Nou-nascutul la 1 saptamana

/ / Modificat: 2014-03-19
Nou-nascutul la 1 saptamana

Are doar o saptamana, dar deja nou-nascutul tau stie ca se poate baza pe tine. Iti poate recunoaste deja vocea, fiind obisnuit cu ea din viata intrauterina. Faptul ca aude vocile familiare ale parintilor sai, il ajuta sa se adapteze lumii noi si ciudate din afara uterului si ii permite sa stie ca nu este singur. Cu cat vorbesti mai mult cu el, cu atat mai bine. Nu intelege ce-i spui, dar dragostea ta o simte cu siguranta.

Nou-nascutul de 1 saptamana inca nu vede suficient de clar. Iti percepe clar chipul doar atunci cand il tii foarte aproape. Tocmai pentru ca vederea nu ii este suficient de clara si nu cunoaste lucrurile pe care le vede in jur, bebelusul s-ar putea sa nu te priveasca in ochi, ci sa fie atras mai mult de sprancene sau de miscarea buzelor tale atunci cand ii vorbesti.

Ofera-i nou-nascutului tau suficiente ocazii pentru a te privi de aproape si a te studia. Misca-ti capul usor in stanga si in dreapta si observa daca te urmareste cu privirea. De asemenea, nu-ti face griji daca in prima luna de viata bebelusul tau pare sa se uite crucis. Este un lucru normal pentru aceasta perioada.

Prima saptamana de viata a nou-nascutului este una dintre cele mai provocatoare, dar si frumoase perioade din viata de parinte pentru o proaspata mamica. Este saptamana marilor transformari pentru nou-nascut, care din primele clipe de viata este nevoit sa infrunte schimbarile si sa se adapteze mediului extrauterin. Descopera care sunt principalele caracteristici ale copilului in prima saptamana, de care trebuie sa tii cont in ingrijirea lui!

Nevoia de protectie si afectiune

Din momentul in care aduci pe lume copilul, acesta are nevoie de toata dragostea si afectiunea ta pentru a infrunta cu brio provocarile din noul mediu. Gandeste-te ca bebelusul tocmai a iesit din cuibul cald si familiar, care era uterul tau si "aterizeaza" in "necunoscut", intr-o lume rece, galagioasa si agitata, in care nu se simte tocmai confortabil.

Este un mediu coplesitor pentru el, care il sperie foarte tare. Tu esti singura care, prin dragoste si afectiune, il poti ajuta sa se simta protejat si confortabil. Primul care ii ofera acest sentiment confortabil este contactul piele-pe-piele.

Punerea nou-nascutului la pieptul mamei, imediat dupa nastere, este una dintre metodele prin care intaresti relatia afectiva cu el. In prima saptamana, tine-ti bebelusul frecvent pe burta sau la piept, direct pe piele. Mangaie-l, vorbeste cu el si impartaseste-i toata dragostea ta, deoarece are foarte mare nevoie.

Aspectul nou-nascutului, marea transformare

Copilul tau va fi intotdeauna frumos pentru tine, dar o multime de mame sunt surprinse de felul in care copiii lor arata imediat dupa nastere, mai ales daca se asteptau la bebelusi curati, bucalati si roz, asa cum apar in filme. Realitatea este oarecum diferita.

Nou-nascutii au un aspect caracteristic care face multi parinti sa se simta vinovati de faptul ca ii considera "uratei". Acestia pot avea fata tumefiata si incretita (asa cum am fi cu totii daca am fi stat intr-un spatiu inchis pentru noua luni). Corpul unui nou-nascut poate fi acoperit cu o substanta albicioasa, cerata, numita vernix, mai ales daca bebelusul s-a nascut prematur, si poate fi acoperit cu un par fin numit lanugo, care va disparea in cateva saptamani. Craniul lor ar putea avea o forma ciudata - turtit sau alungit – din cauza calatoriei prin canalul vaginal. Dar nu-ti face griji - acest lucru se va rezolva in cateva zile. Ca si alte lucruri ciudate pe care le poti observa, cum ar fi pete albe pe fata, umflarea organelor genitale si a sanilor si pielea vinetie. Cu putina rabdare, vei descoperi adevarata "fata" a bebelusului tau, deoarece multe dintre caracteristicile fizice de la momentul nasterii dispar in doar cateva zile.

Pe masura ce se adapteaza termic noului mediu extrauterin, incepe sa capete o culoare rozalie a pielii. Puful si substanta albicioasa care-i invelesc corpul dispar in cateva zile, iar dupa ce ia in greutate, capul, care la inceput ti se parea imens, incepe sa fie simetric cu corpul.

Initierea alaptatii, un moment special intre mama si nou-nascut

Medicii sfatuiesc proaspetele mamici sa puna bebelusii la san chiar din primele ore dupa nastere. Cu cat nou-nascutul este pus mai repede la san, cu atat facilitezi alaptarea lui si consolidezi mai usor relatia afectiva dintre voi. S-ar putea sa intampini cateva dificultati prima oara cand pui bebelusul la san si il alaptezi. Insa cu rabdare si perseverenta, poti ajuta rapid nou-nascutul sa suga corect si sa se si relaxeze in timpul alaptatului.

Important este sa iti pastrezi calmul. Din cauza panicii de la momentul initierii alaptatului, multe mamici intampina mari dificultati in a-l determina pe bebe sa pape de la san. Pastreaza-ti calmul, inarmeaza-te cu rabdare si tine copilul intr-o pozitie corecta la san. Este primul pas in a facilita initierea alaptarii.

Capul lui trebuie sa fie inclinat si pozitionat cat mai aproape de mamelon. Apoi, stimuleaza-l sa intredeschida gura. Apasa pe san pana cand elimini cateva picaturi de lapte. Imediat ce nou-nascutul va simti laptele pe buzele lui si mirosul acestuia, va fi tentat sa deschida gurita. Profita de moment, pentru a-i introduce mamelonul in gurita, cu tot cu o parte din areola.

Cel mai important este ca atat tu, cat si bebelusul sa stati in pozitii confortabile in timpul alaptatului. Ai nevoie de exercitiu si antrenament pentru a transforma alaptarea intr-o activitate fireasca in ingrijirea celui mic.

Fluidul pe care-l produc sanii tai in primele zile dupa nastere se numeste colostru. Acesta este, de obicei, de culoare galben auriu. Este o hrana foarte concentrata, astfel incat bebelusul tau va avea nevoie doar de o lingurita la fiecare hranire.

Este posibil ca bebelusul tau sa-si doreasca sa se hraneasca destul de des, poate la fiecare ora pentru inceput. Cu cat alaptezi mai mult, cu atat suptul copilului va stimula lactatia.

Daca te intrebi cat de des ar trebui sa-ti hranesti bebelusul in prima saptamana, putem sa-ti spunem ca, orientativ, bebelusul trebuie sa se hraneasca de cel putin opt ori sau mai mult pe parcursul a 24 de ore, in primele cateva saptamani de viata.

Este bine sa-ti hranesti bebelusul ori de cate ori acesta este infometat, cand iti simti sanii plini sau cand vrei doar sa-l tii aproape de tine.

Cand bebelusul este infometat acesta devine agitat, isi suge pumnul sau degetele, scoate sunete murmuratoare, isi intoarce capul si deschide gura. Cel mai bine este sa incerci sa-ti hranesti bebelusul atunci cand observi aceste semne timpurii, deoarece un bebelus care plange este dificil de hranit.

La aproximativ doua pana la patru zile dupa nastere, poti observa ca sanii tai devin mai plini si mai calzi. Acest lucru este adesea denumit cu expresia "vine laptele".

Laptele tau va varia in functie de nevoile copilului. De fiecare data cand bebelusul se hraneste, corpul tau stie sa faca mai mult lapte pentru urmatoarea hrana. Lactatia ta va creste sau va scadea in functie de frecventa hranirii copilului.

In primele saptamani, "completarea" hranirii la san cu lapte praf poate reduce lactatia. Hraneste-ti copilul cat de des doresti si cat timp doresti. Aceasta se numeste hranire la cerere. Cu alte cuvinte, raspunzi nevoilor copilului tau.

La inceput, s-ar putea sa simti ca nu faci altceva decat sa alaptezi. Dar, treptat, tu si copilul tau veti intra intr-un tipar, iar cantitatea de lapte pe care o produci se va regla.

Este important sa alaptezi noaptea, pentru ca atunci produci mai multi hormoni (prolactina) pentru cresterea lactatiei.

Somnul nou-nascutului in prima saptamana de viata

In primele zile dupa nastere, somnul este activitatea preferata a nou-nascutului. Vestea buna este ca va petrece chiar si 18 ore pe zi dormind.

Vestea proasta este ca nu o va face prea multe ore la rand, ci va avea o multime de intreruperi, inclusiv pe timpul noptii. Nou-nascutul s-ar putea trezi o data la doua ore, pentru a papa, dar si pentru a fi schimbat.

In prima saptamana de viata, bebelusul tau va dormi exclusiv pe spate, cu fata in sus, pentru prevenirea riscului sindromului mortii subite la sugar. Se pare ca dormitul pe burtica sau pe o parte la varste foarte mici creste riscul aparitiei acestei afectiuni mortale.

Iata cateva sfaturi pentru ca bebelusul tau sa aiba parte de un somn sigur:

  • Evita cearsafurile libere. Acestea ar trebui sa fie bine prinse sub saltea;
  • Pastreaza patutul copilului liber. Adica fara paturici, jucarii de plus, perne etc.;
  • Evita sa invelesti copilul prea mult. Pediatrii recomanda ca bebelusul sa fie invelit pana la piept cu manutele pe afara. Sau poti sa folosesti un sac de dormit pentru bebelusi;
  • Temperatura din camera ar trebui sa fie in jur de 21-22 grade Celsius;
  • Impartiti aceeasi camera. Patutul in care doarme bebelusul ar trebui sa fie aproape de patul parintilor.

Baita bebelusului la o saptamana

Pana nu demult medicii recomandau ca nou-nascutii sa fie spalati cu buretele pana la caderea bontului ombilical. Aceasta regula nu mai este valabila si poti sa-i faci baie bebelusului in cadita inca din prima saptamana. Apa nu va infecta rana de la buric si nici nu-i va intarzia vindecarea. Atat doar ca va trebui sa usuci foarte bine zona.

Nu trebuie sa-i faci baie copilului in fiecare zi. O baie generala este suficienta de doua sau de trei ori pe saptamana, in conditiile in care mentii curate fata si organele genitale ale bebelusului.

Scaunul bebelusului la o saptamana

Inainte de a se naste, in intetestinele copilului se strange o substanta neagra-verzuie asemanatoare cu smoala, numita meconiu. Dupa nastere, aceasta trebuie sa fie eliminata inainte de a avea loc digestia normala. In general, meconiul este evacuat din intestine in a doua sau a treia zi de viata.

Pe masura ce incepi sa il alaptezi, iar meconiul este eliminat complet din sistemul lui digestiv, scaunele incep sa fie mai moi si galbui.

Culoarea si textura mai difera si in functie de tipul de hrana - lapte de mama sau lapte praf. In general, nou-nascutii pot avea intre 8 si 12 scaune pe zi. Insa important este sa aiba cel putin un scaun pe zi, pentru nu fi nevoita sa iti faci griji si sa alergi cu el, fuguta, la pediatru.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nou-nascut Scaune nou nascuti Alaptarea nou-nascutului Ingrijire nou-nascut

Articole recomandate

Citeste si despre