Barbatii pot suferi de depresie postnatala?

/ / Modificat: 2013-04-16
Barbatii pot suferi de depresie postnatala?

Barbatii pot suferi de depresie postnatala in aceeasi masura in care o fac si femeile, insa cu simptomatologie diferita. Binecunoscuta depresie postpartum, specifica proaspetelor mamici, poate aparea si la tatici. Poarta numele de depresie postnatala paternala. Invata sa recunosti despresia postnatala la barbati si afla care sunt cele mai bune masuri terapeutice pentru aceasta afectiune!

Simptome specifice depresiei postnatale la barbati

Potrivit specialistilor, la barbati, depresia postnatala nu se manifesta neaparat imediat dupa nastere. Poate aparea oricand pe parcursul primului an de viata al bebelusului. Barbatii experimenteaza aceasta afectiune diferit decat femeile si au tendinta de a masca simptomele ei sub diverse tipuri de comportamente, care nu dau de banuit.

Printre simptomele clasice specifice depresiei postpartum se numara in special tristetea accentuata, starea de iritabilitate, problemele de somn, scaderea in greutate sau gandurile recurente de suicid. Barbatii manifesta insa diferit depresia postnatala.

Iata cateva dintre manifestarile specifice sexului masculin care te pot face sa te gandesti ca proaspatul tatic ar putea trece printr-o astfel de stare:

  • sentimente accentuate de furie, manifestate prin conflicte violente;
  • abuz de alcool sau droguri;
  • comportament violent sau agresiv;
  • sentimente de frustrare sau iritabilitate;
  • scadere inexplicabila in greutate;
  • stare de stres si anxietate;
  • tendinta de izolare de prieteni si familie;
  • caracter impulsiv, asumarea unor riscuri inutile;
  • relatii extraconjugale;
  • probleme de concentrare si atentie;
  • pierderea interesului pentru munca sau, dimpotriva, "ingroparea" in munca;
  • oboseala si letargia;
  • ganduri recurente de suicid.

Pentru a fi diagnosticat cu depresie postnatala paternala, barbatul nu trebuie sa manifeste toate aceste simptome simultan. Insa este important sa constati prezenta a cel putin 4-5 dintre ele in comportamentul lui pentru a te putea gandi ca sufera de acest tip de depresie.

Tratamentul depresiei postnatale la barbati

Barbatii accepta mai greu un astfel de diagnostic decat femeile. In functie de severitatea cu care se manifesta depresia, pot avea nevoie de sprijin din partea familiei, schimbarea stilului de viata si invatarea tehnicilor de relaxare sau pot necesita tratament specializat, la psiholog.

In general, depresia postnatala este investigata si tratata la psiholog, care poate intelege cel mai bine starea prin care trec acesti barbati. Insa barbatii sunt destul de greu de convins sa mearga la psiholog, avand tendinta de a nega faptul ca sufera de vreo afectiune in acest sens.

Din acest motiv, cel mai bun si eficient tratament contra depresiei postnatale la barbati este preventia. In acest scop, este important ca viitorul tatic sa isi ia toate masurile de precautie din timpul sarcinii si sa discute cu viitoarea mamica sau cu cei dragi toate grijile si dilemele pe care le are cu privire la sarcina si la rolul de tatic.

Inscrierea la cursuri prenatale speciale pentru tatici si informarea cu privire la tot ce presupune statutul de proaspat parinte reprezinta alte metode de reducere a riscului de depresie postnatala paternala. Si un stil de viata sanatos, presarat cu o alimentatie sanatoasa si mult sport, poate contribui la scaderea sanselor de aparitie a acestei afectiuni inconfortabile si daunatoare relatiei si copilului.

Tu cunosti cazuri de depresie postnatala la barbati? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Depresie postpartum Depresie tatici sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre