Intrebari si raspunsuri frecvente despre celulele stem

/ / Modificat: 2014-07-09
Intrebari si raspunsuri frecvente despre celulele stem

Pe cat de miraculoase sunt considerate celulele stem in tratarea unora dintre cele mai grave boli (cancer, dementa, diabet, maladii congenitali, afectiuni autoimune etc.), pe atat de misterioase raman in mintea viitorilor parinti. Multi dintre ei stau in cumpana cand vine vorba de recoltarea acestora la nasterea copilului si pastrarea lor intr-o banca privata. Dincolo de suspiciunile vizavi de eficacitatea transplanturilor cu celule stem, multe persoane inca nu inteleg ce sunt de fapt acestea si cum reusesc sa vindece maladii considerate inca incurabile.

Ce sunt celulele stem?

Celulele stem sunt nediferentiate si de aceea au capacitatea de a se transforma in alte tipuri de celule necesare in functionarea diverselor organe ale corpului. Niciun alt tip de celule din organism nu are aceasta proprietate. In plus, au capacitatea de se inmulti continuu, prin diviziune celulara, pentru a putea fi folosite pe post de tratament in cazul mai multor afectiuni.  

Cate tipuri de celule stem exista?

Exista doua tipuri principale de celule stem:

  • embrionare;
  • adulte.

Celulele stem embrionare sunt considerate cele mai versatile (totipotente), intrucat au capacitatea de a se transforma in orice tesut sau celula din organism si de a se reinnoi continuu. Acestea sunt prelevate din tesutul embrionar.

Celulele stem prelevate din tesuturi adulte au o capacitate mai redusa de reinnoire si o gama mai limitata de celule si tesuturi in care se pot transforma (multipotente). Sunt capabile sa genereze un numar limitat de tesuturi: piele, ficat, tract intestinal.  

Ce boli se pot trata cu celule stem?

Celulele stem pot fi utilizate in tratarea numeroaselor boli, chiar si in cea a unor maladii considerate inca incurabile. Pana acum, se cunosc peste 70 de afectiuni care pot fi tratate cu ajutorul acestora si pe care au fost deja testate cu succes. Printre cele mai importante, se numara:

  • maladii congenitale ale sangelui;
  • boli congenitale ale sistemului imunitar;
  • cancer;
  • anumite tipuri de cancer (de maduva, retinoblastom, neuroblastom);
  • boli metabolice.

Cercetari recente anunta rezultate promitatoare privind utilizarea celulelor stem si in tratarea altor maladii grave, precum:

  • afectiuni ale sistemului nervos central (Parkinson, Alzheimer, scleroza multipla, leziuni cerebrale);
  • diabet;
  • osteoartrita sau artrita reumatoida;
  • boli de inima etc.

Eficacitatea celulelor stem a fost dovedita in cazul multora dintre boli - leucemii, limfoame sau homeopatii maligne -, specialistii in transplantologie, hematologie si transfuziologie obtinand rezultatea remarcabile in tratarea prin transplant cu celule stem.

Care este metoda de aplicare a terapiei cu celule stem?

Procedura de folosire a celulelor stem pentru tratarea diverselor boli este transplantarea. Practic, este vorba de introducerea celulelor in tesutul afectat sau deteriorat, in concentratii si reprize multiple. Acestea au capaciatatea de a inlocui celulele deteriorate cu unele sanatoase, perfect compatibile cu tesutul, pentru a reda functionalitatea organului bolnav.

Cine poate beneficia de celulele stem recoltate?

Se pot folosi celule proprii organismului in care sunt transplantate sau de la un donator. Asadar, nu doar persoanele de la care se preleveaza celulele stem pot fi tratate cu acestea, putand fi donate si altor persoane compatibile imunologic.

Atunci cand celulele stem sunt folosite in scop terapeutic in organismul de la care au fost recoltate se numeste transplant autolog, iar cand sunt administrate la alte persoane, compatibile imunologic, se numeste transplant alogen.

Potrivit specialistilor, fratii care au parinti biologici comuni au cele mai mari sanse sa fie compatibili imunologic (25%). Celelalte rude de gradul I au sanse mult mai mici de compatibilitate imunologica, ceea ce inseamna ca au mai putine sanse de vindecare prin transplantul cu celule stem.

Exista riscuri sau complicatii ale transplantului cu celule stem?

Stiinta nu a facut foarte multe progrese in descoperirea eventualelor efecte adverse sau complicatii aparute in urma implanturilor cu celule stem. Desi pana acum, rezultatele privind eficacitatea tratamentului sunt imbucuratoare, medicii raman precauti cand vine vorba de complicatii sau pericole care inca persista asupra acestui tip de terapie:

  • posibilitatea ca celulele transplantate sa se transforme in tumori maligne;
  • riscul ca celulele cultivate in laborator sau prelevate de la persoane adulte sa aiba mutatii genetice;
  • riscurile aferente interventiei de transplantare a celulelor - leziuni ale organelor sau vaselor de sange, mai ales cand sunt introduce in inima, maduva osoasa sau creier.

Cum se recolteaza si pastreaza celulele stem?

Prelevarea de celule stem la nastere a devenit o procedura populara printre parintii romani. Din ce in ce mai multe gravide incheie contracte cu clinici si banci specializate, prelevarea si conservarea celulelor stem devenind o "asigurare de viata" atat pentru copil, cat si pentru parinti.

In general, celulele stem se recolteaza la momentul nasterii, indiferent ca este naturala sau prin cezariana, din cordonul ombilical, sub forma de sange. Procedura nu este dureroasa si nu pune in pericol nici bebelusul, nici mama. Gravida trebuie sa se prezinte la nastere cu un kit de colectare anterior cumparat, unde celulele stem vor fi stocate pana la depozitarea lor in banca.  

Cat timp pot fi pastrate celulele stem?

Odata stocate in banca, in conditii corespunzatoare de criogenare si depozitare, celulele stem sunt considerate viabile toata viata, in absenta unor date stiintifice care sa ateste ca au termen de valabilitate. Cele mai vechi probe prelevate dateaza de peste 20 de ani si sunt considerate inca viabile.  

Ce alte nelamuriri si intrebari ai in legatura cu celulele stem, modul de prelevare si eficacitatea transplaturilor cu acestea? Tu ai prelevat celule stem la nastere? Consideri ca parintii care nu apeleaza la aceasta procedura pentru copilul lor sunt iresponsabili, avand in vedere ca sunt considerate tratamentul de viitor al celor mai grave boli ale modernitatii? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Transplant celule stem Prelevare celule stem Celule stem

Articole recomandate

Citeste si despre