Cum te pregatesti pentru viata sexuala de dupa nastere

/ / Modificat: 2016-07-27
Cum te pregatesti pentru viata sexuala de dupa nastere

Reluarea vietii sexuale dupa ce devii mamica depinde de tipul de nastere prin care ai trecut, de eventualele complicatii medicale pe care le-ai suferit, dar si de cat de repede ti se recupereaza organismul dupa aceasta experienta. Libidoul tau poate fi influentat si de schimbarile hormonale care au loc in organism dupa aducerea pe lume a copilului.

Cel mai important lucru pe care il poti face pentru a avea o viata sexuala sanatoasa dupa ce devii parinte este sa te informezi corespunzator si sa comunici deschis cu partenerul tau, inainte ca sexul sa devina o problema in relatia voastra!

Cand iti poti relua viata sexuala dupa nastere?

Momentul reluarii vietii sexuale este una dintre cele mai mari dileme cu care se confrunta proaspetii parinti. Decizia trebuie sa tina cont de foarte multi factori, principalii fiind legati de tipul de nastere si de perioada necesara pentru recuperarea fizica si emotionala a proaspetei mamici. Laura Fijolek McKain, ginecolog obstetrician in Carolina de Nord, America, iti explica de ce este importanta pauza sexuala dupa nastere, indiferent de tipul de nastere prin care ai trecut.

Potrivit obsetricianului, cervixul si uterul sufera modificari importante in timpul nasterii si au nevoie de timp pentru a se vindeca. Perioada de recuperare este mai lunga in cazul nasterii chirurgicale fata de cea vaginala, insa decizia de reluare a activitatii sexuale depinde si de eventualele complicatii medicale de care ai suferit.

In cazul in care sexul intervine prea devreme, exista riscul infectiilor, intrucat endometrul (marginea uterului) este extrem de vulnerabil la microorganisme. In general, dureaza intre 3 si 6 saptamani pentru ca uterul sa se vindece si sa se termine lohiile (sangerarile vaginale firesti postnastere).

Cam aceeasi perioada de recuperare este necesara si in cazul in care ai suferit laceratii vaginale sau epiziotomie la nastere.

Medicul sustine ca cel mai prielnic moment pentru reluarea vietii sexuale este dupa incetarea acestor sangerari si dupa un consult ginecologic amanuntit, care are loc cel mai adesea dupa 6 saptamani de la nastere.

In cadrul vizitei medicale, ginecologul iti poate spune daca vaginul, perineul si toate organele reproducatoare sunt recuperate si pregatite pentru a-ti reincepe viata sexuala in siguranta.  

Cu ce schimbari emotionale te confrunti dupa nastere?

Dincolo de modificarile fizice prin care trece organismul dupa nastere si care sunt evidente, exista si o serie de schimbari de ordin emotional care-ti inhiba dorinta sexuala. Chiar daca scapi de depresia postpartum, care afecteaza 1 din 10 proaspete mamici, exista posibilitatea sa te confrunti cu usoare stari de tristete si melancolie (baby blues), cu schimbari bruste de dispozitie si stare de iritabilitate imediat dupa nastere.

Acestea inhiba libidoul si sunt cauzate de schimbarile hormonale, dar si de scaderea stimei de sine. Surplusul de greutate cu care ramai dupa nastere, sanii mai lasati si imperfectiunile pielii iti pot scadea stima de sine si te pot face mai reticenta la ideea de a-ti relua viata sexuala.

Pe langa toate aceste poveri emotionale, mai intervin si temerile sau anxietatea legata de statutul de mamica, de aptitudinea de a fi parinte etc., care iti afecteaza libidoul.

La ce metode de contraceptie sa apelezi dupa nastere?

Desi multe femei se bazeaza pe amenoreea de lactatie (absenta menstruatiei si a ovulatiei in timpul alaptarii) pentru a se proteja impotriva unei sarcini nedorite dupa nastere, specialistii sustin ca nu este nicidecum cea mai sigura metoda de contraceptie.

Infertilitatea temporara este cauzata de nivelul crescut de prolactina din perioada alaptarii, care inhiba hormonii responsabili pentru aparitia ovulatiei. Cea mai crescuta rata de eficacitate a metodei, de 98-99.5%, se inregistreaza in primele 6 luni dupa nastere, insa doar in cazul in care bebelusul este alaptat exclusiv la san sau menstruatia nu apare in aceasta perioada.

Cu toate acestea, medicii recomanda proaspetilor parinti alte metode contraceptive, mult mai eficace si sigure. Chiar daca alaptezi, poti apela atat la metode hormonale (prezervativ, diafragma, sterilet, spermicide), cat si non-hormonale (contraceptive injectabile, implanturi Norplant, inele vaginale cu progesteron etc.) pentru a te proteja corespunzator de o noua sarcina.

In situatia in care nu mai vreti sa faceti niciodata copii, puteti opta si pentru metode de sterilizare permanenta, prin legarea trompelor uterine (in cazul tau) sau vasectomie (in cazul partenerului).  

Trucuri pentru o viata sexuala mai buna dupa nastere

Prima experienta sexuala dupa nastere s-ar putea sa va rezerve ceva suprize neplacute, dar de care nu trebuie sa va speriati. Este posibil ca tu sa resimti dureri pronuntate la momentul penetrarii. Sunt cauzate de uscaciunea vaginala aparuta pe fondul schimbarilor hormonale.

De asemenea, este posibil sa nu fii atat de dornica de sex si sa ai o atitudine mai pasiva in timpul contactului sexual. Daca discuti sincer cu partenerul tau despre schimbarile prin care treci, ezitarile nu vor constitui o problema si nu-l vor face sa se simta prost.

Prima data cand incercati sa faceti sex dupa nastere, bazati-va mai mult pe mangaieri, saruturi si alte gesturi tandre prin care sa va exprimati dragostea, decat pe penetrarea propriu-zisa.

Preludiul este foarte important si va poate ajuta sa va apropiati mai usor si sa aprindeti scanteile necesare pentru a avea parte de o partida reusita de sex. Pentru a diminua durerile din timpul contactului sexual, este indicat sa folositi lubrifiant si sa apelati la pozitii in care penetrarea nu este foarte adanca.

Si exercitiile Kegel sunt utile pentru imbunatatirea tonusului vaginal si intarirea bazinului pelvin si a perineului, care sunt in proces de recuperare dupa nastere. Nu te speria daca orgasmul inatarzie sa apara dupa primele contacte sexuale de la nasterea copilului.

Pana cand organismul nu este recuperat in totalitate, iar corpul tau nu revine la forma de dinainte de sarcina, in care te simti mult mai sigura pe el, este posibil sa astepti o perioada pana sa obtii placere in timpul sexului.  

Tu prin ce provocari ai trecut la reluarea vietii sexuale dupa nastere? Impartaseste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Viata sexuala dupa nastere Reluare viata sexuala nastere Recuperare dupa nastere Sex dupa nastere

Articole recomandate

Citeste si despre