Nasterea naturala (vaginala) si fazele nasterii

/ / Modificat: 2016-08-11
Nasterea naturala (vaginala) si fazele nasterii

Nasterea naturala sau vaginala este una dintre cele mai vechi metode de a aduce pe lume un copil. Chiar daca cezariana a devenit un trend si a inceput sa adune tot mai multe adepte in epoca moderna, inca mai exista femei curajoase si puternice, care nu se sfiesc de dureri si doresc sa detina controlul asupra corpului atunci cand isi aduc pe lume bebelusul. Iata ce trebuie sa stii despre nasterea naturala si care sunt fazele ei!

Fazele nasterii naturale

Nasterea naturala are loc in mai multe faze sau etape, care corespund si celor ale travaliului, adica momentului in care se rupe apa si incep contractiile premergatoare nasterii propriu zise.

Exista trei faze importante ale nasterii naturale:

    1. Prima faza a travaliului (dilatarea colului uterin si inceperea contractiilor);

    2. Travaliul activ (impinsul si nasterea propriu zisa);

    3. Eliminarea placentei.

Nasterea naturala incepe cu mult inainte de ruperea apei sau aparitia primelor contractii, specifice travaliului. Inainte de debutul acestora, exista o etapa numita pretravaliu, care incepe cu cateva saptamani inainte de nastere. In aceasta perioada, fatul incepe sa se pregateasca de nastere, prin pozitionarea corecta, cu capul in jos, spre vagin.

Este perioada in care apar si asa-numitele contractii Braxton-Hicks - care nu sunt contractii care trebuie sa te trimita rapid la spital, pentru a naste, dar care te "anunta" ca momentul in care iti vei tine bebelusul in brate este aproape.

Tot in pretravaliu apare si deschiderea sau inmuierea cervixului, fara a incepe insa dilatatia. Dopul gelatinos care protejeaza fatul in uter incepe sa fie eliminat, treptat, prin vagin, pana la momentul ruperii apei. Nu te speria daca raman mici striuri de sange pe hartia igienica, dupa ce folosesti toaleta.

Prima faza a travaliului - dilatarea colului si contractiile

Cresterea in frecventa a contractiilor anunta deja intrararea in travaliul activ si inceperea nasterii. In momentul in care contractiile incep sa creasca in frecventa si intensitate si constati ca apar si alte semne ale travaliului, este momentul sa mergi la spital, pentru a te pregati sa aduci pe lume bebelusul.

Prima etapa a travaliului nu are o durata bine definita, ci difera de la o persoana la alta. Se incheie in momentul in care colul se dilata suficient de mult pentru a fi apt de nastere, iar contractiile apar din ce in ce mai des si sunt mai puternice.

In prima faza, cervixul se dilata 3 cm, iar contractiile dureaza in jur de 30-45 de secunde. Se repeta la un interval de 5 pana la 20 de minute. Urmeaza etapa in care dilatatia ajunge la aproximativ 7 cm si la contractii care dureaza pana la 60 de secunde, pentru ca in final sa se dilate in jur de 8-10 cm, moment in care poate incepe a doua faza a travaliului, de impingere si expulzare a fatului. In momentul in care cervixul atinge dilatatia recomandata, contractiile se indesesc. Apar o data la 30-90 de secunde si dureaza intre 60 si 120 de secunde.

Faza impingerilor si a expulzarii bebelusului

In momentul in care contractiile incep sa devina din ce in ce mai dese, vei simti nevoia incontrolabila de a impinge, indiferent daca medicul iti cere sau nu asta.

Este important sa reusesti sa te abtii si sa impingi doar in momentele in care medicul care te asista la nastere iti solicita acest lucru. Contractiile sunt din ce in ce mai energice, dureaza intre 50 si 90 de secunde si apar o data la 2-5 minute.

Intr-o nastere normala, copilul iese prin canalul vaginal cu capul inainte. Sigur ca in aceasta etapa pot aparea si complicatii, iar daca se intampla acest lucru, exista riscul impunerii unor interventii chirurgicale - epiziotomie sau chiar cezariana. Insa cazurile acestea sunt foarte rare.

Durerea va fi mai puternica cand vei fi nevoita sa impingi si in momentul in care iese capul, cand vei resimti si o senzatie de arsura. Restul corpului este expulzat cu mai mare usurinta.

Faza nasterii sau expulzarii copilului dureaza in jur de 60 de minute, dar intervalul variaza de la o femeie la alta, in functie de complicatiile care apar la nastere.

Eliminarea placentei

In aceasta etapa, copilul deja a fost expulzat, dar nasterea nu s-a incheiat. Contractiile mai pot continua si dupa ce bebelusul a fost nascut. Ele apar ca urmare a desprinderii placentei din uter si tendintei organismului de a o elimina din corp. In general, expulzia placentei are loc in mod natural, fara interventie medicala si evacuarea ei ar putea prezenta si urme de sange. Nu trebuie sa te ingrijorezi, este normal.

Insa exista si situatia in care s-ar putea sa fie nevoie de interventia medicului pentru a o indeparta. Este foarte important ca aceasta sa fie eliminata complet din organism. In caz contrar, exista riscul hemoragiilor postpartum sau chiar al unei infectii, care se poate dovedi extrem de periculoasa pentru viata ta.

Este important sa te prezinti constant la controalele medicale postnastere, pentru ca medicul sa investigheze starea organelor genitale si modul in care te recuperezi dupa nastere.

Nasterea se considera incheiata la aproximativ doua ore dupa expulzia bebelusului, perioada in care se elimina si placenta, iar medicii constata ca nu exista hemoragii sau alte complicatii aparute postpartum.

Avantajele nasterii naturale

Nasterea vaginala este o incercare foarte grea la care este supus organismul femeii din punct de vedere fiziologic, dar nu este imposibil de suportat. Foarte multe femei din lumea intreaga trec prin acest proces in fiecare zi.

In mare, acest tip de nastere se caracterizeaza prin aducerea pe lume a bebelusului pe cale naturala, fara interventii chirurgicale si, in multe cazuri, fara nicio medicatie administrata. Copilul este expulzat prin canalul de nastere in urma impingerilor repetate ale mamei.

Chiar daca durerea este principalul dezavantaj al acestui tip de nastere, exista o multime de beneficii pentru care merita sa alegi nasterea vaginala pentru a aduce bebelusul pe lume.

Este o metoda noninvaziva, care prezinta un risc foarte mic de complicatii, iar recuperarea este mult mai rapida decat in cazul cezarianei. In plus, nu iti afecteaza aproape deloc viata sexuala.

Tu pentru ce fel de nastere ai optat si de ce? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nastere Nastere naturala Nastere vaginala Travaliu nastere Dureri nastere

Articole recomandate

Citeste si despre