Importanta timpului petrecut de tata alaturi de copil

/ / Modificat: 2017-10-03
Importanta timpului petrecut de tata alaturi de copil

Mama este cea care poarta copilul in pantece, cea care simte prima lui miscare si toate micile lovituri de dupa. Ea suporta cu dragoste fiecare contractie dureroasa din timpul travaliului si isi pune tot sufletul atunci cand impinge, la nastere. Tot ea il hraneste la sanul ei si are grija sa-i asigure celelalte nevoi de baza.

Unde se incadreaza taticul in acest tablou? Cum poate contribui o mama la indeplinirea rolului tatalui in timpul sarcinii, nasterii si, mai tarziu, de-a lungul copilariei? Ei bine, prin natura lor, tatii sunt niste creaturi uimitor de asemanatoare cu mamele. Si daca esti destul de norocoasa sa ai un jucator dedicat in echipa, care vrea sa aiba un rol important de-a lungul fiecarei etape de crestere si dezvoltare a copilului, trebuie sa te asiguri ca si taticul are ocazia sa se implice in ingrijirea celui mic.

Rolul tatalui in timpul sarcinii

Gravidele trec prin diferite faze. Majoritatea femeilor insarcinate se simt rau dimineata si isi doresc ca partenerii lor sa le sprijine si sa dea dovada de rabdare, compasiune si intelegere. Multi viitori tatici se ofera sa-si ajute partenerele insarcinate, constienti de faptul ca viata lor se va schimba.

Faptul ca tatal vorbeste cu bebelusul din burtica, ii citeste povesti, ii canta sau pur si simplu se uita la emisiunea preferata asezat langa mama exclamand din cand in cand "Bravo!", ii permite copilului sa se familiarizeze cu vocea parintelui inca din perioada vietii intrauterine. Aceasta familiarizare timpurie asigura acel confort emotional atat de important pentru bebelus.

Daca esti insarcinata, lasa-ti partenerul sa te ajute sa-ti relaxezi corpul. Daca se ofera sa-ti maseze talpile sau sa pregateasca cina pentru a-ti da ocazia sa te odihnesti, accepta bucuroasa. Tatii sunt capabili de la fel de multe lucruri ca si mamele si nu merita multe din criticile pe care le mai primesc din cand in cand.

SFAT pentru mamici: Cand el gateste pentru tine, relaxeaza-te. Lasa-l sa preia fraiele, iar tu inspira dragostea care pluteste in aer si bucura-te de faptul ca partenerul tau are grija de tine.

Importanta timpului petrecut de tata cu nou-nascutul

In perioada imediat urmatoare nasterii, mamele petrec aproape tot timpul cu nou-nascutul, hranindu-l si ingrijindu-l. Cumva, tatii se simt dati la o parte, in ciuda faptului ca li se spune mereu cat de iubiti si de apreciati sunt.

Rolul tatalului este sa creeze o legatura emotionala cu nou-nascutul, luandu-l in brate si vorbindu-i. Este extrem de important pentru copil sa aiba un contact fizic "piele-pe-piele" si sa se familiarizeze cu mirosul parintelui. In momentul in care recunoaste vocea tatalui, ii simte pielea si mirosul, bebelusul va fi cuprins de un sentiment de calm.

SFAT pentru tatici: Pune copilul imbracat doar cu scutecul pe pieptul tau gol si da-i ocazia sa-ti simta pielea si sa-ti auda bataile inimii. Este un moment linistitor, reconfortant pentru nou-nascut.

Importanta timpului petrecut de tata cu bebelusul mai mic de 1 an

Bebelusii sunt interactivi, lucru extrem de imbucurator pentru tatici. Cum ii vad in camera, incep sa le zambeasca si intind manutele spre ei.

SFAT pentru mamici: Ajuta-ti partenerul sa-si intareasca legatura cu copilul, implicandu-l in cat mai multe activitati. Unele mame apeleaza la pompa de san pentru a colecta laptele matern in biberoane. In felul acesta, tatii pot ajuta si ei la hranirea bebelusului pe timpul noptii, dandu-le ocazia mamicilor sa se bucure de cateva ore in plus de somn neintrerupt.

Tata si copilul de cresa

Cand esti parinte, timpul pare sa treaca mult mai repede. De multe ori te miri cat de repede a crescut copilul tau. Parca ieri gangurea in patut si uite ca astazi alearga pe propriile lui picioare. Ar vrea sa te joci cu el toata ziua, sa-l pupi si sa-l dezmierzi. Figura familiara si iubitoare a tatalui il face sa zambeasca si sa capete incredere in sine.

SFAT pentru tatici: Nu-ti fie frica sa-ti iei copilul in brate, sa-l ridici in aer, sa-l imbratisezi si apoi sa faci o tumba cu el, pe jos. Copilul tau va adora aceasta experienta si va dezvolta un atasament securizant fata de tine. Totodata, incurajeaza-ti partenera sa se relaxeze din cand in cand. Sugereaza-i sa iasa in oras, la o cafea cu prietenele sau sa se odihneasca cateva ore  pe canapea. Reaminteste-i ca te simti increzator si perfect capabil sa-ti preiei responsabilitatile de tatic. La inceput, propune-i sa faceti schimb de roluri pentru jumatate de ora, o ora. In timp, va avea incredere in tine sa te lasa singur cu copilul si trei zile.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Rolul de tata Tatic Tata bun

Articole recomandate

Citeste si despre