Un esantion de sange ombilical eliberat de Future Health a ajutat la insanatosirea unui adolescent

/ / Modificat: 2012-06-18
Un esantion de sange ombilical eliberat de Future Health a ajutat la insanatosirea unui  adolescent

Un esantion de sange ombilical procesat si stocat de Future Health BIOBANK a fost eliberat si transplantat unui adolescent bolnav din Iordania.

Laith Abu Areesh, in varsta de 16 ani, sufera de Anemie Fanconi, o boala care afecteaza capacitatea maduvei osoase de a produce celule sangvine sanatoase. Boala a aparut in urma unui defect genetic al ADN-ului lui Laith, acesta fiind diagnosticat cu Anemie Fanconi inca din copilarie. Doctorii au considerat ca in cazul lui Laith se impune un transplant de maduva oasoasa, insa cautarile efectuate de-a lungul anilor nu s-au finalizat cu gasirea unui donator compatibil.

In octombrie 2010, odata cu nasterea sorei lui, s-a nascut si o sansa pentru Laith: sangele ombilical al micutei putea reprezenta o sursa bogata de celule stem, identice cu cele prezente in maduva osoasa, iar micuta putea reprezenta un donator compatibil pentru Laith.

Familia lui Laith a contactat Future Health BIOBANK din Nottingham, cea mai mare banca privata de celule stem din UK si prima banca privata de celule stem acreditata din Europa; iar Future Health s-a ocupat de colectarea si stocarea probei de sange ombilical. Testele au relevat faptul ca micuta este perfect compatibila cu fratele sau Laith; iar proba contine un numar suficient de celule stem pentru ca transplantul sa poata fi realizat. Esantionul de celule stem era, prin urmare, gata pentru utilizare si urma a fi folosit imediat ce medicii considerau ca starea lui Laith permite efectuarea unui transplant.

Momentul mult asteptat a venit, iar la sfarsitul lunii aprilie 2012, esantionul a fost eliberat de catre Future Health. Transplantul a avut loc pe 20 mai 2012 la King Hussein Cancer Centre din Iordania si a decurs foarte bine, insa va fi nevoie sa treaca cateva saptamani pana ca medicii sa stie daca transplantul a fost un total succes. Transplantul a fost realizat de catre Dr. Ayad Hussein, cel care s-a ocupat de sanatatea lui Laith in ultima vreme.

"Suntem incantati ca am eliberat un esantion de celule stem exact in anul in care Future Health sarbatoreste cea de a zecea aniversare", a declarat Roger Dainty, Directorul Future Health din Marea Britanie. "Chiar de la inceput ne-am considerat a fi o banca de celule stem familiala. Esantioanele pe care le deþinem ar putea reprezenta o sansa la sanatate atat pentru copilul carui apartin, cat si pentru fratii, parintii sau bunicii acestuia."

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre