Lucruri pe care orice viitor tata trebuie sa le stie

/ / Modificat: 2014-08-20
Lucruri pe care orice viitor tata trebuie sa le stie

Inca din momentul in care viitoarea mamica anunta cu bucurie ca este insarcinata, acapareaza toata atentia. Mandrul tatic primeste si el sporadic felicitari, insa ramane cumva intr-un con de umbra, confruntandu-se cu propriile griji si intrebari despre marea schimbare ce se va produce in viata lui.

Exista cateva lucruri pe care orice viitor tata trebuie sa le stie, astfel incat sa gestioneze eficient toate situatiile noi si pline de provocari ale statutului de parinte. Partenerii unui cuplu care urmeaza sa aduca pe lume un urmas sunt in mod egal bulversati, incantati si uneori speriati de perspectiva cresterii unui copil.

Chiar daca nu beneficiaza de aceeasi atentie, viitorii tati au si ei multe intrebari si nelinisti, pe care nu le exteriorizeaza intotdeauna. Informatiile de mai jos pot lamuri unele dintre cele mai importante curiozitati ale tatilor despre schimbarile aduse de experienta paternitatii.

Nici viitoarea mama nu detine toate raspunsurile

  Orice viitor tatic se asteapta ca partenera lui de viata sa stie exact ce presupune ingrijirea unui nou-nascut, mai ales daca are o fire grijulie si o atitudine materna in general. Chiar daca mama este ajutata de instinctul matern sa faca fata tuturor provocarilor care se ivesc, acest lucru nu inseamna ca detine toate secretele misterelor si grijilor legate de cresterea unui copil.

Chiar si atunci cand se afla la a doua nastere, mamicile se confrunta cu diverse dificultati si stangacii, deoarece fiecare copil este unic si are necesitati specifice. Asadar, viitorul tata nu trebuie sa fie surprins daca observa ca proaspata mamica trece prin clipe dificile si ii solicita ajutorul pe toata durata sarcinii si in primele luni dupa nastere.

Mai mult decat atat, este necesar sa se implice activ in rezolvarea problemelor curente, sa comunice deschis si sa formeze o echipa unita cu partenera de cuplu. Aceasta atitudine este extrem de benefica in depasirea obstacolelor si preintampinarea neintelegerilor care pot surveni.

Orice femeie insarcinata are nevoi speciale

Cliseele din filme cu viitori tatici care pleaca sa cumpere inghetata la miezul noptii nu sunt departe de realitate. Orice femeie insarcinata trece prin anumite transformari fizice si mentale, avand nevoie de intelegere si sustinere.

Partenerul unei gravidute trebuie sa inteleaga ca anumite pofte alimentare, schimbari de dispozitie si sensibilitati sunt firesti. Cea mai buna strategie de adoptat in acest caz este toleranta. Viitorul tata are datoria morala de a-si ocroti asa cum poate partenera de viata, fiind foarte atent sa nu ii raneasca sentimentele si sa o incurajeze in clipele dificile.

O femeie va sti intotdeauna cum sa isi arate recunostinta pentru grija si intelegerea de care s-a bucurat in momentele sale vulnerabile.

In primele luni dupa nastere, proaspata mamica are nevoie de ajutor

Oricat de puternica si curajoasa ar fi o femeie, in primele luni dupa nastere se va simti neputincioasa. Ingrijirea unui nou-nascut nu este nici pe departe usoara, iar indeplinirea altor sarcini domestice devine aproape o misiune imposibila. Acum este cea mai buna perioada in care proaspatul tatic sa isi demonstreze altruismul si dragostea, anticipand nevoile partenerei de viata.

Spalatul vaselor, menajul, cumparaturile, un masaj de relaxare si multe complimente oferite proaspetei mamici sunt exemple de metode excelente prin care taticul poate sa contribuie activ la fericirea si echilibrul psihic al partenerei sale.  

Exista sex dupa nasterea unui copil

In ciuda convingerilor multor persoane, viata sexuala nu trebuie sa se schimbe radical dupa nasterea unui copil. Mai mult decat atat, in unele cazuri ea se poate imbunatati! Intr-adevar, partidele de dragoste pot deveni mai putin frecvente, din pricina extenuarii sau a altor factori fiziologici firesti.

Viitorul tatic nu trebuie decat sa devina putin mai creativ si sa isi ajute partenera sa se confortabil in intimitate. Un dus facut impreuna sau un masaj relaxant pot crea o atmosfera care sa conduca spre romantism. O banala imbratisare sau retrairea unor clipe intime reusite in trecut sunt suficiente pentru pastrarea tandretei si a conexiunii intime dintre proaspetii parinti.  

Este imposibil sa nu iti iubesti copilul

Barbatii nu sunt intotdeauna la fel de deschisi ideii de a ingriji un copil, mai ales atunci cand nu agreeaza in mod special prichindeii altora. Insa lucrurile se schimba radical dupa nasterea propriului urmas.

Viitorii tatici care se tem ca nu se vor atasa atat de usor de bebelusul lor isi pot ignora complet aceasta frica: va fi suficient sa isi tina in brate nou-nascutul, pentru a se convinge de cata iubire sunt capabili de fapt.

Stilul de viata "normal" se schimba definitiv

La un anumit nivel, barbatii cred ca, dupa nastere, viata va reveni cumva "la normal", odata ce schimbarile aduse de sarcina partenerei dispar. In realitate, lucrurile nu mai sunt niciodata la fel dupa ce familia este intregita de un nou membru.

Rutina zilnica anterioara va fi inlocuita de alta, de la programul de somn si masa, pana la modul de petrecere a timpului liber. Insa in timp ce unele placeri ale modului de viata din trecut pot deveni inaccesibile, altele si mai intense vin sa echilibreze balanta. Satisfactiile aduse de statutul de parinte nu au termen de comparatie.  

Dispozitia proaspetei mamici este foarte importanta

Dupa nastere, este normal ca o femeie sa aiba schimbari de dispozitie si iesiri emotionale intense, insa mai exista un pericol important, care nu trebuie sa fie niciodata ignorat de proaspetii tatici: depresia postnatala. Aceasta este o tulburare psihologica grava, ce necesita interventia unui specialist.

Daca noua mamica pare sa fie abatuta, coplesita de responsabilitatile sale, plange din senin sau sufera de insomnii, trebuie sa fie indrumata catre un specialist. Acestea sunt simptome posibile ale depresiei, care pot fi tinute sub control doar printr-un tratament de specialitate.  

Tu ce lucruri crezi ca ar trebui sa stie orice viitor tata despre modul in care viata lui se va schimba dupa nasterea unui copil? Spune-ne parerea ta in sectiunea de comentarii!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Viitor tata Informatii tatici despre sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre