Ce trebuie sa stii despre primele ore de dupa nastere

/ / Modificat: 2014-11-06
Ce trebuie sa stii despre primele ore de dupa nastere

Primele ore dupa nastere sunt marcate de un amalgam de emotii, de la epuizare, pana la o stare de euforie deplina. Daca este vorba despre aducerea pe lume a primului copil, in sufletul proaspetei mamici se strecoara si sentimentul coplesitor ca viata se schimba pentru totdeauna.

Oricat de multe pregatiri prealabile au fost facute, acomodarea nu este nici pe departe usoara. Experienta din primele ore dupa nastere este influentata, desigur, de modul in care s-au desfasurat travaliul si nasterea. Insa mai departe de problemele medicale cu care te-ai putea confrunta, se afla cateva lucruri magice la care sa te astepti dupa ce iti tii bebelusul in brate pentru prima oara. Grele, dar neasemuit de frumoase, aceste momente vor ramane amintiri dragi in mintea si sufletul tau.

Primele 1-2 ore dupa nastere

Daca bebelusul tau este sanatos, il vei putea tine in brate imediat ce vine pe lume, acesta fiind si momentul la care ai visat cu siguranta pe toata durata sarcinii. Vei fi dornica sa te asiguri ca respira si sa ii analizezi trasaturile. Cel mai probabil te vei simti obosita, mai fericita ca niciodata si usurata ca totul a decurs bine. Nu te speria daca se instaleaza tremurul corporal sau starea de greata, acestea sunt simptome post-partum normale.

Daca ai nascut natural, capul nou-nascutului va fi usor tuguiat, din pricina spatiului restrans din canalul nasterii. In 48 de ore sau chiar mai putin, vei putea sa ii admiri capusorul rotund. Daca vei dori sa alaptezi, vei fi sfatuita sa pui nou-nascutul la piept, direct pe piele, astfel incat sa iti simta caldura corpului.

In primele minute de la nastere, bebelusul va fi examinat de catre medicul pediatru si va primi scorul Apgar, o evaluare care insumeaza valorile unor parametri de baza, precum tonusul muscular, reactiile imediate post-partum, pulsul, grimasa, aspectul pielii si respiratia. Imediat dupa aceea, micutul tau va fi curatat, cantarit si i se va masura circumferinta capului.

Tot in primele ore, i se va evalua auzul. In tot acest timp, vei avea si tu cateva sarcini de indeplinit. Daca ai nascut natural, va trebui sa continui sa impingi, pentru expulzarea placentei. Vei simti contractii usoare, care ajuta la desprinderea placentei de uter. Totul va dura aproximativ 20-30 de minute.

Daca ai suferit o ruptura de perineu sau ai fost supusa epiziotomiei (sectionarea mucoasei vaginale si a muschilor superficiali ai perineului pentru facilitarea expulziei fatului), vei avea nevoie copci.

Nu te ingrijora daca nu te vei simti imediat indragostita de bebelusul tau. Epuizarea din timpul nasterii, transformarile hormonale pe care le traversezi si alte temeri personale iti pot crea iluzia ca nu s-a stabilit inca o legatura speciala cu nou-nascutul. Lasa lucrurile sa vina de la sine si ofera-ti ragazul necesar pentru a te acomoda cu schimbarea radicala din viata ta.  

Primele 2-3 ore dupa nastere

In aceasta perioada, vei simti nevoia sa iti recapeti fortele, sa iei o gustare usoara si sa te hidratezi. Majoritatea mamicilor spun ca prima masa dupa nastere are cel mai bun gust din lume. Daca te simti bine si nu exista motive de ingrijorare din punct de vedere medical, vei fi mutata in salon, unde vei ramane pe toata perioada spitalizarii in maternitate.  

Primele 3-4 ore dupa nastere

Acum ca te-ai linistit, vei simti nevoia sa te reimprospatezi. Te va surprinde cantitatea de transpiratie pe care o produci, atat pe fond hormonal, cat si din cauza eliminarii fluidelor acumulate in exces.

Daca nu ai facut anestezie epidurala, te vei bucura de un dus fara probleme, care sa te ajute sa te simti minunat. Pentru un plus de confort, poti purta de acum sutienul pentru alaptat.  

Primele 5-7 ore dupa nastere

Vei simti nevoia, probabil, sa mergi la toaleta. Prima mictiune dupa nastere poate fi insotita de disconfort, in special daca ai avut nevoie de copci. Te poate ajuta un mic truc: toarna o cana de apa calduta peste perineu cand vrei sa urinezi. Vei avea nevoie si de absorbante, din pricina scurgerilor de sange post-partum (lohiile).

Sangerarile apar chiar si dupa o operatie de cezariana, persistand intre 4 si 6 saptamani. Acum vei avea si prima sansa de a-i admira fara graba degetelele bebelusului tau si parul fin. Vei ajunge la concluzia ca este cel mai frumos nou-nascut din lume.

Primele 8-10 ore dupa nastere

Daca s-a trezit nou-nascutul tau, cel mai probabil va plange de foame. In aceasta etapa, tu produci colostrul atat de bogat in nutrienti, un lichid plin de anticorpi din care sugarul se hraneste prima oara. Alaptatul stimuleaza hormonul numit oxitocina, care determina contractarea uterului.

Este posibil sa simti din nou contractii neplacute, insa necesare revenirii uterului si abdomenului la dimensiunea lor normala. Laptele va intarzia sa apara cateva zile, chiar mai mult daca ai nascut prin cezariana. Vei observa ca sanii devin mai fermi, mai grei si mai plini. Alaptatul nu este nici pe departe usor, de aceea vei avea nevoie de indrumarea unui specialist. Multe mamici se simt vinovate atunci cand vad ca bebelusul plange de foame frecvent, iar ele nu au inca lactatia necesara pentru mese indestulatoare.

Incearca sa nu iti faci procese de constiinta din aceasta cauza si sa te gandesti ca experienta ta nu este singulara. In cazul in care te simti pregatita, vei putea sa primesti primii vizitatori, cu care sa iti impartasesti impresiile. In urmatoarele ore, te va preocupa starea bebelusului, dar si transformarile suferite de corpul tau. Sa nu te astepti ca, dupa nastere, sa arati cu mult diferit fata de ultimul trimestru de sarcina.

Vei observa ca burtica este inca proeminenta. Nu iti face probleme, se va retrage treptat, pe masura ce uterul revine la dimensiunea lui initiala. Daca te vei urca pe cantar, sa nu te surprinda daca vei observa ca nu ai scazut in greutate. Masa ta corporala este inca influentata de fluidele administrate prin perfuzii si edemul post-partum.

Odata ce parasesti spitalul si ajungi acasa cu bebelusul tau, incepe o noua aventura, presarata cu entuziasm, teama, nesiguranta, momente accentuate de irascibilitate si adaptare la noul program obositor. Bucura-te de fiecare moment si nu te judeca prea aspru din pricina emotiilor contradictorii pe care le resimti. Accepta ajutorul celor dragi si lucrurile vor deveni tot mai frumoase si usoare!  

Cum au aratat in cazul tau primele ore dupa nastere? Povesteste-ne experienta ta unica in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre