Cum se schimba viata ta cand devii tata

/ / Modificat: 2013-06-28
Cum se schimba viata ta cand devii tata

Oricate pareri ai auzi in stanga si in dreapta despre cum este sa fii tatic, nu vei afla niciodata cum este cu adevarat decat in momentul in care vei testa pe propria piele aceasta experienta. Cu toate acestea, daca nu ai nici cea mai vaga idee la ce te inhami in momentul in care decizi sa devii parinte, noi te punem la curent cu cateva modificari pe care le va suferi stilul tau de viata de pana acum, dar si cu cateva momente unice si minunate care te asteapta odata cu aceasta experienta!

Timpul liber petrecut cu baietii scade considerabil

  Erai obisnuit sa iesi de cateva ori pe saptamana cu prietenii la fotbal, bere si alte distractii "ca intre baieti"? Atunci cand iti iei angajamentul sa devii parinte, o mare parte dintre aceste experiente devin istorie, din cauza timpului liber limitat.

Este important sa constientizezi faptul ca viata ta se va invarti foarte mult in jurul copilului si ca el devine o prioritate in tot ceea ce faci. Vei avea mai putin timp liber pentru placeri personale. Este unul dintre dezavantajele pe care taticii le pomenesc prima oara viitorilor parinti.

Insa ceea ce foarte putini spun este ca aceste "sacrificii" personale sunt compensate cu momente incredibile de care ai parte pe parcursul copilariei prichindelului: primul zambet, primii pasi, prima oara cand spune tata, cand te imbratiseaza sau se joaca cu tine. Toate aceste experiente emotionante merita, garantat, orice sacrificiu.

Cunosti o altfel de responsabilitate

Decizia de a deveni tata este un angajament important pe care trebuie sa ti-l asumi, insa acest lucru probabil ca nu te ingrijoreaza foarte tare. De-a lungul vietii, ai fost nevoit sa iti asumi o multime de responsabilitati si le-ai facut fata cu brio.

Cu toate acestea, este important sa fii constient ca a fi tata nu este un job, o rata la banca sau alte astfel de responsabilitati. Rata se termina la un moment dat, de la serviciu poti demisiona oricand, insa la statutul de tata nu poti renunta. Este un angajament pe viata si o responsabilitate imensa, dar totodata plina de satisfactii.

Cunosti sentimente noi de iubire

De-a lungul vietii, ai experimentat tot soiul de sentimente de afectiune - fata de mama, de prieteni sau de sotie. Insa atunci cand devii prima oara tatic, pregateste-te sa cunosti un nou tip de iubire: cea parinteasca.

Este cel mai inaltator sentiment de iubire pe care il poti trai vreodata. Greu de descris in cuvinte, dragostea si emotiile care te cuprind atunci cand ti se naste copilul sunt de-a dreptul magice, unele dintre sentimentele pe care le traiesti de putine ori in viata.  

Te confrunti cu sentimente de frustrare

Daca pana acum nu te-ai confruntat foarte mult cu sentimentele de frustrare, acum vor rasari in mintea si starea ta mai des ca niciodata. In momentul in care nu reusesti sa petreci atat timp cat ti-ai dori cu copilul sau nu ai posibilitati financiare pentru a-i oferi cea mai buna educatie, cele mai frumoase jucarii si experiente ale copilariei, incepi sa devii frustrat.

Important nu este sa ii oferi tot ce e mai bun si mai costisitor copilului, ci tot ce este de calitate. Iar lucrurile care il fac fericit si il ajuta sa creasca armonios sunt, adesea, gratuite: dragostea, grija, creativitatea de a inventa jocuri si momentele petrecute impreuna sunt cele mai frumoase lucruri pe care i le poti darui.

Te confrunti cu sentimente si emotii negative: frica, temeri, griji

Te temi ca dezvoltarea copilului va avea de suferit daca vei face parte din viata si educatia lui doar 1-2 ore pe zi! Involuntar sau nu, ti-e frica ca nu care cumva copilul sa-si iubeasca mai mult mama decat pe tine, tocmai pentru ca petrece mai mult timp in compania ei. Nu in ultimul rand, stai tot timpul cu grija in san ca ceva rau i s-ar putea intampla copilului si ca nu ai putea fi langa el in acele momente.

Emotiile negative care te cuprind nu fac decat sa te indeparteze si mai mult de copil. Important este sa gandesti pozitiv si sa incerci sa petreci timp de calitate cu cel mic, chiar daca este destul de limitat. Tine minte ca nu cantitatea conteaza, ci calitatea!  

Simti ca nu-ti ajung niciodata banii

Odata cu largirea familiei, cheltuielile lunare cresc, iar bugetul incepe sa se "subtieze" ingrijorator. Cresterea unui copil presupune cheltuieli mari si uneori, neasteptate, carora trebuie sa le faci fata. Ai intotdeauna impresia ca banii sunt insuficienti si ca nu ii vei putea oferi copilului absolut tot ce are nevoie.

Fiecare cuplu invata, in momentul in care se hotaraste sa aiba un copil, sa-si organizeze bugetul si veniturile astfel incat sa duca o viata cat mai buna. Chiar daca va fi nevoie sa faci unele reduceri de cheltuieli sau sacrificii personale - iti cumperi mai putine haine, carti, accesorii pentru masina etc. - nu este cazul sa intri in panica.

Intotdeauna te poti baza pe ajutorul celor din jur la nevoie - sotie, parinti, bunici. In plus, poti gasi variante creative prin care sa faci economii - reduceri, cupoane, vouchere, imprumuturi de haine, jucarii, mobilier pentru dormitorul copilului etc. - si sa salvezi bugetul familiei tale.

Iti vei face prieteni printre alti tatici

Cercul tau de prieteni pusi pe distractii si voie buna va suferi cateva modificari importante din momentul in care devii tatic. Acesta se va umple cu alti tatici ca tine, intrucat veti impartasi interese comune. De fiecare data cand iesi cu bebe in parc, vei cunoaste parinti noi, cu care te vei imprieteni si vei impartasi experiente.

Introducerea taticilor in grupul tau de prieteni poate fi de foarte bun augur. Acestia cunosc foarte bine temerile si experientele prin care treci si pot fi consilieri de nadejde in cazul in care ai nevoie de un sfat legat de viata ta ca parinte sau de copilul tau.  

Cunosti cu adevarat ce inseamna viata de familie

  Viata de familie capata o noua conotatie atunci cand devii parinte. Experientele minunate prin care treci alaturi de sotie si copil sunt emotionante, memorabile si foarte relaxante. In plus, viata de familie poate deveni liantul relatiei tale de cuplu, iar copilul va poate apropia mai mult ca niciodata. Va bucurati de momente simpatice si distractive impreuna si va destindeti in tot soiul de plimbari interesante.

Tie cum ti s-a schimbat viata de cand ai devenit tata? Sau ce modificari crezi ca vor aparea in momentul in care vei avea un copil, daca inca nu esti tatic? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Proaspeti tatici

Articole recomandate

Citeste si despre