Relatia mama-bebelus intarzie sa apara. Motive si solutii

/ / Modificat: 2011-03-04
Relatia mama-bebelus intarzie sa apara. Motive si solutii

Nou-nascutul este pus mereu la pieptul mamei pentru un contact piele-pe-piele imediat dupa nastere. Se spune ca atunci are loc cea mai importanta conexiune dintre mama si bebe, care va dura toata viata. In unele cazuri insa, aceasta legatura speciala nu apare imediat, chiar si cea dintre mama-tata-bebe fiind una care lasa de dorit in orele si chiar zilele de dupa nasterea lui. De ce se intampla acest lucru?

Ce inseamna de fapt legatura dintre parinti si bebelus imediat dupa nastere?

Aceasta legatura se refera la acel atasament special, neconditionat care se formeaza intre parinti si copilul abia nascut. Exista deja o conexiune intre mama si fat inca din burtica (primele lovituri, ecografiile cu ultrasunete etc.

), la care de multe ori este partas si taticul prin momentele speciale pe care le petrece impreuna cu "burtica" in sarcina. Dupa nastere, aceasta conexiunea se amplifica si devine mai profunda.

De ce uneori legatura parinti-bebelusi nu apare imediat dupa nastere?

In cele mai multe cazuri, acest atasament este spontan si survine imediat dupa ce bebelusul a fost scos din burtica mamei. Totusi, exista statistici care atesta faptul ca in aproximativ 20% dintre cazuri proaspetii parinti nu resimt niciun fel de atasament sau legatura speciala fata de noul-nascut in primele ore dupa nastere.

In multe cazuri proaspata mamica se poate confrunta cu sentimente confuze vizavi de copilul abia nascut: i se poate parea uratel, i se va parea ca nu il recunoaste ca fiind al ei (multe mamici isi contureaza o anumita fizionomie a bebelusului lor cu mult timp inainte de a se naste) etc.

Exista mai multe cauze ale acestei lipse de afectiune postpartum a parintilor, in special a mamei. Unele dintre ele sunt in directa legatura cu nasterea si cu procesul ei.

  • cezariana ar putea fi o cauza prin faptul ca imediat dupa nastere, copilul nu este pus la pieptul mamei imediat si nu se creeaza acea legatura speciala pe care o proclama toti specialistii;

  • daca bebelusul se naste prematur, exista riscul ca relatia mama-bebe sa nu se formeze imediat, pentru ca acesta din urma este dus in sala de terapie intesiva neonatala unde primeste ingrijiri speciale, aferente unui prematur;

  • daca adopti un bebelus (fie el si nou-nascut) este foarte greu sa se stabileasca acea legatura unica dintre mama si copil imediat, din motive lesne de inteles;

  • depresia postnatala  pe care o poate dezvolta proaspata mamica reprezinta o bariera in crearea legaturii mama-bebelus la nastere;

  • durerile si extenuarea aparute in timpul nasterii (mai ales daca vorbim de un travaliu indelung  pot ingreuna formarea acestei conexiuni.

Alte cauze care conduc la ingreunarea formarii unui atasament imediat dupa nastere pentru bebelus tin de relatia in sine a celor doi parinti, precum si de istoricul personal emotional si medical al fiecaruia:

  • o copilarie in care a lipsit un model parental pozitiv;

  • un istoric medical de depresie sau probleme mentale;

  • izolare sociala;

  • o pierdere anterioara a sarcinii;

  • pierderea unui copil;

  • un stres emotional puternic;

  • probleme maritale.

Cand este cazul sa iti faci probleme?

Aceasta lipsa de atasament dupa nasterea copilului este doar o situatie temporara, spun specialistii. Femeile isi fac adesea mai multe probleme decat trebuie, desi normale, cu privire la acest aspect. Nu trebuie sa te simti vinovata de senzatia ca "nu iti iubesti bebelusul". Exista o reactie de usoara negare si respingere a copilului si cauzata de aspectul lui atunci cand apare prima oara pe lume. Nou-nascutii sunt adesea vinetii, au o culoare inchisa a pielii si multe alte caracteristici nu tocmai estetice date de vietuirea in uterul mamei.

Este doar o situatie provizorie care va trece pe masura ce vei petrece mai mult timp cu el.

In unele cazuri, un simplu ranjet al micutului in bratele mamei poate declansa acea avalansa de afectiune pe care nu au resimtit-o imediat dupa nastere. Un simplu gest, o gangureala, o miscare anume declanseaza in starea mamei acea conexiune unica mama-bebelus.

Daca trec luni de zile si simti ca nu ai reusit sa stabilesti o legatura cu bebelusul tau, este bine sa apelezi de-ndata la pediatru. Acesta va analiza situatia si va constata daca aceasta problema survine pe un fond psihologic sau daca este vorba despre o alta cauza.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Relatia mama-bebelus nastere Absenta relatie mama-bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre