Transpiratia in exces dupa nastere

/ / Modificat: 2014-01-29
Transpiratia in exces dupa nastere

Transpiratia pospartum

Dupa nastere unele femei pot resimti anumite simptome si stari care le pot confuza usor. De exemplu, vor putea constata ca in primele saptamani dupa nastere vor transpira foarte mult, mai ales noaptea. Acesta este o manifestare fireasca dupa nastere si survine ca urmare a efortului organismului de a evacua toata apa in exces acumulata in timpul nasterii. Afla cum o poti diminua si cand este cazul sa iti faci griji!

De ce transpiri dupa nastere?

Asa cum spuneam, poti manifesta sudoare constanta imediat dupa nastere care se manifesta in exce pe timpul noptii. Acest lucru se datoreaza faptului ca organismul este in refacere, iar acesta este modul prin care el scapa de apa in exces acumulata in timpul sarcinii.

Rinichii sunt cei responsabili pentru aceasta evacuare a apei, de aceea vei urina mai mult decat de obicei in prima saptamana dupa nastere. Insa si porii tai lucreaza concomitent pentru a elimina apa.

Acestea, plus stresul emotional pe care-l resimt majoritatea proaspetelor mamici pot intensifica transpiratia. De asemenea, desi nu s-a demonstrat inca, este foarte probabil ca sudoarea in exces sa apara si ca urmare a scaderii foarte mari a estrogenului care apare dupa nastere.

Chiar si atunci cand apa este eliminata complet, este posibil sa mai transpiri deoarece aceasta este o manifestare fireasca in perioada alaptarii. Nici in acest caz nu s-au adus dovezi concludente care sa dovedeasca ca exista o relatie de cauzalitate intre alaptat si sudoare in exces, dar se considera ca schimbarile metabolice si hormonale care apar dupa nastere sa fie asociate cu transpiratia in exces. 

Cat poate dura transpiratia postpartum?

Transpiratia aparuta dupa nastere poate dura cateva saptamani cu posibilitatea prelungirii in cazul in care alaptezi la san.

Ce poti face pentru a ameliora transpiratia in exces?

Multe femei gresesc atunci cand aleg sa nu mai bea apa, crezand ca astfel vor transpira mai putin. Din pacate, acest lucru nu este valabil, iar riscul de deshidratare este cu atat mai mare cu cat organismul consuma mai multa apa in aceasta perioada. Poti atenua disconfortul provocat prin purtarea unor hainute din fibre naturale si facand dusuri dese cu apa calduta.

Cand este cazul sa iti faci griji?

Transpiratia in perioada pospartum este normala, insa daca observi ca este asociata cu febra, este cazul sa apelezi la medic pentru ca poate fi vorba cel mai probabil de o infectie in organism. Transpiratia in exces mai poate fi cauzata si de alte conditii fiziologice, precum activitatea prea intensa a glandei tiroide etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre