Testul de paternitate

/ / Modificat: 2009-01-30
Testul de paternitate


 



Testul de paternitate (testarea ADN) reprezinta metoda precisa de determinare a gradului de rudenie. Pe langa aplicatiile medicale, testul de maternitate poate fi o problema foarte delicata pentru persoanele implicate, tradand de multe ori neincrederea in partenera.

Exista mai multe variante ale testului de stabilire a paternitatii, in functie de momentul in care vreti sa il efectuati:

Testarea ADN postnatala (dupa nasterea copilului) consta in:


Recoltarea de probe sanguine si examinarea grupelor de sange ale parintilor si copilului. Sangele mamei nu este neaparat necesar. Dupa analiza sangelui se compara profilul genetic al copilului cu presupusul sau presupusii tatici ai copilului.

Daca profilele genetice ale copilului si unul dintre potentialii tatici se dovedesc a fi asemanatoare, atunci paternitatea este 100% confirmata.

Testul ADN se mai poate face si prin analiza celulelor recoltate din partea interioara a obrazului. Acelasi test se mai poate efectua si prin recoltarea si testarea cordonului ombilical al copilului.

Se mai pot folosi si alte tipuri de probe biologice (sperma, tesut, par) pentru a efectua un test ADN. Testul ADN la probe de sange, prin noile tehnici de analiza are o acuratete de aproape 100%.

Testarea ADN prenatala (inainte de nasterea copilului):


Amniocenteza

Acest test poate fi facut din al doilea trimestru de sarcina, incepand cu saptamana a 14-a pana in saptamana 20. Procedeul poate prezenta riscuri (scazute) de a avea crampe, scurgeri de lichid amniotic, sangerare vaginala, care poate rani fetusul sau poate chiar provoca un avort.

Cum este realizat? Doctorul intoduce un ac fin in uter, prin abdomen. Acul colecteaza un procent mic de lichid amniotic care este mai apoi studiat si testat. Este recomandat sa va consultati medicul pentru a primi o aprobare pentru acest tip de testare.

Chorionic Villus Sampling (CVS)

Acest test se realizeaza prin introducerea de catre medicul specialist a unui ac fin sau a unui tub in vaginul mamei, prin cervix, cu ajutorul ultrasunetelor pentru a obtine vili chorionici (bucati mici de tesut prinse de peretele uterului).

Acest tip de test poate fi facut in stadii incipiente ale sarcinii (incepand cu saptamanile 10-13). De asemenea, este nevoie de aprobarea medicului pentru a efectua tipul acesta de test si pentru a te informa despre posibilele riscuri.

Testul de paternitate la noi in tara se poate efectua la mai multe clinici medicale private, cu preturi variind de la 200 pana la 700 de euro, in functie de numarul participantilor la testare, numarul de regiuni ale ADN-ului analizate (de la 16 pana la 27) etc.

Testul de paternitate poate avea implicatii emotionale grave mai ales daca rezultatul nu este cel scontat. Acest lucru trebuie avut in vedere inainte de efectuarea testului, la fel cum trebuie analizate si consecintele pe care le vor avea rezultatele testului.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre