7 mituri despre anestezia epidurala

/ / Modificat: 2011-04-05
7 mituri despre anestezia epidurala

Anestezia epidurala este cea mai utilizata si aleasa metoda de calmare a durerilor la nasterea vaginala. Ea ramane in topul preferintelor femeilor, fiind una dintrte cele mai putin riscante tipuri de anestezii. Totusi, ea este inca destul de prost inteleasa de majoritatea gravidelor. Exista preconceptii si mituri care le impiedica pe unele dintre femei sa apeleze la ea. Iata cateva dintre ele!

Incetineste si prelungeste travaliul!

Anestezia epidurala nu incetineste travaliul. Mai mult chiar, specialistii sustin ca daca se administreaza anestezia la inceputul travaliului, inainte ca cervixul sa se dilate mai mult de 4 cm, ea chiar grabeste si accelereaza travaliul si implicit, nasterea. Insa chiar si daca este administrata mai tarziu tot nu exista un asemena efect advers.

Nu se mai poate impinge in timpul nasterii!

Epidurala are ca efect reducerea durerilor prin amortirea zonei, insa nu afecteaza capacitatea de a impinge. Gravidele simt presiunea si au control asupra zonei. Mai mult chiar, ea asigura un confort si o mai buna concentrare la proceusl de impingere.

Creste riscul de cezariana!

S-a considerat de-a lungul timpului ca realizarea unei anestezii la inceputul travaliului creste riscul necesitatii unei cezariene la nastere. Specialistii au facut investigatii si au constatat ca de fapt, efectul este invers. S-a demonstrat ca administrarea ei mai rapida scade usor acest risc.

Nu se prinde decat daca exista o dilatatie de minim 4 cm!

Multe gravide merg pe aceasta idee gresita, cum ca trebuie sa astepte pana cand se dilata un anumit numar de cm pana cand sa ceara sau sa primeasca anestezia epidurala. Specialistii sustin ca tuturor gravidelor ar trebui sa li se ofere metode analgezice neuraxiale (anestezii epidurale sau spinale) inca de la inceputul travaliului si nu ar trebui sa se astepte o dilatare anume pentru aceasta.

Daca astepti prea mult, nu ti se mai poate face o epidurala!

Este posibil sa fi citit sau sa ti se fi spus ca trebuie ca anestezia epidurala sa fie facuta intr-o anumita etapa a travaliului si ca daca ai asteptat prea mult, nu mai poti beneficia de efectele ei. Acest lucru nu este adevarat, ea poate fi administrata oricand in timpul travaliului. Adevaratul motiv pentru care medicii nu mai recomanda sau opteaza pentru o epidurala intr-un travaliu avansat este acela ca este posibil sa nu mai se "prinda" suficient de repede, pana la momentul delivrentei si ar fi facuta in zadar.

Afecteaza alaptarea bebelusului!

Medicii sustin ca aceasta teorie este nejustificata. Dimpotriva, daca este sa luam in considerare faptul ca o epidurala pastreaza rezerve de energie mamicii si chiar diminueaza cantitatea de stres la nastere, atunci se poate spune ca aceasta va fi mai concentrata si rabatoare in a-l initia pe micutul ei in procesul alaptarii. Este posibil si ca lapticul sa apara mai usor, tocmai datorita faptului ca organismul este mai relaxat.

Este mai inspaimantatoare si mai groaznica decat nasterea naturala propriu-zisa!

Gravidutele care au frica de ace si de injectii in general, ar putea gasi aceasta metoda infricosatoare. Numai ideea ca se introduce un ac in coloana vertebrala le face sa aiba cosmaruri si sa prefere sa suporte eroic durerile nasterii. Procedura nu este chiar atat de dureroasa si complicata pe cat suna. Medicii sustin ca uneori, contractiile uterine din timpul travaliului sunt cu mult mai dureroase si infricosatoare decat injectia din timpul anesteziei epidurale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mituri anestezie epidurala Anestezie epidurala Anestezii nastere

Articole recomandate

Citeste si despre