Febra laptelui (Mastita)

/ / Modificat: 2017-02-15
Febra laptelui (Mastita)

Febra laptelui (medical denumita mastita) afecteaza una din cinci femei care alapteaza, in timpul primelor 6 luni de viata ale copilului . Mastita este o inflamatie a sanului cel mai adesea relationata cu alaptarea. Aceasta inflamatie poate fi asociata cu lezarea tisulara, infectia sau ambele.

alaptare nou nascut

Ce este mastita?

Oricand ai febra mai mare de 38 de grade Celsius pentru mai mult de 48 de ore, ar trebui sa-ti contactezi medicul. In prima parte a perioadei post partum, sunt doua cauze care ar putea sa-ti provoace febra: infectia uterina sau febra laptelui. Amanadoua afectiunile au nevoie de atenite medicala, dar in mod normal pentru niciuna nu este nevoie sa te opresti din alaptat.

In secolul 18 "febra laptelui" era un termen comun pentru denumirea mastiei. Mastita este de fapt o inflamare a sanului care poate fi infectioasa sau neinfectioasa. De obicei, mastita infectioasa debuteaza brusc cu senzatia de sani durerosi, dureri ale corpului si febra. Cateodata sanul este roz in zona cea mai congestionata. Mastita debuteaza cel mai adesea in primele saptamani dupa nastere. Ea poate fi prezenta la unul sau ambii sani.

Mastita este cauzata de fluxul scazut al laptelui. Cand incepe lactatia, laptele invadeaza tesutul mamar inconjurator care se inflameaza si predispune la infectie. De asemenea, infectia se dezvolta cand mamelonul devine crapat si iritat (de obicei, datorita unei tehnici de alaptare improprii), permitand patrunderea bacteriilor.

La femeile care nu alapteaza, mastita poate aparea datorita dilatarii sau iregularitatilor ductului, unei lezari a sanului (taietura sau muscatura) si foarte rar datorita cancerului mamar sau tuberculozei. 

Simptome ale mastitei

• Febra
• Frisoanele
• Simptome pseudogripale (asemanatoare gripei)

In acest caz, este necesara interventia medicului. Agravarea mastitei se manifesta prin afectarea ganglionilor axilari, de partea sanului afectat, care sunt crescuti in volum si durerosi, accelerarea pulsului si agravarea simptomelor gripei. Mastita poate evolua spre abces mamar, care se prezinta ca o formatiune ferma si dureroasa.

Factori de risc pentru aparitia mastitei in timpul alaptarii

• Existenta unui episod anterior de mastita
• O golire incompleta sau intarziata a sanilor, ce favorizeaza angorjarea
Blocarea canalelor galactofore
• Mameloane crapate si iritate datorate unei pozitionari incorecte a copilului la san
• Diverse afectiuni sau anemia. Anemia favorizeaza aparitia oboselii si scade rezistenta organismului la infectii, de tipul mastitei.
• Folosirea unor dispozitive de alaptare care duc la blocarea fluxului laptelui si la inmultirea germenilor pe suprafata mamelonului, astfel crescand riscul infectiei.

Aceste dispozitive pot fi:

 - Invelisuri de plastic ce favorizeaza circulatia aerului spre mamelon
 - Invelisuri de plastic folosite la protectia mamelonului (scuturi)
 - Scuturi de cauciuc pentru mamelon folosite pentru a-l ajuta pe copil sa suga mai usor
 - Pernute ce acopera sanul folosite pentru a absorbi excesul de lapte
 - Sutiene speciale nepotrivite
 - Legaturi (chingi) pentru sani folosite sa opreasca lactatia

Tratamentul mastitei

Cele mai importante aspect in tratamentul mastitei sunt tratamentul antibiotic timpuriu si continuarea alaptarii (sau pomparea). Amanarea tratamentului poate duce la aparitia abceselor mamare.

Ameliorarea simptomelor se poate obtine prin odihna, consumarea unor cantitati crescute de lichide si folosirea aplicatiilor reci la nivelul sanului dureros.

Se poate administra in siguranta Acetaminofen (Paracetamol) pentru durere si Ibuprofen pentru durere si inflamatie. Daca este necesar se pot administra ambele, alternand dozele.

Desi este dureroasa, alaptarea din sanul afectat este sigura pentru copil. Daca alaptarea din sanul afectat este prea dureroasa, se incepe cu celalalt san si se schimba in functie de curgerea laptelui. 

Daca mameloanele sunt prea crapate si prea dureroase ca sa se poata alapta din sanul respectiv, se foloseste o pompa pentru a goli sanii de fiecare data cand nu se poate alapta.

Acesta este momentul potrivit pentru ca mama sa ceara sfatul unui consultant in lactatie. Schimbarea pozitiior de alaptare si asigurarea unui supt corespunzator pentru copil poate sa ajute mama sa alapteze mai eficient, fara durere si prevenind astfel viitoarele episoade de mastita.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Furia laptelui Mastita

Articole recomandate

Citeste si despre