Cezariana, obligatorie la gravide supraponderale?

/ / Modificat: 2013-10-03
Cezariana, obligatorie la gravide supraponderale?

Pe masura ce femeia ia mai mult decat trebuie in greutate in ultimul trimestru de sarcina, cu atat cresc sansele ca aceasta sa necesite o nastere prin cezariana. Optiunea nasterii naturale la gravidele supraponderale nu mai este o solutie.

Sa fie oare lipsite de optiuni astfel de femei?

Desi nasterea prin cezariana a devenit o moda in ultimul timp, iar ideea de a naste prin aceasta metoda nu mai sperie nicio gravida, totusi exista mult mai multe riscuri asociate operatiei atat pentru fat, cat si pentru mama, decat in cazul nasterii vaginale:

  • infectii;

  • hemoragie;

  • risc de histerectomie.

Medicii sustin ca atunci cand au de-a face cu gravide supraponderale se confrunta cu o multime de probleme de ingrijire a lor, iar riscurile sarcinii se dubleaza, unul dintre ele fiind impunerea cezarianei.

Aceasta concluzie a reiesit in urma unui studiu realizat pe aproape 125.000 de femei si a analizei imprejurarilor in care acestea au dat nastere bebelusilor lor. Au luat in calcul greutatea lor la nastere precum si metoda prin care au nascut. Au descoperit ca 14% dintre aceste femei au nascut prin cezariana si aveau un grad de supraponderabilitate sporit la nastere.

Cu fiecare kilogram in plus fata de media normala pe care o femeie trebuie sa o aiba la momentul nasterii, riscul impunerii operatiei de cezariana creste cu 5% la femeile care nasc pentru prima oara, cu 2% in cazul femeilor care au nascut deja o data prin cezariana si cu 5% la femeile care au nascut un copil, dar nu prin cezariana.

Femeile obeze au nevoie de mai multa atentie atunci cand sunt insarcinate si este posibil sa aiba nevoie de o cezariana din mai mai multe motive:

  • exista riscul nasterii premature la supraponderale (una dintre cauze este hipertensiunea arteriala);

  • pot dezvolta diabet gestational;

  • prezinta risc de preeclampsie;

  • au risc de eclampsie;

  • exista sanse mici ca anestezia epidurala din timpul nasterii naturale sa prinda la astfel de femei.

Femeile care sufera de obezitate in sarcina prezinta riscuri de cezariana diferite in functie de afectiunile asociate supraponderalitatii pe care le manifesta. Astfel, se impune cezariana in procent de:

  • 44% daca gravida prezinta si hipertensiune;

  • 50% daca apare diabetul gestational;

  • 60% daca gravida sufera de ambele probleme, plus alte afectiuni asociate.

Cate kilograme ar trebui sa ia in timpul sarcinii femeile normoponderale si supraponderale?

Obezitatea reprezinta crestere exagerata a greutatii corporale printr-o ingrasare anormala, ca urmare a acumularii de grasime.

In timp ce o femeie care are greutate normala, trebuie sa se ingrase cu cel mult 16 kilograme, o femeie care prezinta obezitate in momentul instalarii sarcinii trebuie sa faca eforturi sa nu ia mai mult de 10 kilograme pe tot parcursul sarcinii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gravide supraponderale

Articole recomandate

Citeste si despre