8 avantaje ale operatiei de cezariana

/ / Modificat: 2017-05-18
8 avantaje ale operatiei de cezariana

Nasterea este unul dintre cele mai importante momente din viata unei femei, iar anxietatea aducerii pe lume a unui copil in conditii sigure afecteaza fiecare viitoare mamica intr-o forma sau alta. In timp ce nasterea naturala ramane varianta recomandata de medici gravidutelor cu sarcina normala, exista si situatii in care alternativa dezirabila este interventia chirurgicala. In afara de riscurile implicate, exista si o serie de avantaje ale operatiei de cezariana.

Datorita progresului inregistrat de medicina moderna in ultimele decenii, operatia de cezariana a devenit o procedura mult mai sigura prin imbunatatirea echipamentelor medicale si experienta vasta a chirurgilor. Prin urmare, tot mai multe femei se indreapta catre acest tip de nastere chiar daca nu sunt constranse, fiind atrase de avantajele destul de graitoare.

Intimitatea sporita

Travaliul si nasterea pe cale naturala presupun, printre altele, ca viitoarea mamica sa isi expuna ore in sir partile intime asistentelor medicale care ii verifica dilatatia, intr-o pozitie deloc flatanta pentru o fire pudica. Nasterea prin cezariana se incheie in maximum 45 de minute, iar zona privata este ferita de privirile tuturor.

Programarea nasterii

Atunci cand astepti sosirea pe lume a bebelusului in mod natural, niciodata nu stii cand te va lua prin surprindere marele moment. Confortul de a programa nasterea, stiind totodata ca ai ocazia sa te pregatesti din toate punctele de vedere pentru primirea nou-nascutului pe lume, este un avantaj major al nasterii prin cezariana.

Bebelusul este gata de poze

Toti bebelusii nou-nascuti arata perfect in felul lor, insa cei veniti pe lume in urma interventiei chirurgicale sunt mai fotogenici datorita capusorului perfect rotund. Copiii care traverseaza canalul nasterii au forma capului usor alungita, din pricina spatiului restrans prin care se strecoara in calatoria catre lumina zilei.

Mai multa atentie pentru alinarea durerilor

Medicii sunt mai preocupati de atenuarea durerii proaspetelor mamici dupa o operatie de cezariana, decat dupa o nastere normala. Daca in cel de-al doilea caz ti se recomanda comprese calde si repaos la pat, in urma interventiei chirurgicale vei observa mai multe masuri de precautie luate de specialistii care te asista.

Mai multa grija din partea celor dragi

Chiar daca toata lumea menajeaza sanatatea oricarei proaspete mamici, faptul ca ai suportat o operatie abdominala va creste exponential grija pe care cei dragi ti-o poarta. Recuperarea in urma nasterii prin cezariana este mai dificila, ceea ce inseamna ca vreme de cateva saptamani, nu ai voie sa faci niciun efort. Altcineva se va ocupa de gatit, menaj, cumparaturi si alte treburi casnice - la ordinul medicului!

Zona intima nu este afectata

Foarte multe femei care nasc pe cale vaginala descopera ca viata sexuala ramane cel putin la fel de satisfacatoare ca inainte. Pe de alta parte, exista si mamici care s-au refacut mai greu, in special daca au suferit o epiziotomie (incizie a perineului, in zona dintre vagin si anus).

In cazul nasterii prin cezariana, zona intima nu este afectata, asadar sunt 100% sanse ca reluarea activitatii sexuale sa fie rapida si multumitoare. In plus, exista si alte beneficii care nu ar trebui sa fie ignorate. Incontinenta urinara iese din discutie in acest caz, deoarece peretele pelvin ramane intact.

Siguranta bebelusului

Aducerea pe lume a unui bebelus sanatos este telul de baza al oricarei sarcini, iar o operatie prin cezariana asigura de cele mai multe ori indeplinirea acestuia. Chiar daca vei fi nevoita sa induri mai mult consecintele operatiei, te vei simti usurata ca nu ai riscat nimic in ceea ce priveste sanatatea micutului tau.

Grija prelugita primita in spital

Nicaieri nu este ca acasa, insa o buna ingrijire postnatala in unitatea medicala aleasa este extrem de utila in zilele delicate dupa nastere. Majoritatea femeilor care trec printr-o operatie de cezariana beneficiaza de o spitalizare de 3 sau 4 zile minimum, in comparatie cu mamicile care nasc natural si sunt externate in aproximativ 2 zile.

Profita de ajutorul si consilierea asistentelor medicale, care iti pot da ponturi utile in ingrijirea bebelusului, eventualele dificultati in alaptare si ale informatii pretioase de acest gen.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Operatie cezariana Nastere cezariana Cezariana programata

Articole recomandate

Citeste si despre