Legatura dintre copil si parintii adoptivi

/ / Modificat: 2008-03-06
Legatura dintre copil si parintii adoptivi





 

In ultimul pas al procesului de adoptie copilul este dat in plasament la parintii adoptivi si se finalizeaza toate documentele necesare.

 




Acest ultim pas reprezinta momentul in care se creeaza legatura dintre copil si noua sa familie, se dezvolta o rutina familiala si se creeaza o relatie de familie. De asemenea, in aceasta perioada trebuie rezolvate toate problemele care pot aparea post-adoptie.

Prima incercare a unui cuplu adoptiv este aceea de a crea o familie alaturi de copilul adoptat. Este vital pentru integritatea familiei ca intre membrii sai sa existe o legatura stransa, sa se recunoasca unii pe ceilati ca facand parte din familie si sa dezvolte relatii bazate pe grija.

Legatura dintre copil si parintii adoptivi tinde sa fie aproape instantanee in cazul copiilor foarte mici care in general accepta si se ataseaza foarte repede de acestia.

De asemenea, si parintii adoptivi se vor lega mult mai repede de copilul adoptat in cazurile in care acesta este bebelus.

Crearea unei legaturi intre copil si parintii adoptivi, poate fi mai lenta in  cazurile in care copilul adoptat este mai mare sau provine dintr-o alta tara.

Copiii un pic mai mari nu numai ca trebuie sa se obisnuiasca cu parintii adoptivi, dar trebuie de asemenea sa schimbe stilul de viata cu care a fost obisnuit inainte si sa se adapteze la cel al familiei din care face acum parte.

In cazul adoptiilor internationale, copilul poate fi suficient de mare incat sa aiba amintiri despre parintii sai biologici, despre alti parinti adoptivi sau despre alti ingrijitori pe care i-a avut in trecut.

In astfel de situatii, crearea legaturii dintre copil si actualii parinti adoptivi poate fi un proces mai indelungat. Acest lucru se datoreaza nu numai copilului care are deja anumite obiceiuri si tabieturi, dar si parintilor adoptivi care au senzatia ca au pierdut multe evenimente importante din viata copilului adoptat.

Parintii adoptivi care isi fac griji in privinta procesului de stabilire a unei legaturi intre ei si copilul adoptat sunt sfatuiti sa nu se impacienteze si sa incerce sa se lege in mod fortat de copil, ci in schimb sa fie rabdatori si sa inteleaga ca aceasta legatura se va stabili in timp.

Un program prestabilit, dar totusi flexibil, il va ajuta pe copil sa se simta confortabil in noua sa familie si ii va oferi o siguranta asupra ceea ce urmeaza.

La inceput, parintii adoptivi vor dori sa petreaca cat mai mult timp singuri, doar cu copilul, departe de familie si prieteni, pentru a putea sa se cunoasca mai bine si sa poata stabili o legatura de familie cu copilul.  

Gabriela Hotareanu

Redactor Copilul.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre