Cu drag despre copilarie - un interviu cu Raluca Mohora

/ / Modificat: 2012-11-22
Cu drag despre copilarie - un interviu cu Raluca Mohora

Copilul.ro: Buna ziua, Raluca Mohora!


In primul rand, vreau sa iti multumesc pentru amabilitatea de a ne acorda acest interviu. Stim ca  esti fericita mamica a doi copii, a doua fetite, dar esti - in acelasi timp – managerul unei agentii de PR de succes. Cum reusesti sa imbini aceste doua profesii, cea de mama si cea de om de PR, amandoua atat de acaparatoare, de "totale"? Nu vor, nu cer foarte mult de la tine, aceste doua roluri sociale?


Raluca Mohora: Buna, va raspund cu multa placere!
Hmm, e o intrebare pe care o aud mereu. Da, este greu, uneori foarte greu, dar fac slalom printre obstacole si trebuie sa reusesc!

Copilul.ro: Raluca, cine te-a ajutat, cine te-a invatat sa fii mama? Cum a fost, atunci, in primele momente, in primele luni?

Raluca Mohora: Nu te invata nimeni sa fii mama si chiar daca te-ar invata... ar fi fara sens. Sentimentele materne se dezvolta dupa nastere, iubesti puiutul mic de om neconditionat. Chiar daca te-ar invata cineva este fara rost, pentru ca nu se aseamana un copil cu altul.

La primul copil e mai greu pentru ca nu stii la ce sa te astepti. Sau, mai bine zis, primul copil iti schimba atat de mult viata, incat nu mai ai foarte mult timp pentru tine.

Copilul.ro: Cum ti se pare, prin prisma profesiei tale de om de PR, rolul de mama? Te ajuta profesia ta in stabilirea "bunelor relatii" cu copilele tale?


raluca mohora1

Raluca Mohora: Nu prea ma ajuta profesia, pentru ca nu trebuie sa faci PR cu cei mici, ci educatie si e greu.

De exemplu, pe mine ma amuza foarte tare prostiile pe care le fac ele sau gesturile lor, imi place foarte mult faptul ca sunt amandoua ambitioase si istete... Insa, uneori, trebuie sa ai o atitudine mai ferma ca parinte, sa inteleaga ca nu au facut un lucru bun.

Mi s-a intamplat sa ma distrez de faptul ca cea mica arunca din usa bucatariei canile cu apa, dar nu am aprobat-o. A trebuit sa ii explic ca, in afara de faptul ca umplea pe jos de cioburi si era periculos, cana trebuie pusa pe masa. Ea venea in viteza si zdrang! arunca repede pe jos cana ca sa faca economie de timp pentru inca 3 pasi cat ar fi fost pana la masa...

Copilul.ro: Devenind parinti, ne intoarcem cu gandul – fara sa vrem – la copilaria noastra si la trairile de atunci. Cum a fost copilaria ta si care iti sunt cele mai dragi amintiri?

raluca-mohora


Raluca Mohora: Foaaaartteeee fericita. Eu am crescut la casa, la tara. Aveam foarte multi prieteni copii pe strada si o alta multime de prieteni de joaca catei si pisici. Am avut vreo 3 caini ce se tineau in permanenta dupa mine oriunde ma ducem. Preferata mea a fost o catelusa Lizica pe care am iubit-o foarte mult. Facem economie la banuti si cand strangeam ceva mergeam la cofetarie si cumparam caramele pe care le imparteam cu ea. Evident ca mama nu stia Smile.

Apoi am prietene foarte bune din copilarie... adica de aproape o viata. Vorbim si azi, chiar daca avem profesii si preocupari diferite.

A fost frumos, foarte frumos in copilarie, chiar daca aveam si responsabilitati. Ajutam si noi copiii in gospodarie  pentru ca era foarte multa treaba in permanenta.

Copilul.ro: Raluca, cum sunt parintii tai ca bunici? Cum au fost ca parinti? Ce ai vrea sa faci asemeni lor si ce vrei sa schimbi, sa faci altfel?

Raluca Mohora: Eu zic ca sunt cei mai buni. Au sacrificat de multe ori prioritatile lor doar ca sa stea cu fetele mele.

Tata a murit acum un an si jumatate, dar era extrem de fericit ca are nepoate. Cand s-a nascut si Maria - desi el era foarte bolnav - mi-a zis ca ii pare tare bine, pentru ca nu este bine ca un copil sa fie singur, fara frati sau surori.



fete raluca mohora

Buncii, in general, isi rasfata foarte mult nepotii si din cauza asta mai apar conflicte, dar aceasta este o situatie generala in toate familiileSmile. In plus, fetele mele mai au si matusi si unchi care le rasfata, dar imi face placere.

Copilul.ro: Cum se raporteaza fetele la voi, parintii? Sunteti prieteni?

Raluca Mohora: Eu sunt mai apropiata pentru ca sunt foarte ingaduitoare. Tatal lor este ceva  mai autoritar.

Copilul.ro: Fetita ta cea mare este scolarita. Ii place scoala, este o obligatie, este "serviciul ei" sau este o dragoste?

Raluca Mohora: Pana acum i-a placut. Acum trece in clasa a doua... sper sa ii placa in continuare.

Copilul.ro: Tu ce amintiri ai legate de scoala? Ai avut dascali de care iti amintesti si acum?

Raluca Mohora: Daaa... invatatoarea pe care am avut-o in clasele I-III a fost dragostea mea. Imi placea de ea asa de mult! Avea un coc mare, parul negru si ochii albastri – albastri. Tinea la mine asa de mult, incat intr-una din vacantele de vara m-a tinut la ea acasa vreo 3 zile si am vizitat cateva muzee impreuna. Din nefericire, desi avea doar vreo cincizeci de ani, a murit cand eram eu in liceu.

Mai tarziu, am avut diversi profesori care mi-au placut foarte mult si ca oameni si ca dascali.

Copilul.ro: Cum si cand ai stiut, Raluca, ce vrei sa faci in viata? Adica de unde ai stiut ca vrei sa te ocupi de bunele relatii cu oamenii si lucrurile? Ca vrei sa construiesti si sa creezi imagini?

Raluca Mohora: Nu am stiut. Cred ca nimeni nu stie sigur... fie te poarta viata, fie iti alegi drumul  cand te maturizezi.

Viata e plina de surprize bune sau rele si nimeni nu poate sa prevada calea cuiva... Ce va fi va fi.  Cred ca este mai bine sa nu iti faci planuri pe termen lung pentru ca s-ar putea sa nu ti se realizeze.

Copilul.ro: Cum iti ajuti fetele sa-si descopere pasiunile? Care sunt instrumentele pe care le folosesti in educarea lor: povestile, teatrul, filmele, televiziunea, calculatorul, diferite ateliere si cursuri?  

Raluca Mohora: Fetita mea cea mare deseneza foarte frumos si danseaza. Citim povesti, ne plimbam impreuna... Din nefericire, vad mereu cazuri de copii care nu isi traiesc copilaria. Stau inchisi in case toata ziua, cu ochii in calculator si la televizor.

Nu sunt de acord cu asta. Sunt copii neglijati si cred ca vor avea probleme cand vor deveni adulti. Copilul poate cere sa stea la televizor, el s-ar uita toata ziua daca l-ai lasa, dar rolul tau de parinte este sa il opresti si sa ii gasesti si alte activitati.

Copilul.ro: Cum iti petreci timpul impreuna cu fetele tale? Cum va jucati impreuna?

Raluca Mohora: De obicei, seara petrecem timp impreuna. Vin amandoua gramada pe mine si, chiar daca sunt foarte obosita, nu am sanse sa scap de joaca.

Copilul.ro: Unde calatoresti? Care sunt vacantele tale preferate?



raluca mohora2

Raluca Mohora: Depinde... Anul acesta am fost in celalalt capat al lumii, in Singapore si Indonezia. Si apoi doua  saptamani la mare cu fetele.

Dar cel mai mult imi place tot in Europa, sincer...

Copilul.ro: Raluca, ce citesti, ce recitesti oricand cu placere? Ce citesti impreuna cu fetele tale?

Raluca Mohora: Nu prea mai am timp de citit, din nefericire. Impreuna cu fetele citesc seara povesti, daca nu sunt foarte obosita. Acum Miruna a invatat si ea sa citeasca.

Copilul.ro: Cum te relaxezi, cum iti incarci bateriile?

Raluca Mohora: Ma relaxez in timpul concediilor si cand merg - din cand in cand - la dans cu prietenele.

Copilul.ro: Inainte de a ne lua la revedere, ne poti spune, Raluca, ce iti doresti pentru viitor? Pentru fetele tale, pentru tine si pentru familia ta...

Raluca Mohora: Imi doresc pentru noi toti sanatate si pofta de viata ca si pana acumSmile.

Copilul.ro: Multumim!

Raluca Mohora: Va multumesc si eu!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Interviu copilul.ro Poveste Copilarie

Articole recomandate

Citeste si despre