Temeri ale proaspetilor tatici

/ / Modificat: 2014-11-27
Temeri ale proaspetilor tatici

In spatele figurii dure, a trupului impozant si a atitudinii cerebrale ale unui barbat se ascund, uneori, emotiile firave de proaspat tatic. Sunt temerile, grijile, intrebarile, confuziile care-si fac loc in mintea taticului, cu sau fara voia lui, si care il inspaimanta, chiar daca nu ar recunoaste-o niciodata!

Daca proaspatul tatic nu iti poate spune in cuvinte ceea ce simte acum, dupa ce ai nascut, iti "traducem" noi gandurile lui, prin cateva dintre cele mai frecvente temeri care preocupa barbatii imediat dupa ce devin tati!

"Daca nu sunt pregatit sa fiu tata?"

Prima data, barbatul isi pune la indoiala aceasta abilitate cand afla ca partenera este gravida. Asteptarea unui copil cultiva primele ganduri anxioase in mintea unui barbat. Semintele deja cultivate prind radacini si ies la suprafata si mai intens imediat dupa nasterea copilului, cand proaspatul tatic este din nou macinat de astfel de ganduri.

Sunt emotii firesti, care nu trebuie ignorate sau inhibate, dar nici accentuate, astfel incat sa fie lasate sa-i domine viata. Vorbeste cu el, ajuta-l sa se deschida in fata ta si vorbiti despre aceste subiecte. Fara sa-ti dai seama, s-ar putea ca discutia cu tine sa fie exact ce are nevoie pentru a se mai elibera de aceste trairi apasatoare.  

"Mi-e teama ca nu o sa fiu un tata bun"

Necunoscutul sau imprevizibilul care imbraca ideea de tata determina nasterea acestor sentimente de anxietate legate de abilitatile parentale. Orice ar face pentru copil, un parinte nu va fi niciodata pe deplin multumit. Vrea intotdeauna sa se autodepaseasca si sa fie parintele perfect pe care orice copil si l-ar dori.

Insa trebuie sa afle, de la tine daca nu din alte surse, ca parintele perfect nu exista. Atat timp cat isi iubeste copilul si are grija de el este suficient pentru ca proaspatul tatic sa fie cel mai bun parinte din lume.

"Daca nu pot sa imi intretin familia?"

O alta povara emotionala care apasa pe umerii proaspetilor tatici este legata de bugetul familiei. Imediat dupa nasterea copilului, taticul constientizeaza ca familia s-a marit si ca ingrijirea unui copil presupune cheltuieli suplimentare. Teama provine mai ales din faptul ca se considera "stalpul" familiei, cel pe care toata lumea se bazeaza, de unde si presiunea emotionala puternica de pe umerii lui. Pentru a mai atenua din acest stres puternic, taticul trebuie sa ia lucrurile pe rand si sa nu mai priveasca cheltuielile in ansamblul lor, o "imagine" care poate fi coplesitoare.  

"Mi-e teama ca ea o sa fie mai mult mama, decat sotie"

Una dintre cele mai puternice temeri cu care se confrunta un tatic este legata de pierderea iubitei sau sotiei in detrimentul copilului. Chiar daca isi iubeste copilul foarte mult, nu vrea ca partenera de viata sa isi piarda interesul pentru el si pentru relatia pe care au construit-o impreuna.

Exista multe femei care fac greseala de a se dedica trup si suflet copilului, uitand sa mai fie si sotii sau partenere de viata pentru iubitii sau sotii lor. Ai grija sa nu faci aceeasi greseala! Si, mai important decat atat, arata-i prin fapte acest lucru sau discuta aceste temeri cu el!

"Mi-e teama sa nu-mi pierd libertatea"

O alta teama care pune presiune pe umerii unui barbat ce tocmai a devenit tatic este libertatea: cata va mai avea? Va fi legat de casa si copil 24 de ore din 24? Nu va mai iesi la bere cu prietenii? Nu va mai putea merge la meciuri? Inainte de a-ti lasa partenerul sa intre in depresie de teama sacrificarii libertatii personale, arata-i ca viata de parinte nu este atat de "gri" pe cat si-o imagineaza el.

Totusi, fii realista si aminteste-i ca o parte din placerile de altadata vor fi, cu siguranta, sacrificate, insa ca veti face tot posibilul pentru ca viata voastra sa se desfasoare cat mai normal.

"Mi-e groaza de noptile pierdute si de oboseala"

Numai cand se gandeste la cuvantul bebelus, o sumedenie de activitati si treburi ii trec prin minte: cumparaturi, scutece, baita, cantece de leagan, citit povesti, hranitul de la miezul noptii. Nici nu termina lista mentala cu aceste taskuri care il asteapta, ca deja a obosit si isi pune intrebarea: "oare o sa mai apuc sa dorm?", "o sa fiu tot timpul obosit?".

Stiind cat este de posomorat atunci cand nu doarme suficient, transforma aceasta grija intr-o reala povara. Insa ce nu constientizeaza este ca te are si pe tine langa el si ca toate aceste activitati nu se desfasoara simultan. Deci, ca este loc si pentru dormit!  

"Daca o va iubi mai mult pe ea?"

Sau "daca nu ma va iubi suficient"... in oricare dintre variante, teama persista frecvent in gandurile taticului, constient de faptul ca tu esti prioritara in viata copilului si ca petreci cel mai mult timp cu el, motiv pentru care pare logic sa te iubeasca mai mult.

Chiar daca relatia dintre mama si copil este una unica si cufundata intr-o afectiune greu de explicat, taticul nu lipseste din inima si sufletul copilului. Cu toate acestea, depinde numai de el sa consolideze relatia cu micutul, fiindu-i mereu aproape, jucandu-se cu el si ingrijindu-l aproape la fel de mult ca tine.

"Mi-e teama ca nu cumva copilul sa pateasca ceva"

Este o teama de parinte cu care atat mamicile, cat si taticii se confrunta. Dragostea imensa pe care o resimte pentru copil, dar si neputinta de a-i fi mereu in preajma, determina aparitia acestei nesigurante care macina mintea si sufletul taticului. Important este sa se elibereze de astfel de ganduri si sa se concentreze cel mai mult pe prezent si pe bucuria pe care nasterea copilului a adus-o in sanul familiei lui.  

"Mi-e groaza sa raman singur cu copilul"

"Daca nu o sa il pot schimba sau hrani, dar mai ales daca nu il pot calma din plans sau nu imi dau seama ca ii este rau?" - toate aceste ipoteze dau tarcoale gandurilor proaspatului tatic, ingrozit de ideea ca, la un moment dat, il vei pune sa ramana 1-2 ore singur cu bebelusul acasa si ca nu se va descurca.  

Ce alte temeri crezi ca mai apasa pe umerii proaspetilor tatici? De ce crezi ca nu vorbesc aproape niciodata despre ele? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Temeri parinti Proaspeti tatici

Articole recomandate

Citeste si despre