Sfaturi pentru a alege corect maternitatea unde vei naste

/ / Modificat: 2016-07-27
Sfaturi pentru a alege corect maternitatea unde vei naste

Alegerea maternitatii in care vei naste este o decizie extrem de importanta pentru tine si pentru copilul tau. Orice femeie insarcinata isi face de regula un plan bine pus la punct in acest sens, pentru ca ingrijirile acordate atat ei, cat si nou-nascutului, sa corespunda standardelor pe care si le doreste.

maternitate

Indiferent daca iti doresti sa nasti natural sau sa te supui unei interventii chirurgicale pentru a-l aduce pe lume pe micutul tau, daca esti adepta metodelor clasice sau vrei sa incerci unele noi precum este nasterea in apa, va trebui sa iei in calcul foarte multe variabile inainte de a opta pentru o anumita clinica sau pentru un anumit spital.

Desigur, primul lucru pe care l-ar face orice viitoare mamica ar fi sa se intereseze cu privire la locurile in care isi desfasoara activitatea medicul ginecolog ce ii supravegheaza sarcina, insa maternitatea unde lucreaza acesta ar putea sa nu fie pe placul tau, asa ca va trebui sa gasesti una care sa ideplineasca toate criteriile de siguranta, igiena si ingrijire la care aspiri.

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa iei mai usor aceasta decizie!

Gaseste echilibrul intre confort si cheltuieli

Maternitatile private sunt adesea laudate pentru confortul pe care il ofera pacientelor: mobilierul modern, celulele single si dotarile precum sunt aparatele de aer conditionat sau accesul la televizor si internet sunt doar cateva dintre aspectele pozitive prin care acestea se diferentiaza de majoritatea maternitatilor de stat.

Pe de alta parte, costurile sunt de cele mai multe ori foarte ridicate. De aceea, va trebui sa stabilesti cateva prioritati in ceea ce priveste confortul si sa optezi fie pentru o clinica particulara mai accesibila din punct de vedere material, in cazul in care nu beneficiezi de un buget nelimitat, fie sa te interesezi cu privire la maternitatile de stat care ofera conditii mai bune pentru paciente.  

Asigura-te ca stii din timp ce medic te va asista la nastere

Daca medicul ginecolog care ti-a supravegheat sarcina nu este disponibil sau nu lucreaza in maternitatea in care vrei sa nasti, trebuie sa te asiguri ca il vei cunoaste din timp pe cel care va asista la nastere. De regula, acest lucru este putin probabil in spitalele si clinicile de stat, unde numarul nasterilor este imprevizibil si destul de mare si pot aparea oricand urgente.

Intr-o maternitate privata, programarea va fi respectata, tocmai datorita faptului ca medicii de aici se confrunta rar cu situatii de supraaglomerare sau de urgenta.  

Viziteaza mai multe maternitati pentru a le compara

Indiferent daca vei apela la serviciile medicale de stat sau la cele private, ai posibilitatea sa analizezi cu atentie ofertele inainte de a lua o decizie definitiva. Cele mai multe dintre maternitati iti vor prezenta conditiile si vei putea lua astfel o decizie in functie de conditiile de igiena pe care le ofera sau in functie de dotarile pe care le pun la dispozitia pacientilor.

Daca nu stii nimic despre acest subiect, poti pune intrebari in randul prietenelor care au trecut deja printr-o nastere sau te poti informa de pe forumuri cu privire la conditiile maternitatilor, pentru a scurta lista celor pe care urmeaza sa le vezi mai indeaproape.conditii maternitate

Intereseaza-te cu privire la alimentatia din perioada internarii

Daca nu cumva ai tras lozul castigator si sotul tau este cel mai bun bucatar din lume, ti-ar prinde bine sa ai parte de o masa calda in perioada internarii. De fapt, si daca este un mare chef, va fi mult prea ocupat sa topaie de bucurie ca a devenit tatic, asa ca trebuie sa te asiguri ca maternitatea iti pune la dispozitie si acest lucru.

Exista si spitale si clinici de stat care ofera mancare in perioada spitalizarii, iar in cadrul celor private aceasta este nelipsita. Daca te stii mai pretentioasa in acest sens, afla cu ce firma de catering colaboreaza maternitatea si fa o degustare inainte sa-ti vina sorocul.  

Afla ce trebuie sa iti cumperi singura inainte de nastere

Cum cele mai multe maternitati de stat nu beneficiaza de finantari grozave, s-ar putea sa fii nevoita sa iti procuri singura obiectele sanitare, de la scutece la pansamente. Afla acest lucru dinainte si pregateste-te cu tot ce trebuie pentru a nu-ti lipsi nimic in ziua cea mare.

Pe de alta parte, maternitatile particulare ofera toate aceste lucruri, inclusiv schimburi pentru noapte si lenjerie intima de unica folosinta si le includ in costurile totale ale nasterii.  

Intereseaza-te cu privire la politica maternitatii pentru situatii de urgenta

Clinicile si spitalele de stat, spre deosebire de cele private, sunt mult mai bine privite in cazul nasterilor premature si al celor cu complicatii. Acestea au sectii de terapie intensiva atat pentru nou-nascuti cat si pentru proaspetele mamici, asadar sunt recomandate pentru astfel de situatii.

Maternitatile private, in ciuda conditiilor moderne pe care le pun la dispozitie, sunt de cele mai multe ori lipsite de dotarile si aparatura necesare pentru a interveni in cazuri de urgenta si obisnuiesc sa isi transfere pacientii, mamici si copii, la spitalele de stat atunci cand intampina astfel de inconveniente.  

Daca ai un buget redus, ia in calcul toate costurile ce pot aparea pe parcurs

Atunci cand te pregatesti sa devii mamica, trebuie sa fii mai responsabila si sa iei in calcul toate variantele posibile, convenabile sau mai putin convenabile. Iar cand ai un buget redus, deciziile sunt chiar mai dificile.

Bebelus maternitate

In Romania, maternitatile de stat au obligatia de a nu taxa nasterile. Cu toate astea, exista si medici care percep anumite "tarife" pentru a asista la nastere, pentru a fi mai atenti cu pacientele si pentru a le acorda ajutorul de care au nevoie, iar acest lucru este valabil si in privinta asistentilor medicali.

Maternitatile particulare au tarife bine stabilite pentru toate serviciile pe care le ofera si pun la dispozitie atat pachete mai accesibile, cat si pachete mai costisitoare. Inainte de a lua insa o decizie, ar trebui sa aproximezi costurile totale ale fiecarei variante si sa iei o decizie in functie de avantajele si dezavantajele fiecareia dintre optiuni.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Maternitate privata Maternitate de stat

Articole recomandate

Citeste si despre