6 schimbari corporale dupa nastere

/ / Modificat: 2012-04-03
6 schimbari corporale dupa nastere

Orice proaspata mamica se confrunta cu o serie de schimbari corporale dupa nastere, pentru care este preferabil sa se pregateasca psihologic inca din timpul sarcinii. Oricat de miraculoasa este experienta maternitatii, ea presupune o adaptare la transformarile firesti, pe alocuri neplacute, pana la refacerea organismului dupa gazduirea bebelusului.

Foto: blog.mummysonlinehelper.com

In timpul sarcinii si imediat dupa nastere, corpul unei mamici sufera schimbari radicale. Toate modificarile fiziologice survenite in urma dezvoltarii fatului se resimt puternic in prima luna de la aducerea pe lume a copilului, pe masura ce organismul incearca sa isi recapete functiile lui obisnuite.

Uterul incepe sa se micsoreze rapid in efortul de a minimiza pierderile de sange, corpul este sensibil la orice atingere, burtica nu dispare complet cat ai bate din palme, iar libidoul lipseste cu desavarsire. Vestea buna este ca toate simptomele postpartum sunt temporare si dispar mai repede decat indraznesc mamicile sa spere.

Iata 6 schimbari corporale la care este bine sa te astepti dupa nastere.

Burtica lasata

Majoritatea noilor mamici se confrunta cu un aspect flasc al pielii de pe abdomen, singurele care scapa de aceasta problema fiind cele binecuvantate cu o piele foarte elastica. Burtica lasata incepe sa fie foarte sesizabila dupa ce uterul revine la dimensiunea lui normala, mai exact se micsoreaza de aproximativ 5 ori. In cele mai multe cazuri, aspectul abdomenului se imbunatateste complet in timp, mai ales cu ajutorul unei diete corecte si exercitiului fizic.

Mamicile care au avut o sarcina gemelara risca sa ramana cu mai multa piele in exces si au mai putine sanse ca abdomenul sa se refaca de la sine. In aceasta situatie, interventia chirurgicala este singura solutie.

Burtica proeminenta

Optimismul feminin determina multe mamici sa creada ca burtica va disparea complet dupa nastere sau in maximum 2-3 zile. Realitatea cruda este ca recapatarea abdomenului de odinioara presupune o perioada de aproximativ 6-8 saptamani, uneori chiar mai mult decat acest termen. Multe femei se plang de faptul ca dimensiunea burticii pare aproape la fel de mare ca la 9 luni de sarcina, contrar asteptarilor.

Pentru a grabi procesul de refacere, dieta echilibrata si exercitiul fizic sunt din nou singurele metode sigure pentru a rezolva problema cat mai curand. In plus, odihna deseori insuficienta, consumul caloric sporit prin ingrijirea bebelusului si alaptarea reprezinta cel mai bun program de fitness pentru mamicile aflate la inceput de drum.

Surpriza pantofilor

Una dintre cele mai surprinzatoare schimbari post-partum este modificarea numarului la pantofi. Desi aceasta transformare nu este obligatorie sau general valabila, ramane extrem de posibila. Fenomenul se explica din punct de vedere medical prin faptul ca excesul ponderal din timpul sarcinii exercita o presiune sporita asupra arcuirii piciorului, determinand talpa sa se aplatizeze usor si sa devina mai lata.

Hormonul care induce o stare de relaxare inainte de nastere, relaxina, joaca si el un rol in extinderea ligamentelor muschilor, inclusiv a celor din zona picioarelor. Prin urmare, te poti alege cu o jumatate de masura in plus la pantofi, o scuza excelenta pentru reinnoirea garderobei de mamica.

Marimea sanilor

Sanii mari cu care te alegi in sarcina si pe parcursul alaptarii pot lua o turnura neasteptata dupa incheierea acestor perioade speciale. In afara de faptul ca se pot lasa, devenind mai putin fermi, vei sesiza cel mai probabil si o micsorare a dimensiunii cupei. Pierderea kilogramelor in exces si contractarea vaselor de sange contribuie la reducerea in marime a bustului.

Caderea parului

Transformarea senzationala a podoabei tale capilare in timpul sarcinii, pe fondul estrogenului fluctuant care i-a sporit cresterea si stralucirea, isi ia reversul medaliei dupa nastere, cand nivelul hormonal descreste treptat. Prin urmare, vei observa tendinta de cadere parului, in decursul a 1-5 luni de la nastere.

Apetitul sexual

Apetitul sexual sufera si el schimbari firesti dupa nastere, din cauze fiziologice si psihologice lesne de inteles. Chiar daca trupul tau devine apt pentru sex in maximum 2 luni, nivelul hormonal prabusit, odihna insuficienta, stresul maternitatii si imaginea de sine usor afectata se reflecta in mod direct in intensitatea libidoului tau.

Oricat de mare va parea dezinteresul tau fata de sex o perioada, lucrurile vor reveni la normal imediat ce iti recapeti vigoarea.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Recuperare nastere

Articole recomandate

Citeste si despre