonatala, greutatea, talia, perimetrul cranian, prezenta unor malformatii sau boli congenitale.

Testul Guthrie

Testul Guthrie

Testul lui Guthrie este practicat sistematic la nou-nascut. Scopul lui este de a diagnostica fenilcetonuria, boala ereditara cauzata de o acumulare de fenilalanina, care provoaca, in absenta tratamentului, o intarziere mintala.

Cand se va efectua testul?

Sangele este prelevat pe o banda de hartie speciala, care apoi este trimisa la laborator. Testul, de obicei practicat intre a 8-a si a 14-a zi de viata, consta in dozarea fenilalaninei plecand de la cateva picaturi de sange ale copilului, recoltate din calcai  pe hartie de filtru apoi puse in contact cu o cultura de bacterii a caror crestere este stimulata de catre fenilalanina, cresterea bacteriana fiind proportionala cu concentratia acesteia in sange.


Cum imi pregatesc copilul pentru test?

Daca alaptati, asigurati-va ca a primit suficient lapte inainte de inceperea testului.

Rezultatul apare la aproximativ 15 zile de la efectuarea testului. In caz de rezultat pozitiv (concentratie de fenilalanina mai mare de 20 miligrame pe mililitru), diagnosticul este confirmat prin alte examene mai precise, care permit sa se instituie fara intarziere un regim alimentar sarac in fenilalanina (restrictie protidica), necesar tratarii bolii.

Testul Guthrie se practica de mai multi ani in Romania, dar de-abia din 2002 a fost inclus intr-un program de sanatate publica pentru depistarea precoce a bolilor genetice.
Ce se mai poate intampla in primele ore de dupa nastere?

Bebelusului i se vor pune in ochi picaturi antibiotice care previn aparitia afectiunilor oculare provocate de diferite ciuperci sau boli pe care le-ai fi putut avea in timpul sarcinii (gonoree).

Va fi cantarit si i se va face o injectie cu vitamina K care ajuta la coagularea sangelui.

Bebelusul va fi consultat de un medic pediatru. Dupa consultatie poti cere sa alaptezi copilul care va ramane in camera ta, avand in vedere ca trebuie hranit la fiecare 2 ore.

I se va masura atat lungimea cat si circumferinta capului, dar aceste lucruri pot fi facute si mai tarziu de catre medicul pediatru.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Test apgar

Articole recomandate

Citeste si despre