Urmareste-ne:
Get Adobe Flash player

Copilul nascut prematur

22 Octombrie 2013


Un prematur este un copil nascut inainte de saptamana 37 de gestatie, cu o greutate de obicei sub 2500 g. Cu cat greutatea la nastere si varsta gestationala sunt mai mici cu atat riscul aparitiei complicatiilor este mai mare si prognosticul este mai sever.

Aceasta deoarece organele sunt imature si functiile acestora sunt deficitare (si in special functia respiratorie si cea cerebrala), ceea ce face foarte dificila adaptarea acestor copii la viata extrauterina.

Astfel, complicatiile prematuritatii se pot clasifica in:

 • complicatii precoce: sindromul de detresa respiratorie, apnee recidivanta (oprirea respiratiei pentru mai mult de 20 de secunde), hemoragie peri si intraventriculara (hemoragie cerebrala), hemoragie pulmonara, infectii, icter
 • sechele tardive: hipotrofie, anemie, rahitism, oculare (miopie, strabism), auditive (hipoacuzie, surditate), neurologice (paralizie, diplegie, epilepsie), si tulburari psihice.

  Ingrijirea acestor sugari presupune masuri intensive: imediat dupa nastere trebuie corectate toate deficientele hidroelectrolitice si trebuie monitorizate functiile vitale.

  In unele cazuri prematurii pot prezenta anemii severe, care pun in pericol viata acestora daca nu se instituie transfuzii sangvine. Nu exista o varsta potrivita la care se instituie transfuziile: transfuzia de sange este o masura care se instituie in cazul in care anemia este atat de severa incat pericliteaza viata pacientului.

  Riscurile unei transfuzii de sange sunt legate de riscurile unei transfuzii accidentale de sange incompatibil (se intampla foarte rar) si de riscul transmiterii unor infectii, care de asemenea, este eliminat actual prin verificarea sangelui.

  Hemoragia intracerebrala (comotia) nu este rezultatul transfuziei sangvine: este o complicatie frecventa care apare la prematurii foarte mici (sub 1000g); chiar daca acesti sugari pot fi "aparent sanatosi", organele lor sunt imature, vasele sangvine sunt fragile putandu-se produce hemoragii la diverse nivele, sistemul imunitar este de asemenea imatur ceea ce-i predispune la infectii severe si toate acestea contribuie la evolutia imprevizibila a prematurilor.

  Alina Pop-Began

  - Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva- 

  Detalii specialist

 • Confort pentru burtici si pitici, la preturi avantajoase. Afla detalii!

  Citeste si despre:

  COMENTARII

  Aplicatii pentru copii

  DESCARCA
  DESCARCA
  OK

  Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici

  Inainte sa pleci,

  Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:


  Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

  Creeaza cont! sau Urmareste-ne pe Facebook!

  Trimite articolul catre prietenii tai

  Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

  Trimite mesajul