Anestezia epidurala, riscuri si efecte secundare

/ / Modificat: 2013-09-30
Anestezia epidurala, riscuri si efecte secundare

Anestezia epidurala este o metoda eficienta si moderna care atenueaza durerile insuportabile prin care trec femeile insarcinate cu putin timp inainte de nastere. Ea reprezinta o injectie cu o combinatie de corticosteroizi si anestezic local in spatele pacientei, mai exact in spatiul epidural, in jurul maduvei spinarii.

Aceasta are efect de anestezic local si este folosita atat in nasterile prin cezariana, dar mai ales la nasterile naturale. Corticosteroizii sunt antiinflamatori steroidieni puternici folositi pentru calmarea durerilor.

Epidurala se administreaza printr-un tub extrem de subtire (cateter epidural) in spatiul epidural mentionat mai sus, iar de acolo trece direct in nervii spinali si amorteste zona inferioara a corpului: spatele, abdomenul, zona pelvina si picioarele, zona superioara ramanand activa, substanta neajungand in sange si de acolo in sistemul nervos central.

Tocmai din acest motiv, bebelusul nu este deloc suspus efectelor epiduralei!

Riscuri inainte de nastere

  • Incapacitatea de a simti contractiile si de a impinge – din cauza faptului ca anestezia epidurala afecteaza partea inferioara a corpului, acest lucru poate face ca viitoarea mamica sa nu poata sa impinga sau sa simta contractiile. Acest lucru creste riscul de a avea nevoie de o nastere provocata cu ajutorul forcepsului, prin extractia vacuum sau de cezariana.

  • Scaderea rapida a frecventei si intensitatii contractiilor uterine – acest efect este si mai evident atunci cand in injectie este inclusa si epinefrina, iar viitoarele mamici stau in pozitie culcata, pe spate. Daca pacientele stateau in pozitie culcata, dar pe o parte, anestezicul nu afecta in niciun fel frecventa contractiilor.

  • Amanarea momentului nasterii sau prelungirea travaliului

  • Hipotensiunea – poate aparea o scadere brusca a tensiunii arteriale la mama, ceea ce ar avea consecinte asupra ratei batailor inimii la bebelus. De aceea, i se adminstreaza constant fluide viitoarei mamici printr-o perfuzie si este incurajata sa stea intinsa si pe o parte, acest lucru imbunatatind circulatia sangelui in organism.

  • Soc anafilactic – exista o sansa (foarte mica) de a face o criza din cauza unor substante asociate injectiei, la care nu stiai ca ai putea fi alergica.

  • Pozitia incorecta a bebelusului – acesta ar putea fi un efect al anesteziei, cauzat de faptul ca amorteste partea inferioara a corpului, slabind muschii pelvisului si pe cei care sustin uterul, ingreunand pozitionarea corecta a bebelusului pentru momentul nasterii. Daca acest lucru se intampla, se impune provocarea nasterii si apelarea la cezariana.

  • Imposibilitatea de a urina – injectia epidurala anesteziaza inclusiv vezica urinara a femeii gravide, iar aceasta nu mai poate urina, impunandu-se drenarea urinei cu ajutorul unui tub introdus prin uretra, care poate crea puternic.

  • Tahicardia fetala – daca momentul nasterii intarzie foarte mult, iar epidurala este administrata de mai mult de 5 ore, atunci temperatura corpului mamei incepe sa creasca, ceea ce inseamna o rata crescuta a batailor inimii atat la mama, cat si la copil. In acel moment este recomandata provocarea nasterii!

Efecte secundare dupa nastere

  • pot aparea usoare iritatii si dureri de spate in zona in care a fost introdus cateterul, care vor disparea in timp;

  • dureri de cap intense si pe termen lung, cauzate de atingerea accidentala a tecii maduvei spinarii in timpul epiduralei (in doar 3% din cazuri se intampla acest lucru);

  • usoare ameteli care dispar in scurt timp;

  • stari de rau care pot sfarsi prin voma si dureri intense de stomac;

  • infectii, hemoragii, afectarea nervilor sau chiar meningita sunt efecte secundare serioase, dar extrem de rare;

  • prurit – pot aparea senzatii de mancarime accentuata care trec destul de repede.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Anestezie epidurala

Articole recomandate

Citeste si despre