Recuperarea dupa cezariana

/ / Modificat: 2014-04-09
Recuperarea dupa cezariana

Daca cezariana este metoda prin care vei naste, atunci cu siguranta te intrebi cum se va simti corpul tau dupa nastere si in cat timp se va recupera. O astfel de nastere presupune o interventie chirurgicala care necesita mult mai mult timp de recuperare decat in cazul nasterii naturale. Afla tot ce trebuie sa stii despre recuperarea dupa cezariana.

Recuperarea dupa cezariana este mai lunga decat dupa o nastere naturala

Cezariana este o operatie majora a abdomenului, de aceea este nevoie de un timp indelungat pentru recuperare. De fapt, dureaza aproape sase luni pentru ca incizia sa se vindece total. Este posibil sa simti o amorteala in zona abdomenului, pana cand nervii se vor putea regenera (regenerarea va fi posibila dupa 6-9 luni de la nastere) si trebuie sa fi pregatita sa simti mancarimi in acea zona.

Efecte secundare dupa operatia de cezariana

Greata si ameteala

Imediat dupa operatie este posibil sa manifesti senzatia de greata sau ameteala. Greata dureaza de obicei cam 48 de ore. Aceasta poate fi inlaturata prin administrarea de medicamente specifice.

Senzatie de mancarime pe tot corpul

Ai putea experimenta si o senzatie de mancarime, nu numai la locul inciziei, ci pe tot corpul. Acest efect apare mai ales in cazul in care ti s-au administrat medicamente pentru anestezia spinala sau epidurala.

Dureri cauzate de balonari

S-ar putea sa experimentezi dureri datorita balonarii. Aceste balonari apar doar in primele zile dupa nastere si starea se va ameliora imediat ce tractul intestinal va functiona, din nou, normal. Daca faci plimbari scurte, iti schimbi pozitia frecvent si te legeni intr-un scaun te va ajuta sa reduci intensitatea durerilor cauzate de gazele de la stomac.

Probleme la urinare

S-ar putea sa ai probleme sa urinezi, sa simti un disconfort atunci cand mergi la toaleta, dar acest lucru neplacut se va intampla in primele doua saptamani. Este doar un efect secundar in urma operatiei, care va dispare o data cu vindecarea corpului tau.

Disconfort in alaptare

S-ar putea sa fie nevoie de putina creativitate si imaginatie atunci cand trebuie sa alaptezi, fiindca va trebui sa gasesti pozitii favorabile. Consulta-te cu doctorul daca nu gasesti o pozitie favorabila de a alapta. O varianta buna ar fi sa stai intinsa pe o parte pentru ca te ajuta sa tii copilul departe de incizia dureroasa din zona abdomenului.

Depresie postnatala

Va trebui sa faci fata unei depresii postnatale. Daca nasti prin cezariana riscul de intra intr-o depresie postnatala este mult mai mare, este o stare care afecteaza una din cinci femei. Daca ai aceste stari poti vorbi cu doctorul tau sa te ajute sa ameliorezi aceasta stare.

Prognoza pentru recuperare este foarte buna, dar este important sa cauti un tratament potrivit, din timp. Si oricum programeaza-ti extra timp pentru odihna. Tu si bebelusul tau meritati din plin!

Cat de activa poti fi dupa iesirea din spital?

Pentru a te putea reface complet este nevoie de multa odihna. Insa poti face si cateva plimbari scurte din cand in cand. Micile plimbarile ajuta la evitarea cheagurilor de sange si grabesc vindecarea.

Incepe cu cativa pasi inceti si mareste activitatea treptat. In 6-8 saptamani dupa operatie vei putea fi apta sa fac exercitii usoare sau gimnastica. Inainte de a te apuca de aceste mici antrenamente incearca sa obtii mai intai acordul medicului care te are in ingrijire.

Cam dupa 6 saptamani de la cezariana poti relua si relatiile sexuale,  daca te simti suficient de capabila si daca nu intampini dureri foarte mari.

Cicatricea dupa nasterea prin cezariana

Cu siguranta, unul dintre inconvenientele acestui tip de nastere este cicatricea care ramane dupa cezariana.

La putin timp dupa operatie incizia va fi proeminenta, usor umflata si mai inchisa la culoare decat restul pielii. Cam dupa 6 saptamani cicatricea incepe sa se restranga. Pe masura ce operatia se vindeca culoarea inciziei se va apropia foarte mult de cea naturala a pielii.

Este posibil sa nu ramana foarte inestetica pentru ca astazi inciziile se fac cat mai aproape de zona pubiana, tocmai pentru a putea fi ascunse usor dupa nastere. Nici marimea lor nu mai este foarte mare aceasta incadrandu-se intre 10 si 15 cm.

Recuperarea emotionala dupa cezariana

Depresia postnatala este un risc care poate aparea dupa orice fel de nastere.

Este posibil de asemenea ca impactul emotional sa fie mai puternic daca cezariana ti-a fost impusa, iar pe parcursul tuturor celor 9 luni ti-ai facut planuri de nastere naturala. Apar sentimente de frustrare si intr-o oarecare masura de vinovatie.

Mai poti resimti sentimentul ca ai pierdut ceva important, o parte esentiala a ideii de a fi femeie, pentru ca exista aceasta opinie formata in popor ca femeile se simt cu adevarat femei abia dupa ce trec printr-o nastere naturala.

Daca resimti astfel de sentimente dupa nastere si simti ca iti afecteaza calitatea vietii sau te impiedica sa te bucuri de bebelusul tau este bine sa apelezi la ajutor specializat sau sa vorbesti cu membrii familiei despre acest aspect.

Cand cezariana nu s-a sudat

Redeschiderea inciziei dupa cezariana apare ca urmare a unui efort fizic intens pe care l-ai facut in ciuda interdictiilor impuse de medic. Acest lucru constituie un viciu de cicatrizare.

Este necesar consultul de urgenta la medic pentru a investiga situatia indeaproape si pentru a reinchide operatia.

Cum ameliorezi diconfortul produs de operatie?

Este normal sa simti durere in jurul inciziei, in primele saptamani dupa nastere. Dar poti minimaliza disconfortul:

  • daca folosesti o perna, pentru a sustine spatele, atunci cand tusesti, stranuti sau razi;

  • purtand un sort sub hainele care le porti, in mod normal;

  • evitand sa ridici greutati;

  • limitand numarul de scari pe care le urci, pana cand incizia se va vindeca.

La urma urmei trebuie sa faci toate aceste fiindca nu e vorba ca vei avea grija doar de tine, vei avea grija si de bebelusul, plin de energie, ce are multa nevoie de tine.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Recuperare nastere Recuperare cezariana Nastere cezariana

Articole recomandate

Citeste si despre