4 metode de recuperare postpartum mult mai rapida!

/ / Modificat: 2017-01-31
4 metode de recuperare postpartum mult mai rapida!

Bucuria de a tine propriul copil in brate este atat de mare, in special pentru mamici, incat acestea uita pentru cateva clipe de durerile si problemele de dupa nastere. Acestea difera de la femeie la femeie, insa, cele mai multe se confrunta cu o perioada dificila dupa nastere, dar, din fericire nu dureaza mult.

Dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica ginecologie ne spune care sunt metodele eficiente care fac recuperarea postpartum mai usoara si mai rapida.

Lipsa tranzitului intestinal

Aceasta este o problema care apare frecvent in cazul proaspetelor mamici. Dupa nastere, poate dura doua-trei zile pana cand tranzitul intestinal se regleaza. Explicatia este simpla, muschii intestineli sunt traumatizati si slabiti de la nastere. De asemenea, in cazul celor care au nascut prin cezariana, acestea se vor ingrijora de faptul ca se poate deschide operatia, astfel evita eliminarea normala.

Ce trebuie sa faceti: beti cel putin opt pahare de apa pe zi si mancati multe fructe bogate in fibre, legume si cereale integrale. Incercati sa nu va faceti griji cu privire la cusaturi, rar se intampla sa se rupa cusatura. Mersul pe jos va ajuta foarte mult, insa limitati orice activitati fizice intense, mai ales daca este vorba de o nastere prin cezariana.

Scurgerile abundente

Este posibil sa fi auzit despre secretia vaginala cunoscuta sub numele de lochia, care este normala in cazul proaspetelor mamici. Desi situatia este diferita de la femeie la femeie, in aceasta perioada fluxul secretiilor este mult mai abundent. Tampoanele pot duce la infectare si pot provoca durere sau iritatie, de aceea este indicat sa utilizati absorbante, pe care este bine sa le schimbati dupa 1-2 ore, in sepcial in primele zile.

Discutati imediat cu medicul daca observati ca perioada lochiei este prea mare, daca apar dureri abdominale sau alte simptome care va perturba starea. In cazul in care scurgerile sunt foarte abundente, poate fi vorba despre o hemoragie, asa ca nu intarziati sa mergeti la medic.

Stati confortabil

Nasterea reprezinta un efort mare depus de organism, muschii sunt solicitati, respiratia si intreg corpul. In cazul in care rupturile vaginale va dau batai de cap dupa nastere, este bine sa evitati sa aduceti presiune pe acea zona, stati in pozitii confortabile siodihnitoare. De asemenea, puteti zdrobi cateva cuburi de gheata intr-o punga si, intinsa pe spate, aplicati usor in zona cu durere.

Intariti-va muschii

Studiile au aratat ca 21% dintre femei vor experimenta urinare continua dupa nastere. Este din cauza muschilor perineali slabiti sau o epiziotomie, iar aceasta poate persista timp de mai multe luni. Cand urinati, opriti si porniti fluxul pentru a obtine un control mai bun al muschilor care mentin vezica urinara sa functioneze corespunzator. Incercati sa mergeti la baie, de multe ori astfel incat vezica urinara sa nu fie prea plina.

Dr. Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook.

dr_istoc

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Recuperare dupa nastere Dupa nastere

Articole recomandate

Citeste si despre