Depresia postpartum: cauze, simptome, tratament

/ / Modificat: 2016-06-30
Depresia postpartum: cauze, simptome, tratament

Depresia postpartum

Depresia postpartum este o boala care se poate instala in primele luni de la aducerea pe lume a unui bebelus, dar care poate fi intalnita si dupa un avort spotan sau dupa nasterea unui copil mort. Depresia post-partum se manifesta prin simptome si semne specifice care nu trebuie ignorate si care necesita adesea interventia unui medic specialist.

Depresia postpartum afecteaza, in medie, 13% dintre proaspetele mamici la nivel mondial. Desi poate fi tratata, depresia post-partum este o conditie medicala adesea dificil de diagnosticat, intrucat este confundata frecvent cu sindromul "baby blues" sau starile de tristete instalate imediat dupa aducerea pe lume a unui copilas, la mai bine de 70% dintre mame.

Pentru a putea fi vindecata, asadar, depresia post-partum trebuie identificata corect. Iata cateva semne si simptome concludente care te vor ajuta sa descoperi la timp depresia post-partum.

Semne si simptome ale depresiei postpartum

Simptomele includ o dispozitie preponderant proasta, un interes scazut fata de orice activitate – chiar si fata de cele pe care le considerai placute inainte de nastere, oscilatii ale masei corporale, alternanta insomniilor cu cea a hipersomniei, nereguli psihomotorii, stari intense de oboseala, sentimente de vinovatie, reducerea capacitatii de concentrare si, in cazurile extreme, chiar ganduri sinucigase.

Conform Dr. Costin Emilian Roventa, specialist in psihiatrie, depresia postpartum poate sa apara atat in randul femeilor care tocmai au nascut, cat si in randul proaspetilor tatici, chiar daca acestia din urma sunt mult mai putin afectati si nu la fel de intens. Aceasta nu este o afectiune psihica in sine, ci un efect al contextului in care are loc nasterea. Proaspetele mamici au nevoie de sprijin afectiv pentru a-si putea depasi astfel episoadele de anxietate, iar daca nu il primesc la timp pot ajunge sa sufere din cauza cunoscutelor baby blues.

Oscilatiile hormonale sunt cauza principala a depresiei postpartum. Estrogenul, progesteronul sau hormonul tiroidian sunt foarte reduse in perioada de dupa nastere, iar prolactina este crescuta din cauza alaptarii. Toate aceste modificari au efecte si asupra nivelului dopaminei, care, pe masura ce scade, determina aparitia starilor de tristete, a episoadelor de anxietate, a gandurilor obsesive.

Durata tristetii postpartum este in mod obisnuit de 2 saptamani si de regula trece de la sine, insa in unele cazuri episoadele se repeta pana la 7 luni sau chiar un an. In astfel de situatii, este necesara interventia unui specialist.

Stari accentuate de tristete

Starile de tristete sunt firesti si frecvent intalnite la proaspetele mamici in primele saptamani de la venirea pe lume a bebelusului. Schimbarile hormonale, cat si prezenta unui nou membru al familiei si responsabilitatile asociate acesteia pot fi destabilizante si determina aparitia sindromului "baby blues".

Cu toate acestea, atunci cand starile de tristete, insotite de schimbarile bruste de dispozitie, sentimentul de vina si incapacitatea de a forma o legatura cu nou-nascutul si de a te bucura de activitatile care candva iti faceau placere, se intind pe o perioada mai mare de timp sau au o intensitate alarmanta, este posibil sa te confrunti cu depresia post-partum.

Tulburari frecvente de somn

Un alt simptom concludent al depresiei post-partum sunt tulburarile frecvente de somn. Aceste tulburari nu trebuie confundate cu programul haotic de somn impus de necesitatea de a alapta si ingriji nou-nascutul la fiecare 2-3 ore.

Problemele care anunta prezenta depresiei post-partum se refera la incapacitatea de a te odihni atunci cand ai ocazia, cand bebelusul doarme, la randul sau. La fel de bine, tulburarile de somn se pot manifesta si prin dorinta si nevoia de a dormi foarte mult.

Schimbari de apetit

Simptome comune ale depresiei postpartum sunt si schimbarile de apetit, care se manifesta fie prin scaderea, fie prin cresterea cantitatii de alimente consumate zilnic. Astfel, in timp ce anumite femei isi gasesc alinarea in mancare, altele ajung sa o ignore aproape in totalitate - oricare ar fi situatia, comportamentele alimentare de acest tip pot anunta instalarea depresiei post-partum.

Intrucat bebelusul are nevoie de o mamica cu o alimentatie echilibrata pentru a obtine toti nutrientii de care are nevoie la alaptare, daca te confrunti cu astfel de simptome, carora li se adauga stari accentuate de tristete, consulta un medic specialist.

Stari de anxietate

Depresia postpartum nu implica intotdeauna existenta unor stari de anxietate. Cu toate acestea, prezenta lor poate trada instalarea bolii. Astfel, daca descoperi ca, dupa venirea pe lume a bebelusului, te simti in permanenta agitata, speriata, nelinistita si stresata, este posibil sa te confrunti cu depresia postpartum.

De asemenea, daca te simti coplesita si neputincioasa in fata noilor responsabilitati, iar starea de nervozitate permanenta te impedica sa duci la bun sfarsit activitatile cotidiene, este si mai probabil sa ai de-a face cu depresia postpartum.

Alternanta dispozitiei

Nu te impacienta daca, in primele saptamani de la nasterea copilului, dispozitia ta alterneaza dramatic. Este firesc ca o schimbare de asemenea amploare sa te determine sa fii fericita, pentru ca in clipa imediat urmatoare sa iti vina sa plangi.

Incepe sa iti pui intrebari daca dispozitia schimbatoare se intinde pe o perioada mai lunga de aproximativ doua saptamani si daca, in plus, starile de tristete tind sa se accentueze. In acest caz, te-ai putea confrunta cu depresia postpartum.

Psihoza postpartum

In cazuri rare, depresia post-partum ia o forma mai grava, denumita psihoza postpartum. Aceasta conditie medicala severa, care afecteaza in general femeile cu un istoric de tulburare bipolara, se manifesta prin depersonalizare, tendinte de autoflagelare, gandire confuza, halucinatii si delir.

lipsa_somn_anxietate_depresie_postpartum_mamici

Cauze ale depresiei postpartum

Depresia postpartum este un fenomen care afecteaza foarte multe femei. Sentimentul de vinovatie care o insoteste face insa ca lucrurile sa devina chiar mai dificile. Ca mama a unui copil sanatos, care a venit pe lume exact in momentul in care ti-ai dorit si care ar trebui sa-ti aduca fericirea pe tava, te vei invinovati pentru starile de tristete care te cuprind, pentru fiecare episode de plans, pentru fiecare gest pe care il vei considera egoist in aceasta perioada – si vei avea tendinta sa iti categorisesti astfel dorinta de a dormi, de a te vedea cu prietenele sau de a face totul exact cum se intampla inainte de nastere.

Asta inseamna ca ai putea sa simti ca nu esti o mama buna sau ca nu esti capabila sa iti cresti copilul asa cum iti doresti si sa ii oferi tot confortul, siguranta si afectiunea de care are nevoie.

Trebuie sa stii ca foarte multe mame simt asta in primele saptamani dupa nastere si ca, daca aceste stari nu dispar, depresia postpartum poate fi si trebuie tratata prin psihoterapie sau chiar prin medicatie, in cazurile mai grave.

tratament_psiholog_depresie_postpartum

Cum se trateaza depresia postpartum

Dr. Costin Emilian Roventa, Medic specialist in Psihiatrie la Mental Health Clinic, este de parere ca terapia si consilierea sunt primii pasi pe care proaspetele mamici trebuie sa ii faca pentru depasirea acestui moment. Medicamentele antidepresive si terapia cognitiv-comportamentala sunt foarte eficiente, mai ales cand sunt introduse in stadiile incipiente ale depresiei.

Pe langa acestea, poate fi folosita si terapia de sprijin; efectele sale sunt vizibile dupa primele sedinte. Alaptarea, in cazurile in care este posibila, reprezinta, de asemenea, o modalitate prin care femeile isi pot schimba in bine starile psihice. Aceasta nu interfereaza cu medicamentatia specifica, deoarece tratamentele sunt concepute in asa fel incat sa nu altereze calitatea sau cantitatea laptelui.

Simptomele depresiei incep sa se reduca de regula intr-un interval de 4-8 saptamani dupa inceperea tratamentelor, insa majoritatea medicamentelor sunt prescrise pentru o perioada de cel putin 6 luni.

Pe langa tratamentele care stimuleaza secretiile de serotonina, medicii pot recomanda si tratamente cu estrogen, insa cei mai multi dintre ei considera ca acestea pot fi daunatoare pentru sanatatea generala si pentru endometru, in particular, fiind uneori responsabili chiar si de aparitia unor forme de cancer.

Depresia post-partum poate fi destabilizanta, insa poate fi vindecata prin urmarea unui tratament specializat. Tu te-ai confruntat vreodata cu aceasta boala? Spune-ne povestea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Depresia postpartum

Baby blues. Sentimentele mamicii dupa nastere

10 trucuri pentru a combate stresul dupa nastere

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Depresie Nastere Depresia postnatala

Articole recomandate

Citeste si despre