Copilul.ro

Oxacilina, caps

Indicatii:
Oxacilina este utilizata in tratamentul infectiilor stafilococice; infectii ale pielii si tesuturilor moi (dermatite, furunculoze, antrax, flegmoane, limfadenite, mastite, plagi si arsuri infectate); infectii ORL (otite externe); abcese dentare; infectii ale tractului urogenital datorate stafilococilor penicilinazo-secretori (pielonefrite, pielocistite, endometrite). Alte infectii: osteomielite, artrite purulente, enterocolite cu stafilococ. in cazul endocarditelor sau al septicemiilor stafilococice se va recurge la tratament parenteral.

Contraindicatii:
Alergie la peniciline sau cefalosporine (se investigheaza sensibilitatea). in infectiile cu germeni sensibili la penicilina G sau insensibili la oxacilina.

Precautii:
Se impune prudenta la bolnavii cu antecedente de astm sau diateza alergica. Se evita administrarea per os la bolnavii cu infectii severe sau cu tulburari gastro-intestinale. Poate sa apara o suprainfectie cu microorganisme rezistente, in care caz se intrerupe administrarea oxacilinei. in cazurile grave in care se suspecteaza o infectie cu stafilococi secretori de penicilinaza, tratamentul cu oxacilina trebuie sa inceapa inainte de a obtine rezultatul examenului microbiologic. Se vor supraveghea functiile: renala, hepatica si hematopoietica in cursul unei terapii indelungate cu oxacilina. Se vor urmari numarul de hematii, leucocite, nivelul ureei si al creatininei serice; dozele vor fi adaptate in functie de evolutia acestor valori. Se va urmari periodic si nivelul seric al transaminazelor, pentru a depista o posibila aparitie a unor anomalii ale functiei hepatice. Sarcina si alaptare: Oxacilina traverseaza bariera placentara. Se va administra cu prudenta si doar in caz de stricta necesitate la femeia insarcinata, desi studiile de reproducere la animale nu au demonstrat risc fetal sau teratogenic. Oxacilina trece in secretia lactata si se va lua in considerare posibilitatea aparitiei unei sensibilizari la peniciline a sugarului.

Reactii adverse:
Manifestari alergice: febra, urticarie, eozinofilie, edem Quincke; exceptional - soc anafilactic. Tulburari digestive: greturi, varsaturi, diaree. Cresterea rara si moderata a transaminazelor, cazuri de hepatotoxicitate. Este posibila aparitia unor nefrite interstitiale acute imunoalergice. Reactii hematologice reversibile: anemii, trombopenii, leucopenii. Poate favoriza aparitia candidozei sau a colitei pseudomembranoase.

Compozitie:
O capsula contine oxacilina sodica echivalent cu 500 mg oxacilina.

Actiune:
Oxacilina este o penicilina semisintetica, rezistenta la actiunea penicilinazei. Este eficace in infectiile provocate de majoritatea stafilococilor. Spectrul antibacterian al oxacilinei este asemanator celui al penicilinei G, dar sensibilitatea germenilor este mai mica.

Administrare:
Durata tratamentului depinde de tipul si gravitatea infectiei, de raspunsul clinic al bolnavului la medicatie. in infectiile stafilococice severe, tratamentul va dura minimum 14 zile. Acesta trebuie continuat cel putin 48 de ore de la disparitia febrei si a simptomelor bolii. in cazul endocarditei si a osteomielitei, durata terapiei cu oxacilina poate fi mai lunga. Adulti: doza uzuala este de 500 mg - 1 g oral la fiecare 6 ore. Doza maxima este de 6 g zilnic, pentru infectii severe se continua cu tratament parenteral. Copii (cu greutatea < 40 kg): pentru infectii usoare doza uzuala este 50 mg/kg corp/zi fractionat in prize egale la fiecare 6 ore; pentru infectii severe doza este de 100 mg/kg corp/zi, continuare cu tratament parenteral. Se recomanda ca oxacilina sa fie administrata cu 1-2 ore inaintea meselor, resorbtia fiind influentata nefavorabil de prezenta alimentelor in stomac.
Cauta

Cauta un termen medical care incepe cu litera:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
© 2009 copilul.ro. Toate drepturile rezervate.
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea copilul.ro si nu pot fi preluate fara acord scris. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa info@copilul.ro.