Ovulatia si fertilitatea dupa nastere

/ / Modificat: 2011-07-25
Ovulatia si fertilitatea dupa nastere

Perioada de dupa nastere este una caracterizata printr-o absenta temporara a ciclului menstrual. La 80% dintre femeile care nu alapteaza copilul, aceasta revine cam dupa 10 saptamani, iar la cele care hranesc bebelusul la san apare in medie cam dupa 20 de saptamani. Totusi, ovulatia si fertilitatea nu apar dupa nastere odata cu menstruatia, ci inainte.

Sansele sa ai ovulatie in primele 6 saptamani dupa nastere sunt extrem de scazute, ca sa nu spunem chiar imposibil.

Atunci cand bebelusul suge lapte la san, reflexul suptului trimite semnale glandei pituitare sa elibereze prolactina. Daca alaptezi destul de frecvent astfel incat nivelul de prolactina sa fie foarte crescut, atunci ovulatia si implicit fertilitatea sunt suprimate.

Hiperprolactinemia impiedica ovulatia si conceptia. .

Ovulatia apare inainte de prima menstruatie de dupa nastere!

Perioada exacta in care reapare ovulatia, adica esti fertila si poti concepe iar bebe, este foarte greu de estimat, variind de la o femeie la alta. Totusi, nu trebuie sa te bazezi pe alaptare sau pe absenta menstruatiei ca fiind o metoda contraceptiva eficienta, pentru ca poti ramane insarcinata si cand alaptezi.

Corpul tau poate incepe sa produca ovule inainte de reinstalarea menstruatiei, ceea ce inseamna ca in acea perioada esti fertila. Este si logic sa fie asa pentru ca ovulatia in general apare cu o medie de 14 zile inainte de instalarea menstrei. Alaptarea doar amana fertilitatea postsarcina, dar nu o exclude.

De aceea, daca nu iti doresti o sarcina in alaptare atunci apeleaza la metode de contraceptie sigure si eficiente in alaptare.

Cum afli daca esti sau nu la ovulatie dupa nastere?

Dupa nasterea copilului, ciclul menstrual nu mai poate fi un criteriu de aflare a perioadei fertile. Metoda calendarului iese din discutie. Cea mai buna metoda de a afla daca esti sau nu la ovulatie dupa nastere este verificarea mucusului cervical. In functie de textura si volumul lui poti afla daca esti fertila sau nu inainte de instalarea primei menstruatii dupa nasterea copilului.

Atunci cand te afli la ovulatie mucusul este mai abundent si are o consistenta ca a albusului de ou crud.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ovulatie Fertilitate Dupa nastere Mucus cervical ovulatie

Articole recomandate

Citeste si despre