Menstruatia in timpul alaptarii

/ / Modificat: 2017-07-07
Menstruatia in timpul alaptarii

In timpul alaptarii, de obicei, menstruatia lipseste. Alaptatul ajuta la autointretinerea secretiei lactate si duce la inhibarea menstruatiei in aceasta perioada. Se mai numeste si amenoree specifica perioadei de alaptare. Insa exista situatii in care menstruatia apare mai devreme. Afla daca laptele este afectat si daca mai esti protejata de o sarcina nedorita!

De ce apare menstruatia in timpul alaptarii?

Reaparitia menstruatiei dupa nastere variaza de la o femeie la alta. La unele poate dura mai mult, la altele mai putin. Acesta este semnul ca organismul se reface si incepe sa revina incet la forma de dinainte de sarcina.

Aparitia menstruatiei in timpul alaptatului este influentata de mai multi factori. Se pare ca absenta unei stimulari constante a sanilor mamei (in special pe timpul noptii) – adica a alaptarii frecvente - poate determina aparitia ovulatiei si ulterior a menstruatiei.

Instalarea timpurie a menstruatiei in alaptare poate fi de asemenea cauzata de schimbarile hormonale ulterioare nasterii si de felul in care afecteaza acestea organismul fiecarei mamici.

Alti factori care influenteaza aparitia timpurie a menstruatiei dupa nastere sunt:

inceperea diversificarii alimentatiei;

• un numar mai mare de ore somn al copilului pe timpul noptii;

• introducerea ceaiurilor si siropurilor pentru calmarea colicilor;

• folosirea prelungita a tetinei sau suzetei.

La unele femei aceasta poate reaparea dupa numai 11 saptamani, in timp ce la altele pot trece si 24 de luni pana sa se reinstaleze.

Mai exista si alti factori care pot induce menstruatia la femeile care alapteaza:

• stresul;

    • nivelul de activitate;

      • medicamentele;

        • bolile de care sufera mama (de exemplu problemele cu tiroida);

          • dieta;

            • obezitatea etc.

              Sangerarea vaginala imediat dupa nastere nu este menstruatie!

              Multe mamici pot experimenta o sangerare vaginala imediat dupa nastere. Chiar si cele care nasc prin cezariana pot trece prin aceasta experienta. Totusi, sangerarea postpartum nu este considerata menstruatie, ci un efect imediat al nasterii.

              Daca aceasta dureaza foarte multe zile si este abundenta, atunci este obligatoriu sa revii la medic pentru mai multe investigatii.

              Trebuie sa incetezi sa mai alaptezi copilul odata cu aparitia menstruatiei?

              Atata timp cat ai lapte, fa-o fara nicio problema! Este chiar recomandat sa continui si sa nu incetezi hranirea la san a copilului. Este posibil ca lactatia sa mai scada cantitativ si acest lucru sa te faca sa nu mai poti hrani atat de des copilul. Insa aceasta diminuare se mentine doar pe perioada zilelor menstruale, secretia revenind apoi la normal.

              Contrar parerilor unora, apartitia menstruatiei nu afecteaza laptele matern. Acesta nu isi schimba gustul si nici nu isi pierde din valorile nutritionale in aceasta perioada.

              Mai esti protejata de sarcina cand menstruatia apare in timpul alaptarii?

              Perioada alaptarii a fost considerata mult timp o metoda contraceptiva naturala (metoda amenoreei de lactatie). Insa chiar daca menstruatia reapare sau nu, nu esti pe deplin protejata de o sarcina atunci cand intretii contacte sexuale neprotejate si alaptezi.

              Absenta menstruatiei nu inseamna ca nu poti sa ovulezi (ovulatia este perioada din luna in care poti concepe un bebe). Insa daca reapare menstra, inseamna ca deja ai avut parte de prima ovulatie si deci si de prima sansa de a ramane gravida (ovulatia sau perioada fertila apare inainte de instalarea menstruatiei).

              Sansele de a ramane insarcinata in timpul alaptarii se incadreaza intr-un procent de 1-2% in primele 6 luni de alaptat. Dupa aceste 6 luni, sansele cresc din ce in ce mai mult.

              Insa daca menstruatia reapare, este nevoie sa apelezi la metode de contraceptie pentru a te proteja de o sarcina nedorita, chiar daca alaptezi.

              Printre metodele anticonceptionale recomandate in alaptare se numara:

              • prezervativul;

                • implanturile, injectiile si pilulele care contin doar progestin;

                  • dispozitivele intrauterine;

                    • diafragma;

                      • legarea trompelor (daca nu mai vrei sa ai si alti copii).

                        Este indicat sa consulti un medic pentru a afla care este cea mai potrivita si sigura metoda de contraceptie pe timpul alaptarii.

                        Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

                        Articole recomandate

                        Citeste si despre