Cezariana programata mai devreme, efecte asupra sanatatii bebelusului

/ / Modificat: 2017-05-19
Cezariana programata mai devreme, efecte asupra sanatatii bebelusului

Programarea inainte de termen a cezarianei poate avea repercusiuni grave asupra sanatatii bebelusului nascut prin aceasta metoda. Pana si nasterile prin cezariana facute cu doar trei zile mai devreme decat data probabila a nasterii cresc riscul de complicatii. Iata care sunt pericolele si sfaturile medicilor in acest sens!

Unul dintre cele mai importante avantaje ale cezarianei este ca nasterea poate fi programata la cerere. In acest fel, viitoarea mamica se poate pregati din timp pentru momentul nasterii si poate sa aleaga chiar si data in care sa aduca pe lume bebelusul.  

Efectele cezarianei premature asupra sanatatii copilului

Statisticile evidentiaza ca aproximativ 36% dintre nasterile prin cezariana au loc inainte de implinirea a 39 de saptamani de sarcina. Una din trei nasteri este programata la 38 de saptamani de sarcina, in timp ce un procent semnificativ, de 6%, isi programeaza cezariana la varsta gestationala de 37 de saptamani.

Potrivit specialistilor, nasterea prematura prin cezariana, in lipsa unor motive medicale care ar putea-o impune, creste riscul aparitiei unor probleme de sanatate la copil. Exista o incidenta a efectelor secundare negative asupra sanatatii la copiii nascuti prin cezariana, inainte de termen, decat a celor nascuti natural sau la finalul celor 39 de saptamani de sarcina.

Acesti bebelusi sunt predispusi unor probleme de sanatate precum afectiuni respiratorii sau septicemie (o infectie care poate fi fatala). Se pare ca bebelusii nascuti intre saptamanile 37-38 de sarcina, prin cezariana, prezinta un risc dublu de complicatii la nastere, fata de cei nascuti la 39 de saptamani.

Potrivit specialistilor, pana acum se credea ca data optima pentru programarea cezarianei era cu sapte zile inaintea datei probabile a nasterii (DPN). In lumina noilor descoperiri, lucrurile s-ar putea sa stea putin altfel, mai ales ca medicii sustin ca pana si nasterile facute mai devreme cu doar trei zile cresc riscul de complicatii sau probleme la nastere.

Nu doar ca cezariana a capatat o popularitate foarte mare, in ultimii ani, in alegerile metodelor prin care nasc femeile, insa din ce in ce mai multe gravide aleg sa o faca inainte de termen. Potrivit specialistilor, gravidele cu varste inaintate si maritate sunt cele care isi programeaza cel mai adesea cezariana inainte de termen.

Motivele pentru care gravidele apeleaza la nasterea timpurie prin cezariana sunt variate: se reduc sansele ca gravidele sa intre in travaliu prematur prematur si sa fie nevoite sa nasca natural sau sa suporte durerile din acea perioada; pentru a evita situatia in care medicul ar fi indisponibil intr-o anumita perioada sau din dorinta de a naste intr-o an

In plus, nerabdarea gravidelor de a-si tine mai repede bebelusul in brate pune o mare presiune asupra medicilor, care cedeaza si aleg sa satisfaca dorinta viitoarelor mamici. Pana la aparitia acestor informatii, medicii nu aveau niciun motiv justificat stiintific sau medical pentru care sa nu programeze cezariana inainte de termen, in afara celor care pot aparea la cezariana, in general.

Ei considerau ca la 38 de saptamani de sarcina, de exemplu, fatul este suficient de dezvoltat pentru a fi adus pe lume. Insa acestia nu luau in calcul faptul ca o astfel de operatie ar putea ridica riscuri atat asupra sanatatii mamei, cat si a bebelusului, la momentul nasterii.

Cezarianele facute la 39 de saptamani sunt mai sigure. Insa pe baza noilor descoperiri, cercetatorii sfatuiesc atat gravidele, cat si medicii, sa evite sa efectueze cezariana inainte de termen, in absenta unor motive medicale bine intemeiate.

Majoritatea medicilor nu recomanda nici cezariana, daca nu sunt motive de ordin medical care sa o impuna. Se considera ca riscurile si dezavantaje acesteia sunt mai mari decat la nasterea naturala. Insa alegerea metodei nasterii, la o sarcina sanatoasa, ramane in continuare o optiune personala a mamicilor.

Tu cum ai nascut sau vrei sa nasti? Prin cezariana sau natural? Care dintre aceste metode crezi ca prezinta mai multe avantaje si siguranta tie si bebelusului? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nastere cezariana

Articole recomandate

Citeste si despre