Adauga data nasterii copilului pe Linia Dezvoltarii >

Alaptarea si fumatul

17 Noiembrie 2010


 

Fumatul, indiferent sub ce forma, activ sau pasiv, are aceleasi efecte nocive asupra tuturor. Este nociv atat prin nicotina cat si prin eliberarea de monoxid de carbon si a altor substante (gudroane) rezultate din arderea tutunului, care ajung in aparatul respirator si circulatia sangvina atat a celui care fumeaza cat si a persoanelor din jur, care inhalaeaza fumul de tigara.

Din circulatia sangvina, in timpul sarcinii aceste substante ajung prin placenta la fat, iar in timpul alaptarii prin lapte se transmit la sugar. Asadar se poate spune ca daca mama fumeaza si fatul, respectiv sugarul fumeaza.
Efectele sunt multiple, dependente de doza si de perioada de expunere, unele dintre ele nefiind inca foarte bine cunoscute.Se stie insa azi, cu certitudine, ca nicotina este factor favorizant pentru cancerul pulmonar si ca monoxidul de carbon, legandu-se de hemoglobina in detrimentul oxigenului, scade gradul de oxigenare al sangelui si consecutiv al tuturor tesuturilor.

Tesuturile au nevoie de oxigen pentru toate reactiile chimice care au loc la nivelul lor, inclusiv pentru cresterea si dezvoltarea lor. Scaderea oxigenarii la nivelul tesuturilor are in principal doua consecinte: o dezvoltare insuficienta si o stimulare suplimentara a cordului si a aparatului respirator pentru a aduce mai mult oxigen., ceea ce se poate traduce clinic prin cresterea ritmului cardiac si a frecventei respiratorii.

In acelasi timp substantele toxice inspirate din fumul de tigara, ajung la nivelul cailor respiratorii determinand o iritatie la acest nivel pe de o parte, iar pe de alta parte inhiba mecanismele de aparare antiinfectioase ale cailor respiratorii. Aceasta este doar o redare schematica a efectelor nocive ale fumatului, in realitate mecanismele si efectele fumatului fiind mult mai complexe.

In concluzie, copiii fumatoarelor se nasc mai frecvent cu greutate mica la nastere, sunt mai vulnerabili la probleme respiratorii, fac mai frecvent infectii respiratorii, au un risc mai mare de moarte subita, au mai frecvent tulburari de crestere staturo-ponderala in copilarie si riscul de a deveni dependenti de fumat la varsta adulta este semnificativ crescut.

Ce alta motivatie mai buna sa renuntati la fumat exista decat un copil? Cu fiecare tigara neaprinsa copilul dumneavoastra va respira un aer "un pic" mai curat, "un pic" mai sanatos si dumneavoastra ii veti arata "un pic" mai multa dragoste si veti face "un pic" mai mult pentru ca viata lui sa fie mai frumoasa.


Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva- 

Detalii specialist


Recita alaturi de copilul tau cele mai frumoase poezii de primavara!

Citeste si despre:

COMENTARII

Calculeaza data nasterii

Data de inceput a ultimei menstruatii:

Aplicatii recomandate de Copilul.ro

Povesti
&
Invatam animale
&
OK

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:


Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Creeaza cont! sau Urmareste-ne pe Facebook!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul