10 sfaturi ca sa fii un tata mai bun in fiecare zi

/ / Modificat: 2017-03-28
10 sfaturi ca sa fii un tata mai bun in fiecare zi

A fi tatic presupune sa gasesti propria metoda de a te face pe tine si pe copiii tai fericiti. Nu exista un consens general asupra notiunii de "tata bun". Orice barbat, indiferent de starea civila, locul de munca, nivelul de studii sau situatia financiara poate fi un tatic mai bun, daca se implica cu adevarat in viata copiilor sai.

1. Fii tata in felul tau propriu

Perceptia asupra notiunii de tata difera de la o persoana la alta. Desigur, este important sa stii ce le place copiilor la tine si ce vor ei sa faci, dar la fel de important este ce iti place tie sa faci, ca tatic. Fie ca iti place sa discuti despre gadget-uri cu cei mici sau sa te aventurezi cu ei in expeditii montane, identitatea ta ca om este cea care iti defineste relatia cu copilul si arata cat de implicat esti.

Prin urmare, fii tu insuti si fa ceea ce-ti place impreuna cu ei. Important este sa le arati ca esti prezent. Mai mult ca sigur, copiii tai vor mosteni o parte dintre hobby-urile tale. Baietii vor deveni asemenea tatalului, iar fetele vor cauta un partener care sa semene cu tatal lor.

2. Foloseste retelele de socializare in mod adecvat

Retelele de socializare au inlocuit portofelul de altadata pe care barbatii il scoateau din buzunar, ca sa le arate prietenilor poze cu copiii lui. Multi tatici isi pun pe internet poze cu copiii, vrand sa arate tuturor cat de grozavi sunt micutii lui. La randul lor, copiii simt ca tatii ii iubesc atat de mult, incat vor sa arate asta lumii intregi.

3. Fii implicat

Vorbeste cu copiii tai si pune-le toate intrebarile care iti trec prin cap. Incearca sa afli ce le place, cine sunt prietenii lor si cum ii cheama, ce le place si ce le displace la scoala si, nu in ultimul rand, cand s-au simtit ultima oara neputinciosi, respinsi sau exclusi. In felul acesta, vor capata incredere in tine si vor veni sa-ti ceara ajutorul sau sfatul, atunci cand sunt in dilema.

4. Tine minte datele speciale si fa ceva memorabil

Sa tii minte aniversarile si momentele importante din viata copiilor este doar primul pas. Ofera-le un cadou sau fa-le o surpriza, nu lasa totul pe umerii mamei. Fa ceva special in zilele speciale, daca vrei ca ei sa se simta deosebiti.

5. Petrece timp cu ei

Nu trebuie sa faci turul lumii, doar sa ii rogi sa te insoteasca ori de cate ori pleci undeva si poti sa ii iei cu tine: la cumparaturi, la service-ul auto sau acasa la un prieten. Copiii invata cel mai mult atunci cand viziteaza medii noi. Din perspectiva copiilor, momentele in care fac lucruri obisnuite, impreuna cu tatii sunt cele mai grozave.

/tata-implicat

6. Fii sincer cu copiii tai

Copiii nu vor fi sinceri cu tine, daca tu nu esti sincer cu ei. Prin urmare, raspunde-le la intrebari, fara sa ocolesti adevarul.

7. Rezerva-ti timp pentru a face nimicuri

Atunci cand nu puteti iesi afara si sunteti nevoiti sa va petreceti timpul in casa, poti sa le propui copiilor sa faceti ceva banal impreuna, cum ar fi sa va uitati la un film. Comentati-l impreuna si pune accent pe comunicarea cu ei. Iar daca fetita ta are chef sa-ti dea unghiile cu oja sau sa iti impleteasca parul, poti sa induri jumatate de ora, pentur a-i face pe plac.

8. Gatiti impreuna

Majoritatea parintilor sunt atat de ocupati, incat pregatirea mesei este unul din putinele momente de care poti profita, pentru a petrece putin timp cu cei mici. Ia-i cu tine in bucatarie si da-le sarcini pe masura varstei. Lauda-i pentru cat de frumos au curatat ciupercile sau pentru cum au aranjat servetelele pe masa si multumeste-le ca te-au ajutat sa prepari cina mai repede, pentru a putea sta mai mult timp de vorba.

9. Alterneaza in mod adecvat pedepsele si recompensele

Cand vrei ca cel mic sa nu mai faca un lucru, il pedepsesti. Dar daca vrei sa inceapa sa faca ceva, trebuie sa-l recompensezi. Daca doar il pedepsesti, va invata daor ce nu trebuie sa faca, insa nu va sti niciodata ce poate sa faca.

10. Du-i intr-o aventura in vacanta de vara

Petrece-ti vara cu cei mici si faceti-va amintiri memorabile impreuna. Plecati la vanatoare de comori sau explorati locuri noi. Copiii tai vor fi extrem de fericiti sa se uite in urma si sa rememoreze momentele minunate si amuzante petrecute cu tine, in timpul vacantei de vara.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tatal-model pentru copil Tata crestere copil Tata bun

Articole recomandate

Citeste si despre