Inversiunea uterina

/ / Modificat: 2011-11-16
Inversiunea uterina

Inversiunea uterina este o complicatie extrem de periculoasa care apare dupa nastere. Este o complicatie destul de rara, dar care este favorizata de anumiti factori. Daca nu este depistata in timp util poate pune in pericol viata, conducand la moarte maternala.

Cum apare inversiunea uterina?

In mod normal, dupa o nastere vaginale contractiile determina separarea placentei de peretii uterului (endometru). Dupa separare, ea este eliminata in mod natural prin intermediul vaginului sau este eliminata cu ajutorul medicului prin diverse proceduri.

In unele cazuri insa placenta nu se separa de la sine dupa nastere si nu urmeaza cursul normal. In cazuri rare, fundusul uterin colapseaza in cavitatea endometriala. Ce se intampla de fapt? O portiune din fundusul uterin se deplaseaza foarte jos fata de pozitia normala. Acest lucru se intampla din cauza slabirii mijloacelor lui de fixare. Acesta este impins, din cauza contractiilor uterine postpartum, prin cervixul dilatat, dupa ce bebelusul a fost nascut. Cu alte cuvinte, apare exteriorizarea uterului prin vagin.

Care sunt cauzele acestei complicatii?

Desi nu exista o cauza precisa care sta la aparitia acestei complicatii rare, exista cativa factori care sunt considerati predispozanti:

  • probleme ale placentei (accreta, increta etc.);

  • tractiune exagerata asupra cordonului ombilical;

  • apasarea sau relaxarea excesiva a fundului uterin;

  • macrosomie fetala;

  • cordon ombilical scurt;

  • endometrita cronica;

  • cezariana;

  • placenta implantata fundic;

  • travaliu prematur.

Categorii de inversiuni uterine

Inversiunea uterina este o complicatie care apare nu numai imediat dupa nastere. Ea poate surveni si la distanta de peste o luna. Exista 2 categorii de inversiuni uterine:

  • recente (care apar in maxim 30 de zile de la nastere) – care pot fi acute (daca apar in 24 de ore de la nastere) si subacute (daca apar dupa 24 de ore de la nastere dar nu mai tarziu de 30);

  • cronice (care apar la peste 30 de zile de la nastere).

Care sunt simptomele inversiunii uterine?

Daca aceasta este recenta si acuta, adica apare imediat dupa nastere, atunci medicul poate observa cu usurinta complicatia. Insa cand aceasta apare mai tarziu este esential sa stii sa o identifici. Principalele semne constau in dureri abdominale severe asociate cu hemoragie vaginala in exces.


Cum se trateaza inversiunea uterina?

In primul rand trebuie sa stii ca este o urgenta obstetrica care trebuie semnalata imediat medicului. Moartea maternala este ridicata in cazul acestei complicatii.

Odata ajunsa la spital, medicul va incerca sa repozitioneze uterul incercand sa impinga la loc fundusul acestuia prin cervix. Asistenta medicala consta in punerea unei perfuzii, administrarea de medicamente care sa diminueze durerile si sa relaxeze uterul.

In general, uterul este repozitionat manual. In situatii destul de rare, este nevoie de o interventie chirurgicala la nivelul abdomenului pentru a putea repozitiona uterul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dupa nastere

Articole recomandate

Citeste si despre