6 probleme ale pielii dupa nastere

/ / Modificat: 2017-02-21
6 probleme ale pielii dupa nastere

Sarcina le transforma pe multe dintre femei. La modul pozitiv. In cele noua luni, pielea devine neteda, lucioasa, ridurile par sa dispara, chipul este mai luminos. Din pacate, lucrurile nu raman asa pentru totdeauna. Unde dispare oare toata stralucirea imediat dupa nastere? Si de ce apar acele riduri urate pe abdomen? Sunt probleme cu care se cofrunta majoritatea proaspetelor mame.

Dereglarile hormonale prin care trec femeile in timpul sarcinii, apoi stresul si oboseala resimtite dupa nastere au efecte majore asupra pielii. In plus, din lipsa de timp, mama lasa ingrijirea personala pe plan secund. Asa apar o serie de probleme:

1. Melasma

Stralucirea pielii din timpul sarcinii este data de volumul mai crescut de sange, cu pana la 50%, fapt care da tenului o luminozitate unica. Creste si productia de sebum, care face pielea mai hidratata. Calitatea si textura pielii se modifica, insa in cateva luni dupa nastere, toate acestea dispar. Mai mult decat atat, lasa loc chiar unor pete maronii inestetice. Este vorba despre ceea ce medical poarta denumirea de melasma. Ea apare ca urmare a nivelurilor crescute de estrogen si progesteron, care creeaza o inchidere a nuantei pielii.

Afectiunea mai poarta si denumirea de masca de sarcina. Hiper-pigmentarea nu se rezuma doar la nivelul tenului, ci apare si la areolele mamare si la mucoasa genitala. Culoarea variaza de la maro deschis, pana la brun inchis si chiar negru. Pigmentarea excesiva se estompeaza, insa, in cateva luni, pana dispare complet. Cel mai bun mod de a grabi reintoarcerea la culoarea naturala a pielii este peelingul facial. De preferat e cel cu substante naturale, homemade. In cazul in care mama nu alapteaza, se poate apela si la metode chimice sau cu laser. Pentru ca problema sa nu se intensifice, este recomandata utilizarea unor creme cu SPF 30. Produsele dermatologice care contin tarate de orez si vitaminele C si E ajuta la cresterea luminozitatii pielii.

2. Acneea hormonala

Fluctuatiile de progesteron si estrogen duc la sporirea productiei de sebum si la deschiderea porilor. Acest lucru creeaza una dintre cele mai neplacute probleme: acneea hormonala. Ea poate fi usoara sau severa. De obicei, apar umflaturi mici, rosii, de tipul unor chisturi care pot fi dureroase la atingere. Afecteaza in general gatul si zona inferioara a fetei, mai exact jurul gurii.

Eliminarea mecanica a cosurilor aparute ca urmare a acneei hormonale lasa cicatrici vizibile. Acneea va disparea la cateva luni dupa nastere, insa in unele cazuri eruptiile pot persista si mai mult decat atat.

Pentru a patrunde in porii infundati si a extrage impuritatile trebuie utilizate produse cosmetice pe baza de peroxid de benzoil. Produsele antibacteriene pentru igiena desfunda, de asemenea, porii. Produsele contraceptive, care au un rol important in echilibrarea hormonala, pot elimina acneea de acest tip.

3. Vergeturile

90% dintre femeile care au nascut se confrunta cu vergeturi, acele mici striatii roz inestetice. Pielea abdomenului, dar si cea de pe coapse, sani si fese se intinde mult in perioada de sarcina, fibrele elastice din derm rupandu-se. Intervin si schimbarile hormonale din timpul sarcinii, astfel ca pielea isi revine cu greu la forma initiala. Vestea buna este ca in cea mai mare parte, vergeturile se vor estompa.

Ca masura preventiva, de limitare a aparitiei vergeturilor, e necesara o buna hidratare, astfel incat pielea sa fie mai elastica. De asemenea, trebuie limitat pe cat posibil numarul kilogramelor luate in sarcina. Ritmul de ingrasare nu trebuie sa depasasca 2 kilograme pe luna. Cremele, lotiunile emoliente contribuie si ele la elasticizarea pielii. Ulterior nasterii, se poate apela la tratamente dermatologice. Unul dintre ele este terapia cu laser, care elimina rapid aceste leziuni ale pielii.

4. Linea nigra

Multe femei insarcinate observa, in special in al doilea trimestru de sarcina, aparitia unei linii inchise la culoare pe abdomen. Aceasta se intinde de la ombilic pana la osul pubian. Ea apare tot ca urmare a dezechilibrelor hormonale, mai exact a excesului de melanina. Aparitia ei nu poate fi prevenita, insa femeile care evita sa se expuna la soare nu risca o intensificare a nuantei acestei linii. Linia dispare la cateva luni dupa momentul nasterii.

5. Telangiectaziile faciale

Volumul crescut de sange si cantitatea mare de hormoni din timpul sarcinii duc la dilatarea unor vase de sange, de obicei capilare de la nivelul fetei, creand niste edeme care iau forma unor panze de paianjen. Acestea apar ca niste inflamatii in jurul narilor si in obraji, dar pot aparea si pe gat. Telangiectaziile raman vizibile pana la patru sau chiar sase luni de la nastere. In cazul unor femei e posibil sa fie necesar tratament pentru diminuarea aspectului lor. Emolienti precum untul de shea si uleiul de masline au rol de a mentine elasticitatea pielii.

6. Pielea uscata

Daca in timpul sarcinii vorbeam despre un surplus de sebum, care asigura o mai buna hidratare a pielii, dupa nastere acesta revine la normal, iar pielea are tendinta sa se usuce daca nu se intervine suplimentar pentru hranirea ei in profunzime. De aceea, trebuie restabilit echilibrul hidric pentru ca pielea sa isi revina la textura si la stralucirea sa initiala.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Aspect fizic dupa nastere

Articole recomandate

Citeste si despre