Scorul Apgar, nota bebelusului imediat dupa nastere

/ / Modificat: 2017-06-29
Scorul Apgar, nota bebelusului imediat dupa nastere

Scorul Apgar este o metoda simpla si eficienta pentru a masura sanatatea nou-nascutului si de a determina daca acesta are sau nu nevoie de un tratament rapid. Aceasta metoda este rapida, nedureroasa si nu in ultimul rand, linistitoare.

De fapt, doctorul o sa analizeze bebelusul si nici nu o sa ai timp sa realizezi. Majoritatea bebelusilor se gasesc in stare buna de sanatate, iar daca bebelusul tau nu va avea nevoie de ajutor medical, vei sti imediat. Procedura este o parte din rutina procesului de nastere inca din anul 1952, din timpul anestezistului Virginia Apgar, care a inventat-o.

Cum se stabileste scorul Apgar?

La un minut, iar apoi la cinci minute dupa nastere, bebelusului tau ii este evaluat:

- ritmul inimii;
- respiratia;
- musculatura;
- raspunsul reflex;
- culoarea pielii.

Fiecarui factor ii este dat un scor de la 0 la 2, iar apoi aceste scoruri sunt adunate. Majoritate nou-nascutilor au un scor Apgar intre 7 si 10 si nu au nevoie de tratament imediat, precum respiratia artificiala.

Ce reprezinta Scorul Apgar?

Un scor 10 este o veste minunata pentru parinti, insa un scor de 8 sau 9 nu reprezinta nicidecum ceva rau. O nastere dificila, o nastere prematura sau o durere datorata unui medicament, adesea scade scorul Apgar, insa acest lucru nu inseamna ca bebelusul ar avea probleme.

Bebelusii care au primit un scor Apgar intre 8 si 10, inseamna ca sunt intr-o stare excelenta de sanatate si au nevoie de o examinare de rutina.

Acei nou-nascuti care au prezentat un scor intre 5 si 7 sunt intr-o conditie buna insa au nevoie de respiratie artificiala. In acest caz, cel mic va fi ajutat de o masca de oxigen sau i se va face un masaj riguros.

Bebelusii care primesc un scor Apgar sub 5 este posibil sa aiba o stare de sanatate precara si sa necesite ajutor medical. In acest caz, bebelusul va fi plasat intr-un incubator, unde va avea lumina si oxigen pentru a-l ajuta sa respire normal.

Scorul Apgar poate prezice problemele de sanatate din viitor? 

Desi unii experti au crezut ca scorul Apgar ar putea prezice problemele de sanatate pe care copilul le-ar putea avea pe viitor, momentan aceste teorii nu au fost sustinute de dovezi stiintifice. O teorie sugereaza ca acei nou-nascuti care prezinta scoruri mici la examinarea de 5 minute, imediat dupa nastere, ar putea dezvolta probleme neurologice. Insa studiile recente au demonstrat ca aceasta teorie este falsa.

Scorul Apgar este o metoda usor de realizat, rapida, iar exactitatea sa masoara sanatatea copilului tau in primele momente de la nastere, nimic in plus sau in minus.

Calculeaza Scorul Apgar al bebelusului tau

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scor apgar

Articole recomandate

Citeste si despre